Reflektor

Specijalna projekcija filma "Minamata" u Beogradu: Ostvarenje za koje Džoni Dep kaže da je na holivudskoj crnoj listi

Komentari

Autor: Euronews Srbija

27/08/2021

-

10:49

Specijalna projekcija filma "Minamata" u Beogradu: Ostvarenje za koje Džoni Dep kaže da je na holivudskoj crnoj listi
Specijalna projekcija filma "Minamata" u Beogradu: Ostvarenje za koje Džoni Dep kaže da je na holivudskoj crnoj listi - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Specijalna projekcija drame reditelja Endruja Levitasa "Minamata", koja po ocenama eminentnih filmskih kritičara predstavalja "snažan odjek sadašnjeg vremena", biće održana u četvrtak 2. septembra, u 19.30 sati u Kombank dvorani.

Džoni Dep u ovom ostvarenju, koji je sniman i u Srbiji a premijeru doživeo na Berlinalu prošle godine, tumači ratnog fotografa Judžina Smita, i za mnoge je upravo ova uloga njegov najbolji glumački performans do sada.

profimedia

Specijalna projekcija je 2. spetembra u Kombank dvorani

Priča prati Smita, koji se nakon uspeha tokom Drugog svetskog rata otuđuje od svih. On isprva odbija poziv urednika magazina "Life" da otputuje u Japan i istraži trovanje stanovnika ribarskog mesta poznatog kao Minamata. Ipak, kada ga pasionirana žena prevodilac pozove da ipak to učini, Eugen prihvata mogućnost da istraži razorne posledice korporativne politike, kao i saučesništo policije i vlasti.

Naoružan samo svojom pouzdanom kamerom - protiv moćne korporacije, Smit će morati da stekne iznevereno poverenje zajednice i napravi takvu fotografiju, koja će ovu priču preneti u svet.

"Minamata" je jedini film koji je Dep snimio 2020. godine, a koji i dalje čeka na bioskopsko prikazivanje u Americi.

Reditelj pita studio: Zašto je privatni život glumca važniji od mrtve dece?

Nedavno je reditelj u otvorenom pismu naveo da MGM "sahranjuje" film jer se brine da će se "lični problemi glumca negativno odraziti na njih" i optužio studio da je omanuo u "moralnoj obavezi" da objavi film i zahtevao da objasne žrtvama Minamate "zašto misle da je privatan život glumca važniji od njihove mrtve dece".

MGM je odgovorio da će film biti prikazan, ali nije precizirao datum. Nešto kasnije, oglasio se i Dep koji je u intervjuu za Sandej tajms govorio o svojoj trenutnoj poziciji u filmskoj industriji.

"Gledali smo ove ljude u oči i obećali im da film neće iskoristiti njihovu priču, da će film biti snimljen s poštovanjem. Verujem da smo ispunili obećanje, ali oni koji su kasnije ušli, treba da ispune svoje. Neki filmovi dotaknu ljude. A ovo utiče na ljude iz Minamate, kao i sve one koji su iskusili nešto slično. I to zato što Holivud bokotuje mene? Jednog čoveka, jednog glumca koji je u neprijatnoj i haotičnoj situaciji u poslednjih nekoliko godina?", rekao je Dep i dodao: "Ali znate, radim šta moram, kako bih rasvetlio sve to".

Pre pet godina, podsetimo, Depa je bivša žena Amber Herd optužila za fizičko zlostavljanje i zatražila od suda privremenu zabranu prilaska. Od tada, Holivud kao da je okrenuo leđa čuvenom glumcu. Prvo je izgubio ulogu čarobnjaka Gelerta Grindelvalda u trećem nastavku "Fantastičnih zveri", koja je pripala Madsu Mikelsenu, a sve je izvesnije da se neće vratiti ni u franšizu "Pirati s Kariba".

Međutim, deluje da je Džoni Dep i dalje dobro prihvaćen u Evropi, budući da je nedavno objavljeno da će dobiti priznanje Filmskog festivala u San Sebastijanu. "Jedan od najtalentovanijih i najsvestranijih glumaca današnjice", kako je saopšteno, nagradu bi trebalo da primi 22. septembra.

Dep stigao u Karlove Vari

profimedia

Džoni Dep dočekan kao jedna od glavnih zvezda festivala u Karlovim Varima

Dep je u četvrtak, 26. avgusta, stigao u Karlove Vari gde bi trebalo da se pojavi danas (27. avgusta) na cvenom tepihu povodom projekcije filma "Crock of Gold: A Few Rounds with Shane MacGowan" u okviru čuvenog filmskog festivala. Dep je jedan od aktera ove filmske priče o životu irskog pankera-pesnika, pevača i frontmena čuvenog sastava "The Pogues".

Međunarodni festival u Karlovim Varima traje do 28. avgusta, a među 12 ostvarenja za nagradu Kristalni globus nadmetaće se i film "Strahinja Banović" (As Fas As I Can Walk) reditelja Stefana Arsenijevića.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura