Aktuelno iz kulture

Dušan Kovačević: "Nije loše biti čovek" je odraz jednog vremena, slika običnog života sa neobičnim događajima

Komentari

Autor: Tanjug

25/11/2021

-

17:32

Dušan Kovačević: "Nije loše biti čovek" je odraz jednog vremena, slika običnog života sa neobičnim događajima
Tanjug/Dragan Kujundžić - Copyright Tanjug/Dragan Kujundžić

veličina teksta

Aa Aa

Premijera filma "Nije loše biti čovek" scenariste i reditelja Dušana Kovačevića biće održana 7. decembra u Kombank dvorani i bioskopu Cineplexx Galerija Belgrade, najavljeno je danas na konferenciji za medije, nakon specijalne projekcije ostvarenja za medije.

Glumačku ekipu čine vodeći dramski umetnici u Srbiji - Vojin Ćetković, Branka Katić, Hristina Popović, Nenad Jezdić, Srđan Žika Todorović, Lena Kovačević, Andrija Milošević, Gordan Kičić, Mira Banjac, Milan Lane Gutović, i u manjim rolama, takođe, poznata lica - Andrija Kuzmanović, Boris Milivojević, Marko Gvero, Bojan Dimitrijević, Srđan Timarov i drugi.

Autor filma je naglasio da je ovaj projekat tek sada imao javno prikazivanje, da se oseti puls publike, osluškuju reakcije, što se do sada nije desilo, jer su samo gledali interno, iz ekipe filma.

"Ima već skoro četiri godine kako smo prvi put pričali o nastanku ovog filma, koji je vremenom prolazio kroz razne faze. Između ostalog je komponovanje muzike bilo veoma važno, tako da je odličan posao uradio naš muzičar Momčilo Bajagić Bajaga. Snimao je sve pesme koje se nalaze u filmu, tako da sam prvo sa njim imao detaljne dogovore kako to treba da zvuči", objasnio je Kovačević proces nastajanja najnovijeg filma.

Tanjug/Dragan Kujundžić

Kovačević: Napravili smo film kao sliku običnog života sa neobičnim događajima i situacijama

Sledeća faza pripreme bila je dogovor sa glavnim glumcem Vojinom Ćetkovićem na izradi svog lika, koji nosi ceo film, jer igra veoma kompleksnu ulogu, "gde treba da deluje da je sve normalno, a nije baš tako".

Naš vodeći dramski pisac, autor kultnih komada i filmova "Balkanski špijun", "Maratonci trče počasni krug", scenarija za klasik "Ko to tamo peva" i mnogih drugih, primetio je da je danas pravo čudo dobiti slobodne glumce za snimanje filma, jer je nastala velika produkcija TV serija, gde onda niko nema dovoljno vremena.

"Drago mi je da su se glumci posvetili svojim ulogama ovde, a imali smo neverovatnu organizaciju, da recimo Nenad Jezdić doleti iz Moskve da snima svoje scene, a onda da se vrati u tu istu Moskvu odmah. Ili da Lane Gutović i Mira Banjac uspeju sve da snime za samo jedan dan, a ceo film smo realizovali za 23 dana", podvukao je dramaturg i režiser.

Kovačević: Sve što sam radio je nekako paranormalno, jer naš život nije normalan

Film je baziran na hit predstavi "Kumovi", takođe, prema tekstu Dušana Kovačevića, koja je na repertoaru Zvezdara teatra već duže od 10 godina.

Druga je ekipa glumaca u tom komadu - prvo je igrao Predrag Miki Manojlović, a kasnije ga je zamenio Dragan Petrović Pele, a igraju još - Branimir Brstina, Milica Mihajlović, Radoslav Rale Milenković i Danica Maksimović.

Kovačević je ponovio da je snimanje filma završeno još pre pandemije, te "nove kuge", a drama pripoveda jednu fantaziju o odnosu ljudi i životinja, u ovom slučaju - pasa.

"Čini mi se da smo napravili film koji je odraz jednog vremena, i koji je jedna slika takozvanog običnog života, sa neobičnim događanjima. U principu, sve što sam radio je na nekakav način paranormalno, jer naš život nije normalan. Moje viđenje sveta uvek je bilo pomalo sumnjičavo i nije bilo egzaktno, uvek je bio nekakav znak da postoji još jedan paralelni svet koji ne možemo ili ne želimo da vidimo. Kada to pričam, govorimo o nečemu što je jako bitno, a to su božja stvorenja koja nas okružuju - ptice, životinje, drveće, sve što čini lepši deo ove planete. Ovo je nekakva vrsta moje zahvalnosti i posvete svim tim divnim stvorenjima s kojima sam odrastao, od ranog detinjstva", kazao je Kovačević.

Vojin Ćetković, posle niza TV serija u kojima igra glavne ili prateće uloge, posle nekog perioda se vraća filmu.

"Izazov mi je bio da govorim tekst koji je Duško pisao na osnovu jednog mog intervjua koji sam davno dao. Njemu se toliko dopalo to šta sam tada pričao, da je onda utisnuo te moje reči koje su izgovorene privatno povodom intervjua, da se one nalaze i ovde, u mom liku. Tako da sam ja duboko lično shvatio ovu filmsku priču, skoro kao nikada do sada u karijeri", naglasio je umetnik.

Ćetković je prvi put danas gledao film sa novinarima, dve godine nakon završetka snimanja. Pun je utisaka, veoma uzbuđen i kaže da mu je isti osećaj kada je i snimao projekat, da ništa nisu slagali, sve je tačno ispalo onako kako su zamislili.

Ćetković: Ovo je prava bajka

"Dušku sam definisao žanr filma, i nazvao sam ga - bajka. Ovaj film zaista to i jeste, prava bajka", zaključio je Ćetković otkrivajući da je toliko zavoleo pse da je priuštio sebi i jednog ljubimca, da ga ima privatno.

Tanjug/Dragan Kujundžić

Ćetković: Duboko lično sam shvatio ovu filmsku priču, skoro kao nikada do sada u karijeri

"Čak mi se čini da sam sa psima lakše sarađivao, nego sa svojim kolegama", u šali je izjavio Ćetković i dodao da mu je veoma drago što njegova generacija nosi ovaj film.

"Teško je skupiti glumce moje generacije, svi su negde drugde osim ovde. Kad god vidim nekoga ko je moj vršnjak, to mi izazove posebnu vrstu emocije. Drago mi je što cela ta, moja generacija, nosi ovakav film", istakao je Ćetković.

Branka Katić, koja u filmu tumači rolu Ane, supruge glavnog junaka Milana, o radu sa Dušanom Kovačevićem i glumačkom ekipom rekla je da joj je bila čast i zadovoljstvo što je imati priliku da radi po scenariju Duška Kovačevića, pa još i u njegovoj režiji.

"Lepo smo se družili na snimanju. Imali smo tu privilegiju da budemo sa Lanetom Gutovićem, koji je odigrao malu, ali divnu ulogu. Moja uloga u filmu je možda nekako najnormalnija, od svih likova. Imali smo priliku sa Duškovim tekstom da nađemo momente, da vezemo sitan vez", kazala je Katić.

Prijatan joj je utisak da se vrati kući i da glumi na svom jeziku, što je već ostvarila sa trenutno aktuelnom serijom "Advokado" i predstavom "Tiho teče Misisipi" u Beogradskom dramskom pozorištu.

Tanjug/Dragan Kujundžić

Milošević: Presrećan sam što sam radio sa ovom fenomenalnom ekipom sjajnih glumačkih zvezda, a posebno sa Duškom

Kovačević se filmskoj publici vraća nakon 18 godina komedijom sa elementima trilera, gde se postavlja večito pitanje - da li je kraj života istovremeno i kraj boravka na ovom svetu, ili postoji mogućnost da se život produži u nekom drugom obliku.

Ćerka dramskog pisca, priznata muzičarka Lena Kovačević prvi put nastupa u karijeri i kao glumica, mada u filmu i peva, posebno u duetu sa glumcem Gordanom Kičićem (pesma "Lepe laži").

"Čini mi se da sam gledala film već deseti put. Toliko mi se sviđa što svaki put čujem nešto novo, vidim nešto novo, i uživam u njihovoj glumi. Zaista je bilo divno raditi u ovo poprilično strašno vreme", kazala je džez i pop muzičarka, pa otkrila da će biti objavljena i muzika iz filma na CD i vinilu.

Andrija Milošević će se gledaocima predstaviti u ulozi negativca Mome Mraka, a o svom iskustvu rada na filmu "Nije loše biti čovek" je rekao: "Presrećan sam što sam radio sa ovom fenomenalnom ekipom sjajnih glumačkih zvezda, a posebno sa Duškom. Na neki način meni je ovo nagrada za moj dosadašnji rad. Za mene je ova uloga bila nešto stvarno specifično. Pratio sam Duška sve vreme, bukvalno svaki njegov gest i pokušavao da uhvatim sve nijanse."

Nakon premijere 7. decembra u Beogradu, film "Nije loše biti čovek" će imati dan kasnije prikazivanje u Novom Sadu, a onda i širom Srbije.

Autor Kovačević je na kraju naglasio da je mnogi filmovi kada stare, postaju sve lepši, i nada se da će tako biti i sa ovim filmom, što su se složili i svi glumci.

Kompozitor - rok umetnik Bajaga prvi put u karijeri je i u ulozi koproducenta, a film kuće "Art & Popcorn" su podržali Ministarstvo kulture i informisanja, Filmski centar Srbije, Hrvatski audio vizuelni centar i mnogi drugi.

Komentari (0)

Kultura