Aktuelno iz kulture

Od Sali Runi do Rumene Bužarovske-Književni podkast "Pobunjeno čitam: za sve od 15 do 115"

Komentari

Autor: Euronews Srbija

25/11/2021

-

22:10

Od Sali Runi do Rumene Bužarovske-Književni podkast "Pobunjeno čitam: za sve od 15 do 115"
Promo - Copyright Promo

veličina teksta

Aa Aa

Kako izgleda kada se različite generacije žena okupe i razgovaraju o Eleni Ferante? Kakvo mišljenje ima šesnaestogodišnjakinja o Rumeni Bužarovskoj, a kavo žena u svojim osamdesetim godinama? A kakav stav o delima Margaret Atvud ima neko u svojim tridesetim i četrdesetim godinama? Da li generacijska pripadnost ima bilo kakav uticaj na naše shvatanje i vrednovanje književnosti ili su po sredi drugi društveni i kulturni faktori?

Nastao kao proizvod jedinstvenog čitalačkog kluba Udruženja Pobunjene čitateljke, koji je ovog proleća okupio žene različitih generacije iz celog regiona, podkast "Pobunjeno čitam: za sve od 15 do 115" donosi pet polučasovnih epizoda spremnih za slušanje.

U njima se pobunjeno, kritički, strasno i radoznalo pristupa delima pet odabranih autorki. Sali Runi, Elena Ferante i Margaret Atvud poslužile su za pokretanje žustrih rasprava u prve tri, već objavljene epizode podkasta. Do kraja novembra slušateljke i slušaoci moći će da čuju još dve epizode posvećene delima Rumene Bužarovske i Daše Drndić.

"Pobunjene čitateljke, ovog puta iza moderatorskog mikrofona, prepustile su književnu raspravu članicama čitalačkog kluba. Nakon onlajn sesija u okviru kluba, koje su trajale od aprila do jula, jesenje mesece obeležilo je snimanje podkasta. Za mnoge članice kluba, bilo da književnosti pristupaju iz profesionalnog ili čisto čitalačkog zanosa, to je bio prvi put da javno razgovaraju o književnosti, ohrabrene da glasno iznose svoje pobunjene stavove i ukrštaju argumente", navodi se u saopštenju.  

"Mislim da je ova forma razmene mišljenja o pročitanim knjigama veoma korisna, zanimljiva i inspirativna. Jedan veliki plus za ideju i sav uložen trud da se sve to realizuje. Lično sam svaki svoj utisak o pročitanoj knjizi nakon sesije značajno produbila i sagledala iz nekih uglova o kojima prethodno nisam ni razmišljala", kaže Ružica Rosandić (1937), koja se u onlajn avanturu snimanaj potkasta upustila iz doma za stare u kojem živi.

"Meni je ovaj projekat pokazao da knjiga spaja ljude. Doživljavamo je na različite načine, veoma često različito u različitoj životnoj dobi, ali još je sjajna tema za razgovor u kojem ćemo se složiti ili ne, ali ćemo sigurno uživati", dodala je još jedna članica Mersida Meštrović (1963).

Sa njima je saglasna i jedna od mlađih čitateljki okupljenih oko podkasta, Dragana Đokić (1998).

"Sjajne diskusije, razmene mišljenja i predivno iskustvo, to je definitivno obeležilo ovaj pobunjeni klub. Zaista mi je čast što sam čitala sjajna dela velikih književnica, upoznala se sa zaista zanimljivim stilovima pisanja, a da ne govorim o divnim devojkama i ženama koje su činile ovaj klub", ističe Đokić.

I za Pobunjene čitateljke ovi klubovi predstavljajli su više nego zanimljivo iskustvo. 

"Drago nam je da smo uspele da poveženo žene različitih generacija, sa različitih Ex-Yu prostora. Diskusije na čitaonicama su bile dinamične, a nekoliko puta smo uspele da dovedemo i regionalne autorke kao gošće iznenađenja. Neke od učesnica su postale i saradnice na drugim projektima, a takođe su aktivno učestvovale i u idejama za podkaste", navode Pobunjene čitateljke.

Epizode podkasta mogu se pronaći na platformama kao što su YouTube ili Mixcloud, a dostupne su za preslušavanje i na portalu Bookvica.net. 

Projekat "Pobunjeno čitam: za sve od 15 do 115" realizuje Udruženje Pobunjene čitateljke u okviru projekta Aktivne zajednice koji finansira fondacija Trag.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura