Aktuelno iz kulture

Migracije na repertoaru u Sali Srpskog filma u Kombank dvorani

Komentari

Autor: Euronews Srbija

12/11/2021

-

13:28

Migracije na repertoaru u Sali Srpskog filma u Kombank dvorani
Migracije na repertoaru u Sali Srpskog filma u Kombank dvorani - Copyright Promo

veličina teksta

Aa Aa

Od 11. do 25. novembra, u okviru programa Sale Srpskog filma u Kombank dvorani, na repertoaru će biti domaći filmovi koji se bave temom migracija: "Flotel Europa" Vladimira Tomića, "Ruža Vetrova" Koste Ristića, "Abdul i Hamza" Marka Grbe Sinha" i "Od sutra počinjem da" (Chun nuan hua kai) Ivana Markovića i Linfeng Vua.

Urednik programa "Migracije" je Nikola Radić, filmski kritičar i član Filmoskopije, portala filmske kritike u okviru Filmskog centra Srbije.

Dokumentarni film "Flotel Europa" Vladimira Tomića biće prikazivan od 16 časova. Autor svoju pripovest o izbeglištvu smešta u Dansku. Višestruko nagrađeni dokumentarac (festivali u Berlinu, Sarajevu, IndieLisboa i drugi) prati istorijsku epizodu s početka 1990-ih godina, kada je oko hiljadu izbeglica iz Bosne i Hercegovine privremeno zbrinuto u hotelu na vodi u Kopenhagenu. 

Termin od 17:30 rezervisan je za kratkometražne filmove selekcije Migracije o migrantskom talasu 2010-ih u Srbiji: kratkometražni dokumentarni "Ruže vetrova" Koste Ristića i srednjemetražnu dokufikciju "Abdul i Hamza" Marka Grbe Singha. 

Prema rečima selektora programa, Nikole Radića, "osim što dele godinu izlaska i temu, i Ristić i Grba nalaze odjeke migrantskog iskustva na našim prostorima". U "Ruži vetrova" Ristić beg migranata od rata poredi sa srpskim izbeglicama iz Knina, dok se u "Abdulu i Hamzi" govori o skrivanju dvojice hajduka, pa dvojice partizana, u Vršačkoj kuli.  

Promo

 

"Od sutra počinjem da" (Chun nuan hua kai) Ivana Markovića i Linfeng Vua (termin od 19h) za polazišnu tačku uzima ekonomske migracije u savremenoj Kini. Protagonista Li doselio se u predgrađe Pekinga zarad posla. Tamo radi kao noćni čuvar zgrade, deleći skučen smeštaj sa cimerom, takođe doseljenikom. "Od sutra počinjem da" slika hladan svet periferije milionskog grada, svet stakla i metalnih konstrukcija, praznih konferencijskih sala, poplavljenih hodnika, bezličnih zgrada i slabo osvetljenih sobičaka. 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura