Aktuelno iz kulture

Premijere u novembru: Šta nas očekuje u pozorištima Beograda

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Tanjug

04/11/2021

-

07:12

Premijere u novembru: Šta nas očekuje u pozorištima Beograda
Premijere u novembru: Šta nas očekuje u pozorištima Beograda - Copyright Prinstscreen YouTube/ Grad Teatar Budva, Atelje212, Tanjug/Milica Nikolić, Peter Giodani

veličina teksta

Aa Aa

Beogradsko dramsko pozorište, Bitef teatar, Pozorište na Terazijama, Jugoslovensko dramsko pozorište, Atelje 212, Narodno pozorište, ali i Fakultet dramskih umetnosti imaće tokom novembra nekoliko premijera.

Prva, beogradska premijera zakazana je za 4. novembar, kada će na sceni Jugoslovenskog dramskog pozorišta biti izvedena predstava "Te noći sam je video" prema romanu Draga Jančara i u režiji Janeza Pipana. U pitanju je koprodukcija Jugoslovenskog dramskog pozorišta, Slovenskog narodnog gledališča iz Maribora, Burgteatra iz Beča i Cankarjevog doma iz Ljubljane, koja je imala premijeru 24. septembra u Sloveniji.

Kratak, slikovit, nezaboravan Jančarev roman na sceni će oživeti glumci iz nekoliko zemalja bivše Jugoslavije, koji će govoriti na svom jeziku, kao i glumci beogradskog pozorišta - Milan Marić i Nebojša Ljubišić.

Peter Giodani

Iz predstave "Te noći sam je video"

Pozorišni projekat "Neću više, mama!" u režiji Ive Olujić, koji sadrži šest dramskih tekstova od šest različitih pisaca, biće premijerno izveden 5. novembra u okviru poslednjeg dana festivala "Pozorište čuda" na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu, odnosno sceni "Mata Milošević".

Šest drama koje će biti izvedene u vidu scenskog čitanja su - "Platiti za to" Tomasa Pitersona, "Svi smo rođeni u krizi" Dejvida Finegana, "Kada" Vrena Brajana, "Ne zato što smo mi bogovi" Krisa Torpa, "Rendžer" Ivet Nolan i "San / Zapamti" Hane Kormik.

Bitef teatar započinje novu sezonu 7. novembra premijerom predstave "Sofija" u koreografiji i režiji nemačkog umetnika Feliksa Landerera i izvođenju "Bitef dens kompanije", u saradnji sa "Landerer & Company", čime se nadovezuje tematski na koncept proteklog 54. i 55. Bitefa, baveći se veštačkom inteligencijom.

"Balkan Bordello" u Ateljeu, "Vlast" na sceni Narodnog

U Ateljeu 212, 8. novembra biće premijerno izvedena predstava "Balkan Bordello", a to scensko delo prvo je predstavljeno publici u Prištini (3. novembra). Teatar La MaMa kao nosilac projekta, Atelje 212 i Teatar Kendra iz Prištine, uz podršku Fondacije "Moj Balkan" Njujork/Beograd, realizovali su predstavu po drami Jetona Neziraja, u režiji Blerte Neziraj.

Komad je baziran na Eshilovoj trilogiji "Orestija", kao saga o balkanskoj porodici.

"Ova drama obojena specifičnim crnim humorom dotiče samu suštinu balkanskog temperamenta, prati uzlete i padove ljudske duše i ističe apsurdnost epohe, antičke ali i savremene koja se temelji na nasilju i mržnji", navode iz Ateljea 212.

U predstvi igra međunarodna ekipa glumaca, glumci Ateljea 212: Svetozar Cvetković i Ivan Mihailović, glumci Teatra La MaMa: Oni Džonson, Džordž Drens, Judžin de Pudžin, Valoa Mikens, Džon Gutjerez, Mati Barber-Bokelman, Met Naseri, glumica iz Prištine Verona Kodža.

Predstava "Balkan Bordello" imaće i njujoršku premijeru, koja je planiran za početak aprila naredne godine.

Ustupilo Narodno pozorište

Sa prve probe predstave "Vlast"

Na sceni "Raša Plaović" u Narodnom pozorištu 17. novembra biće izvedena predstava "Vlast" Branislava Nušića, u adaptaciji i režiji Milana Neškovića.

Biće ovo četvrtka postavka u Narodnom pozorištu te komedije koju je Branislav Nušić počeo da piše 1937. godine, ali je nije završio, jer je u međuvremenu preminuo.

"`Vlast` je još jedna u nizu Nušićevih komedija kroz koju se bavio temama koje su ga, čini se, neprestano opsedale, poput bahatosti, pohlepe i moralne iščašenosti jednog društva. Ipak, od svih drama koje je napisao, baš ova je ostala nedovršena. U tome smo videli priliku da ovaj nedovršen predložak nadogradimo motivima i situacijama zajedničkim za mnoge Nušićeve tekstove, a koji se na razne načine bave temom vlasti i svime što ona sa sobom donosi, sa željom da preispitamo koliko se, i da li uopšte, godinama kasnije bilo šta promenilo", reči su reditelja koji je prethodno u Narodnom pozorištu režirao predstave "Kod Večite slavine", "Bela kafa" i "Nečista krv".

U glumačkoj podeli su Aleksandar Srećković (Arsa), Branko Vidaković (Svetozar), Nikola Rakočević (Miloje), Dimitrije Dinić (Pavle), Vanja Ejdus (Mara) i Zorana Bećić Đorđević,(Rina).

"Zelena čoja Montenegra" i "Flešdens"

Beogradsko dramsko pozorište najavilo je za 9. novembar "Zelenu čoju Montenegra", predstavu koja je premijerno izvedena ovog leta na festivalu Grad teatar Budva.

"Ovaj roman je posveta drugovanju pisca, karikaturiste i boema Zuka Džumhura i Mome Kapora, a glavna tema je istorijska, pomalo bizarna storija o prijateljstvu ratnih neprijatelja, crnogorskog kralja, tada knjaza, Nikole Petrovića i turskog visokog oficira, Osman-paše zvanog Sarhoš (pijani). Pozorišno viđenje `Zelene čoje Montenegra` pripada istorijskoj melodrami, u kojoj je ono što se moglo dogoditi važnije od onoga što se zaista dogodilo, u kojoj su emocije važnije od faktografije, čovek od politike i rata. Ovo je priča, deficitarna u našim vremenima, o pomirenjima i kako bi to Džumhur rekao, ljudovanjima", reči su Stevana Koprivice, koji je potpisao dramaturgiju čuvenog romana.

U Pozorištu na Terazijama u novembru će biti održana premijera mjuzikla "Flešdens" prema istoimenom hit filmu iz 1983. godine, a u režiji Vladana Ðurkovića.

Orkestraciju za predstavu uradio je Aleksandar Sedlar, dok su uloge poverene Neveni Nerandžić/Mini Nenadović, Slavenu Došlo/Arseniju Tubić, Mileni Živanović/Mitri Mladenović i drugima. Zbog duplih podela, kako navodi Tanjug, planirane su dve premijere za novembar, ali tačni datumi još uvek nisu objavljeni.

Preporuka za vas

Andrija Kuzmanović:  Dok su ljudima stvari bile malo nedostupnije, tada su imale i veću draž

Komentari (0)

Kultura