Aktuelno iz kulture

Kupio crtež za 30 dolara, pa otkrio da je reč o Direrovom delu vrednom 50 miliona dolara

Komentari

Autor: Art Net

22/11/2021

-

08:42

Kupio crtež za 30 dolara, pa otkrio da je reč o Direrovom delu vrednom 50 miliona dolara
Devica i dete - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Jedan čovek u Masačusetsu kupio je crtež na rasprodaji za 30 dolara, da bi se kasnije ispostavilo da je reč o Direrovom delu, koje bi moglo da dostigne cenu od 50 miliona.

Novi vlasnik crteža prisustvovao je jednoj rasprodaji imovine, na kojoj mu je za oko zapao mali crtež žene i deteta. Na dnu crteža bili su prepoznatljivi inicijali "A. D.", piše ArtNet.

Kupio je crtež za 30 dolara i smatrao da je reč o starom i lepom umetničkom delu, koje vredi posedovati u svakom slučaju, ali su procene stručnjaka daleko prevazišla njegova očekivanja.

Istoričari umetnosti Galerije Egnjuz u Londonu otkrili su da je reč o izgubljenom umetničkom delu Albrehta Direra i procenjuju da vrednost dostiže i do 50 miliona dolara.

Kristof Mecger, glavni kustos Albertina muzeja u Beču i vodeći stručnjak za Direrovu umetnost proglasio je crtež autentičnim i čak ga uvrstio u novi katalog ovog slikara.

Njegovo mišljenje deli i Đulija Bartrum, nekadašnja kustoskinja odeljenja za nemačke crteže u Britanskom muzeju, a oboje smatraju da je crtež nastao oko 1503. godine, kao preliminarna studija za dobro poznat Direrov akvarel "Madona od životinja".

Vlasnik, koji je želeo da ostane anoniman, nosio je crtež kod više procenitelja, ali mu je nadu da je reč o vrednom delu ulio tek susret sa kolekcionarom iz Bostona Klifordom Šorerom. On je odneo crtež u Galeriju Egnjuz, a oni kontaktirali Mecgera i druge stručnjake. 

Inače, rad je pripadao arhitekti nadomak Bostona, čiji deda ga je najverovatnije kupio u Parizu 1919. godine. 

Galerija Egnjuz potpisala je ugovor sa vlasnikom, koji će u naredne tri do četiri godine dobijati kompenzaciju, kako bi stručnjaci mogli da nastave proučavanje njegovog crteža.  

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura