Aktuelno iz kulture

"Bajni svete, gde si ti" već ocenjen kao najbolji s potpisom Sali Runi, roman i pred čitaocima u Srbiji

Komentari

Autor: Euronews Srbija

28/09/2021

-

21:39

"Bajni svete, gde si ti" već ocenjen kao najbolji s potpisom Sali Runi, roman i pred čitaocima u Srbiji
"Bajni svete, gde si ti" već ocenjen kao najbolji s potpisom Sali Runi, roman i pred čitaocima u Srbiji - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

"Ne prođe dan a da se na zapitam zašto mi je život ispao ovakav. Nikada se nisam izdavala za psihološki snažnu osobu, u stanju da izdrži temeljnu znatiželju javnosti...", piše književnica milionerka Alis svojoj prijateljici Ajlin u knjizi "Bajni svete, gde si ti" (Beautiful World, Where Are You) autorke Sali Runi (30).

 
Ali ovo su lako mogle biti i reči same Sali, kojoj je slava preokrenula život naglavačke. Od kada joj je 2017. u Velikoj Britaniji izašao prvi roman, "Razgovori sa prijateljima" (kod nas ga je izdala "Geopoetika"), a već sledeće godine drugi naslov, "Normalni ljudi" (takođe Geopoetika), koji se našao i u širem izboru za Bukera, irska književnica je postala miljenica kritičara, istovremeno i opšte poznato ime čak i onima koji nisu pročitali ni redak iz njenog pera.
  
Njen treći roman "Bajni svete, gde si ti" pojavio se u engleskim knjižarama 7. septembra i za samo pet dana prodat je u 46.065 primeraka. Kako pišu britanski mediji, roman je dospeo ubedljivo na prvo mesto najprodavanijih naslova u Britaniji, budući da je tri puta prodavaniji od drugoplasiranog naslova "Carstvo vampira" (Empire of the Vampire) Džaja Kristofa.

Pomamu koja u Britaniji prati objavljivanje trećeg romana irske književnice, tamošnji mediji porede sa onom koja je pratila serijal o Hariju Poteru, a roman je već najprodavaniji naslov i u Irskoj i Australiji. Prema ocenama kritičara, dugoočekivani roman Sali Runi je briljantan i njen najbolji, a "Bajni svete, gde si ti" od 29. septembra se nalazi i pred čitaocima u Srbiji.

Želim da živim u zemlji u kojoj se stvara umetnost iako se sve okolo raspada

U fokusu romana je prijateljstvo između mlade književnice Alis koja se nakon sloma kojem je u velikoj meri doprineo njen iznenadni i veliki uspeh povukla da živi u malo mesto na obali, i urednice u književnom magazinu iz Dablina, Ajlin.

 
Njihove ljubavne veze, Alisina sa Feliksom, radnikom u lokalnom skladištu, i Ajlinina sa Sajmonom, prijateljem iz detinjstva, prepune su uspona i padova, strasti i očaja, nežnosti i uvreda, potpune bliskosti i nerazumevanja.
 
Alis i Ajlin, obe u ranim tridesetim, razmenjuju duge mejlove u kojima se dotiču najrazličitijih tema, pišu o klimatskim promenama, političkoj krizi, propasti kasnog bronzanog doba, istoriji pisma, izrabljivanju radnika, ali i tome šta je lepota danas, kao i o svom ambivalentnom odnosu prema majčinstvu.

"Način na koji je Sali Runi kreirala i njihovu prepisku i ceo roman pokazuje njeno duboko razumevanje toga kako se danas ljudi osećaju, te kako razmišljaju i govore rastrzani između zabrinutosti zbog globalne katastrofe i ličnih, intimnih problema, a formirajući svoje stavove istovremeno i na osnovu neproverenih informacija sa interneta i na osnovu ozbiljnih analiza, promišljanja i političke osvešćenosti", navode predstavnici izdavačke kuće "Geopoetika", koja je na srpskom objavila i treći roman ove bestseler autorke.

 
Kod Sali Runi intimno i ideološko neraskidivo su povezani i nijedan prijateljski ni ljubavni odnos ne može se razumeti bez osvrta na socijalni kontekst. I ovaj roman, po rečima predstavnika "Geopoetike", slavi i brani umetnost i estetski doživljaj, jer kako Sali Runi piše: "Želim da živim u zemlji u kojoj se stvara umetnost iako se sve okolo raspada. To daje smisao mom životu".

Selindžer za Snepčet generaciju

Nazivali su je, između ostalog, "prvim velikim romanopiscem milenijalcem" ili "Selindžerom za Snepčet generaciju". 
 
Na njeno književno veče u Bruklinu 2019. došlo je toliko sveta da je prostor knjižare bio pretesan pa je događaj premešten u lokalnu crkvu. Podatak je i taj da su njeni "Normalni ljudi" prodati u tiražu od preko 3 miliona primeraka.

"Bajni svete, gde si ti" počela je da piše 2018, pre nego što su "Normalni ljudi" izašli iz štampe, kao stipendista Njujorške državne biblioteke i tada je prvi put živela u inostranstvu. 

Onda je napravila prekid, da bi radila na adaptaciji "Normalnih ljudi" za TV seriju, što je 

njenu i do tada nezanemarljivu slavu vinulo na još viši nivo. Televizijska adaptacija romana, takođe, dobija veoma pozitivne kritike. Međutim, Sali je odbila da se bavi adaptacijom "Razgovora sa prijateljima".

"Kada se setim, skoro me plaši kako sam malo znala u šta se upuštam", izjavila je književnica o radu na ekranizaciji i stalnim sastancima sa producentima.

Iako ona neće biti uključena u rad, "Razgovori sa prijateljima" će se pojaviti na malim ekranima kako se očekuje 2022. 

Prve dve knjige, kako je govorila ranije, samo su izašle iz nje, "bez ideje šta je protagonista, šta je glas..." Međutim, kada je trebalo da napiše sledeću knjigu, uspaničila se da više ne ume to da radi.

Zbog pandemije se marta 2020. iz Njujorka vratila u Irsku sa još uvek nezavršenom konačnom verzijom, a onda je krenula ispočetka.  

Pažnja javnosti joj nimalo ne prija. Ona živi povučeno sa suprugom Džonom u Kaslbaru u rodnoj Irskoj, daleko od gradske vreve. Kao marksistkinja smatra da bi svakako trebalo da bude plaćena za pisanje knjiga, ali ne "mnogostruko više" nego što zarađuje njen suprug kao nastavnik matematike u srednjoj školi.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura