Reflektor

“Flešdens” stiže u Pozorište na Terazijama

Komentari

Autor: Euronews

24/05/2021

-

18:02

“Flešdens” stiže u Pozorište na Terazijama
“Flešdens” stiže u Pozorište na Terazijama - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Pozorište na Terazijama na svojim zvaničnim društvenim nalozima objavili su da je direktor našeg jedinog muzičkog teatra, Aleksandar Đaja, potpisao ugovor kojim je obezbeđeno izvođenje novog naslova - mjuzikla "Flešdens".

Kako navode, time je načinjen prvi korak ka premijeri "Flešdensa", a koja se planira u oktobru kao najava nove sezone.

 

 

"Flešdens" je filmski hit iz 1983. godine u režiji Andrijana Lina, koji je postao senzacija pošto se za bioskopske projekcije tražila karta više. 

Iako niko nije verovao ni očekivao da će ovaj naslov ostvariti neki uspeh, kulturno ostvarenje je dobilo pomenute godine čak i nagadu Oskar za najbolju originalnu pesmu. Film se zvanično našao i na trećem mestu po zaradi u SAD 1983.

"Maniac" i "What a Feeling" i danas su hitovi, a bila je to prva saradnja Dona Simpsona i Džerija Brukhajmera, sa mnogo muzičkih spotova u filmu, što je kasnije postao manir i za druga filmska ostvarenja osamdesetih godina.

"Flešdens" je doneo mešavinu muzike, drame i plesa. Priča prati Aleks Ovens (Dženifer Bils), izuzetno odlučnu osamnaestogodišnjakinju koju pokreće samo jedan cilj, a to je želja da upiše Plesnu akademiju u Pitsburgu. Danju radi u čeličani, a noću je egzotična plesačica. Aleks hrabro juri svoj san, krećući na nezaboravno putovanje koje otkriva snagu njenih uverenja i uči je šta znači ljubav.

profimedia

Dženifer Bils nije plesala ni sekundu, sve izvela Marin Džahan

Dženifer Bils imala je tada 20 godina i uspela je da zaludi filmsku publiku. Posle đuskanja u "Flešdensu", više ništa nije bilo isto. Dženifer se vinula u zvezde, iako kasnije nije ostvarila bitnije uloge na filmu. Ali ona u filmu nije plesala ni sekundu. Na odjavnoj špici ne piše da je imala dvojnicu, ali glumica i plesačica Marin Džahan zaista jeste otplesala je sve tačke i to su tek godinama kasnije priznali iz produkcije.

Inače, za ulogu Aleks konkurisalo je čak 4.000 žena, dok je za glavnu mušku ulogu viđen Kevin Kostner, ali reditelj Lin nije video hemiju između njega i Dženifer, pa je uloga poverena Majklu Nuriju.

profimedia

Dženifer i Majkl zaludeli filmsku publiku

Sama priča je inspirisana stvarnim životima dve striptizete iz Toronta, kojima je studio "Paramaunt" platio 4.600 dolara kako bi se mogli koristiti delovi iz njihovih života.

Redatelj je mislio da je priča glupa, odbijao je čak tri puta da prihvati angažman. Na kraju je pristao, shvatajući da studio zaista želi da snimi baš tu priču i uloži ozbiljnih 8 miliona dolara.

Ali ni "Paramaunt" nije očekivao da će "Flešdens" biti ne samo uspešan, već se dva dana pre početka bioskopske produkcije nisu hteli javiti reditelju. Mislili su da će priča doživeti fijasko.

Manje poznati detalj je taj da je pesma "Manijak" originalno napisana za istoimeni horor film iz 1980. i da je onda za potrebe "Flešdensa" izmenjeno nekoliko stihova. Nakon opšte pomame za filmom, pesma je prodata u neverovatnih 6 miliona primeraka.

Retka kolekcija Barbika po uzoru na lik Aleks pojavila se 2010. godine Lutka ima smeđu kovrdžavu kosu, odevena je u prepoznatljivu sivu majicu i, naravno, u paketu ima znojnike za trening.

Komentari (0)

Kultura