Aktuelno iz kulture

Andrić i Crnjanski u zamišljenom vozu: "Zagreb-Beograd via Sarajevo" premijerno u Jugoslovenskom dramskom pozorištu

Komentari

Autor: Tanjug, Euronews Srbija

19/11/2021

-

21:48

Andrić i Crnjanski u zamišljenom vozu: "Zagreb-Beograd via Sarajevo" premijerno u Jugoslovenskom dramskom pozorištu
Premijera predstave Zagreb–Beograd via Sarajevo - Copyright Nebojša Babić

veličina teksta

Aa Aa

Predstava "Zagreb - Beograd via Sarajevo" prema drami Jelice Zupanc i u režiji Gorčina Stojanovića, o fiktivnom susretu velikana književnosti Ive Andrića i Miloša Crnjanskog, premijerno će biti izvedena u nedelju, 21. novembra, na Velikoj sceni Jugoslovenskog dramskog pozorišta.

Ovom predstavom, Jugoslovensko dramsko pozorište ujedno obeležava 60 godina od kada je Ivo Andrić, koji je inače bio predsednik Pozorišnog saveta Jugoslovenskog dramskog pozorišta od 1956. do 1965. godine, nagrađen Nobelovom nagradom za književnost.

"Dramu `Zagreb-Beograd via Sarajevo` napisala sam najbrže, a najteže od svih svojih radova. Mučni paradoks zainatio se u iznenadnom sudaru mirnih meseci i godina, koji su mi inače potrebni za rad, sa grčevitim satima i danima u kojima je drama nastala - u jednom dahu, sa jedistvenim osećanjem, davnog zgusnutog proleća 1992. godine, u grozničavoj potrebi da zaštitim i zagrlim mladiće koji odlaze u rat ili van zemlje bacajući u žurbi svoje torbe s prozora, tokom krvavog raspada Jugoslavije. Ako njih zaboravimo, sve smo zaboravili. Kako smesta ne prizvati mladog Andrića, čiju stogodišnjicu rođenja te 1992. treba obeležiti, i mladog Crnjanskog, koji se, putujući vozom iz Zagreba za Beograd, vraćaju iz onog rata posle kojeg je Jugoslavija i nastala? Ako smo to zaboravili, sve smo zaboravili", reči su autorke Jelice Zupanc.

Nebojša Babić

 

U ovoj drami, u vozu od Zagreba do Beograda, odvija se zamišljeno putovanje Andrića i Crnjanskog, a pod pritiskom i euforijom pobede i poraza, rasturanja i stvaranja država, na ovom putovanju početkom 1919, drama ulazi u emotivni, intelektualni svet dvojice mladih pisaca koji otvaraju mnoga pitanja o prošlosti i bliskoj budućnosti.

"Andrić i Crnjanski u stvarnosti nisu zajedno putovali i sedeli u tom kupeu kao u mojoj drami. Pokušala sam da smestim u jedan skučeni prostor dva suparništva i velika prijateljstva, tako sam jedino mogla, simbolično da zagrlim dva pisca, kad već nismo mogli da grlimo sve te mladiće što su nam otišli i nestali u ratu, po rovovima i drugim mestima", zaključuje Zupanc.

Nebojša Babić

 

Komad je 1992. godine snimljen kao TV drama u režiji Miloša Radovića, gde su igrali Dragan Jovanović, Nikola Kojo, Dragan Mićanović, Radomir Lazarević, Čedomir Petrović i Branka Pujić.

Nebojša Babić

 

Ovog puta, režija predstave je poverena umetničkom direktoru Jugoslovenskog dramskog pozorišta Gorčinu Stojanoviću.

"Ima seoba, smrti nema, lepo kažu poslednje reči velikog romana onog drugog pisca, onog koji neće u fraku primiti najveću književnu nagradu, čiji će iznos dati bibliotekama svoje uže domovine, bibliotekama koje će jednog dana goreti. I kuda ovim vozom? Vlakom prema jugu? Trans-Europa Express? Downbound Train, kako god okreneš. Voz za nigde pun talenta. Kao davno nekad, brzim preko Bosne", reči su reditelja.

Nebojša Babić

 

U glumačkoj ekipi su Aleksej Bjelogrlić, Miodrag Dragičević, Nebojša Milovanović, Marko Janketić, Joakim Tasić i Nikolina Vujević.

 

Bjelogrlić tumači Andrića i kaže da mu je velika čast i sreća što mu se takva prilika omogućila na početku karijere.

"Ovde negujemo vrednosti jedne zemlje koje više nema, a istovremeno opravdavamo i ime ovog pozorišta", objasnio je mladi umetnik.

U ulozi Crnjanskog nastupa Dragičević, koji ističe da je predstava dostojna Jugoslovenskog dramskog pozorišta u njegovim najboljim danima.

Preporuka za vas

Marko Janketić o ocu Miši: Voleo sam da ga gledam u "011" i u "Tri musketara", ali najviše volim njegovu ulogu mog tate

Komentari (0)

Kultura