Aktuelno iz kulture

Domaći hitovi i svetski blokbasteri na festivalu u Gračanici

Komentari

Autor: Euronews Srbija

19/11/2021

-

10:19

Domaći hitovi i svetski blokbasteri na festivalu u Gračanici
Domaći hitovi i svetski blokbasteri na festivalu u Gračanici - Copyright TANJUG/ KOMUNIK ART/ ANDREJ BOGATINOSKI

veličina teksta

Aa Aa

Kosovo i Metohija međunarodni filmski festival (KMMFF), održava se pod sloganom "Ovde!"  sedmu godinu zaredom. Ove godine festival će trajati od 19. do 21. novembra, a pored glavnog programa u Domu kulture Gračanica, a deo programa prikazuje se i u srpskim enklavama u Šilovu i Ranilugu.

Za tri dana festivala, biće prikazano devet filmova. Publiku očekuju srpska ostvarenja najnovije produkcije, strani filmovi koji su izazvalii veliku pažnju i postigli veliku gledanost u bioskopima  i neizostavni dečiji program posvećen najmlađim ljubiteljima sedme umetnosti.

Novi film Srđana Dragojevića "Nebesa" biće prikazan 19. novembra u 21 sati. U pitanju je provokativna komedija o izazovima hrišćanstva u 21. veku i o tome kako prava, autentična čuda poslata ljudima sa nebesa danas kod njih mogu da izazovu zabunu i  često, suprotan efekat.

Scenario za film "Nebesa" je zasnovan je na prozi francuskog pisca Marsela Emea (1902-1967) i kombinuje crnu komediju sa elementima fantastike. Radnja  prati isprepletene sudbine šest glavnih likova u tri različita vremenska perioda.

Pred publikom će se naći i "Toma" kao jedan od najgledanijih domaćih filmova. Svetsku premijeru "Toma" je imao na Filmskom Festivalu u Sarajevu i od tada ne prestaje da puni bioskopske sale kako kod nas tako i u svetu. Film je impresionistički portret Tome Zdravkovića, koji prikazuje same njegove početke, vrhunac slave i ljubavi koje su ga inspirisale za neke od najvećih hitova, kao i odnos sa prijateljima koje je imao u ondašnjem umjetničkom miljeu.

Još jedan dmaći film na programu festivala je art-horor "Vampir" u reditelja i scenariste Branka Tomovića. Film govori o Arnautu (glumi ga Branko Tomović) koji, nakon što je prisustvovao zločinu u Londonu, želi da se skloni na neko vreme i dolazi u malo udaljeno selo u Srbiji da se brine o groblju. Počinje da ima košmare na koje utiče baba Draga (Eva Ras) i sumnja da naizgled prijateljski nastrojeni seljani zapravo žele da mu naude. Pored Tomovića i Eve Ras, u filmu glume Gorica Regodić i Joakim Tasić.

Od stranih filmova na festivalu će biti prikazani filmski hitovi "Mainstream", "Večni" i "Venom 2".

"Mainstream" je drugi film rediteljke Đije Kopole (Gia Coppola) koji je na Filmskom festivalu u Veneciji veoma zainteresovao kako kritičare tako i publiku. Film obrađuje temu uticaja društvenih mreža na realan život i postavlja pitanja koliko smo spremni da se odreknemo sebe u trci za lajkovima, popularnošću i zaradom, kao i to da li postoji granica između ljudi koji "prodaju dušu đavolu na internetu" i onih drugih koji misle da su uz pomoć satire iznad društvenih mreža, a zapravo idu ka istom cilju.

Scenaristkinja i rediteljka filma Đija Kopola je unuka čuvenog sineaste Fransisa Forda Kopole ("Kum", "Apokalipsa sada"), svoj debitanski film "Palo Alto" predstavila je na Mostri u Veneciji 2013. godine. Glavnu ulogu igra popularni Endrju Garfild dok je glavna ženska uloga, Frenki, pripala mladoj glumici Maji Houk ("Bilo jednom u Holivudu") koja je ćerka glumice Ume Turman i glumca Itana Houka.

Novi film iz Marvel studija, "Večni" takođe stiže na 7. KMMFF. Tim superjunaka predvođenih Selmom Hajek i Anđelinom Džoli donosi i deset novih lica, deset novih energija, deset novih moći koji svojom različitosti doprinose snazi superheroja koji će ući u legendu. Rediteljka filma je Kloi Džao, dobitnica Oskara za film Zemlja nomada, te je spoj sa univerzumom super heroja za celu glumačku postavu pravo osveženje.

Tom Hardi se u filmu "Venom 2" vraća kao istraživački novinar Edi Brok, koji je sada najbolji prijatelj i cimer vanzemaljskog parazita koji mu omogućava da bude "smrtonosni zaštitnik" San Franciska.

U dečijem programu festivala prikazuju se tri nova animirana filma sinhronizovana na srpski. Diznijeva avantura "Nepopravljivi Ron", ruska bajkovita priča "Moje slatko čudovište" i premijerno "Čarolija meseca" čija se bioskopska distribucija tek očekuje.

Festival prikazuje filmove "Moje slatko čudovište" i "Toma" 20. novembra u Šilovu i 21. novembra u Ranilugu.

Ulaznice za pojedinačne projekcije mogu se kupiti na blagajni Doma kulture Gračanica, odnosno KPC-a Božidar Mitrović Šandor u Šilovu i Doma kulture Radomir Popović u Ranilugu.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura