Aktuelno iz kulture

Narodno pozorište iz Sarajeva odbija nagradu festivala u Brčkom

Komentari

Autor: Klix.ba, Euronews Srbija

26/11/2021

-

16:15

Narodno pozorište iz Sarajeva odbija nagradu festivala u Brčkom
Dino Mustafić - Copyright Medija centar Beograd

veličina teksta

Aa Aa

Direkcija 38. Susreta pozorišta/kazališta u Brčkom dodelila je predstavi "To nikad nigdje nije bilo" u režiji Dina Mustafića nagradu "Zlatna statua vijećnice i grada Brčkog", ali Narodno pozorište Sarajevo odbija da preuzme nagradu, piše Klix.ba.

"Poštovani u direkciji Susreta pozorišta/kazališta u Brčkom, primili smo oficijelnu informaciju sa vašeg emaila da je stručni žiri ovogodišnjeg festivala sa preostala dva člana dodelio predstavi `To nikad nigdje nije bilo` nagradu `Zlatna statua vijećnice i grada Brčkog, većinom glasova` produkciji Narodnog pozorišta Sarajevo. U svoje lično ime kao autor predstave i direktor Narodnog pozorišta Sarajevo predložio sam još na početku festivalskog programa nakon naše izvedbe da ovogodišnji festival nema stručnu evaluaciju radi okolnosti koje su široj javnosti dobro poznate", naveo je Dino Mustafić, direktor Narodnog pozorišta Sarajevo, u otvorenom pismu.

Prema njegovim rečima, način na koji su na sajtu festivala i na zvaničnoj pres konferenciji komentarisani "kritičke intonirane istupe naših koleginica i kolega, pokazali su da najodgovorniji čelnici festivala imaju duboki prezir prema demokratskom dijalogu i neskriveno gađenje prema argumentima, posebno etičkim".

Demonstracija potpunog ignorisanja umetnika, struke i javnosti

"Vrlo sam uznemiren da su u bosanskohercegovačkom javnom i kulturnom prostoru pojedinci iz jednog teatarskog festivala sebi dali za pravo da bahatim jezikom i postupcima s pozicije moći kompromišu umetnički događaj sa bogatom pozorišnom tradicijom u regionalnim okvirima. Želim da verujem kako bosanskohercegovački teatarski festivali jesu mesto korektiva društva, korifeji manjinskih uverenja i prava, te prostor pluralizma i perspektive pogleda na svet kroz umetničku empatiju. Umesto toga vaši postupci su promovisali kulturu nasilja sa kojim većina umetnika/ica ne želi imati nikakvog dodira", naveo je Mustafić i zaključio rečima:

"Činjenica da uprkos svemu, nagrade dodeljujete kao da se uopšte ništa nije dogodilo, demonstrira potpunu ignoranciju festivala prema umetnicama i umetnicima koji učestvuju, prema struci i prema javnosti. Zbog tolike oholosti kojom se, zapravo, jasno poručuje da festival nisu ni predstave ni kazalište/pozorište, nego njegova uprava i žiri, nagrada doslovno postaje uvredljiva za svakog ko i najmanje drži do elementarnog profesionalnog dostojanstva. Narodno pozorište Sarajevo neće i ne može prihvatiti nagradu ovogodišnjih 38. Susreta pozorišta/kazališta u Brčkom".

Bura zbog Lečića u žiriju

Podsetimo,nakon što je direkcija Susreta kazališta/pozorišta u Brčkom objavila da je član žirija Branislav Lečić, od svog učešća najpre je odustala ekipa predstave "64" autorke Tene Štivičić i u režiji Alise Stojanović, a u izvođenju Ateljea 212.

 Nakon toga su povučene i druge predstave iz takmičarske selekcije i to kao odgovor na učešće glumca Branislava Lečića u žiriju i njegovog odbijanja da se iz njega povuče nakon niza kritika.

Reagovao je i glumac Rade Šerbedžija, koji je u pismu upućenom organizatorima festivala naveo da će odžati koncert najavljen za zatvaranje manifestacije, ali da traži da uoči njegovog nastupa ne bude dodele nagrada, jer, kako navodi, "za njega su pobednici kolege koje su se solidarisale."

U žiriju 38. Susreta pozorišta/kazališta u Brčkom bili su pored Branislava Lečića i reditelj Robert Raponja, kao i dramski pisac Amir Imširević, koji se povukao posle četvrtog dana festivala.

Uprkos tome što su se predstave povukle iz takmičenja, žiri je proglasio pobednike i, kako se navodi, na pojedincima i pozorišnim kućama je odluka o tome hoće li ili ne prihvatiti nagrade.

Između ostalih nagrada, doneta je i odluka da se Gran pri Susreta za najbolju predstavu u celini dodeli predstavi "Šindlerov lift" Kamernog teatra 55 iz Sarajeva, Anji Šovagović pripao je Gran pri Suseta za najbolju žensku ulogu i to za ulogu u predstavi "Usidrene" HNK Split, dok je Slavenu Vidaku pripao Gran pri Susreta za najbolju mušku ulogu u komadu "To nikada nigdje nije bilo" Narodnog pozorišta Sarajevo.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura