Aktuelno iz kulture

Sali Runi bojkotuje Izrael: Književnica odbila da roman "Bajni svete, gde si ti" objave na hebrejskom

Komentari

Autor: Guardian, Euronews Srbija

19/10/2021

-

07:57

Sali Runi bojkotuje Izrael: Književnica odbila da roman "Bajni svete, gde si ti" objave na hebrejskom
Sali Runi - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Priznata i popularna irska književnica Sali Runi odbila je da ustupi prava izdavaču iz Izraela da njen novi roman "Bajni svete, gde si ti" objave na hebrejskom zbog stava koji ima prema izraelsko-palestinskom konfliktu.

Prema njenim rečima, bila je veoma ponosna što su se njeni prethodni romani pojavili na hebrejskom jeziku, ali da ovog puta bira da ne ustupi prava izdavačkoj kući "Modan" jer podržava bojkot koji ima za cilj "okončanje međunaredne podrške izraelskom ugnjetavanju Palestinaca i pritisak na Izrael da se pridržava međunarodnog prava".

Odluku je, kako je u saopštenju objasnila, donela promišljeno pošto su ranije ove godine međunarodne organizacije za ljudska prava potvrdile ono o čemu njihove kolege iz Palestine već dugo govore - a to je da Izrael sprovodi rasnu dominaciju i segregaciju protiv palestinskog naroda.

Za kršenje ljudskih prava, nije kriv samo Izrael

"Naravno, za teška kršenja ljudskih prava nije kriv samo Izrael, krive su i mnoge druge države. Baš kao što je bio slučaj i u Južnoj Africi tokom borbe protiv aparthejda. U ovom konkretnom slučaju, odgovaram na poziv palestinskog civilnog društva, uključujući i sve velike palestinske sindikate i sindikate pisaca", navela je Runi, a prenosi Guardian.

Kako je irska književnica dodala, svesna je da se mnogi neće složiti sa njenom odlukom, ali da ona u datim okolnostima jednostavno ne oseća da je ispravno prihvatiti novi ugovor sa kompanijom iz Izraela, koja se "nije javno distancirala od aparthejda i ne podržava prava palestinskog naroda koja su zagarantovana i zvaničnim dokumentima UN".

"Prava na prevod na hebrejski jezik mog novog romana su i dalje dostupna, i ukoliko pronađem način da ih prodam u skladu sa smernicama pokreta BDS, biće mi drago i biću ponosna da to učinim. U međuvremenu, želela bih još jednom da izrazim svoju solidarnost sa palestinskim narodom u njegovoj borbi za slobodu, pravdu i jednakost", zaključila je irska književnica.

Bojkotuju i Rodžer Voters i Peti Smit

BDS se zalaže za potpuni ekonomski i akademski bojkot Izraela zbog represije Palestinaca, a ranije ove godine su Rodžer Voters (Pink Flojd) i kantautorka Peti Smit zauzeli isti stav koji ima sada i Runi. Voters i Smit su, naime, sa još 600 muzičara potpisali otvoreno pismo u kome ohrabruju umetnike da ne prihvataju pozive za nastup u Izraelu. 

Roman "Bajni svete, gde si ti" pojavio se u engleskim knjižarama 7. septembra i za samo pet dana prodat je u 46.065 primeraka, čime je dospeo ubedljivo na prvo mesto najprodavanijih naslova u Britaniji.

Pomamu koja u Britaniji prati objavljivanje trećeg romana irske književnice, tamošnji mediji porede sa onom koja je pratila serijal o Hariju Poteru, a roman je najprodavaniji naslov i u Irskoj i Australiji. Prema ocenama kritičara, dugoočekivani roman Sali Runi je briljantan i njen najbolji, a "Bajni svete, gde si ti" od 29. septembra se nalazi i pred čitaocima u Srbiji u izdanju "Geopoetike".

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura