Aktuelno iz kulture

Autobiografski romani Romena Garija, francuskog pisca, diplomate i avijatičara konačno u prevodu na srpski

Komentari

Autor: Euronews Srbija

29/11/2021

-

18:40

Autobiografski romani Romena Garija, francuskog pisca, diplomate i avijatičara konačno u prevodu na srpski
Romen Gari - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Romen Gari (1914-1980) jedan je od omiljenijih pisaca Francuza, ali ovaj avanturista, avijatičar, diplomata, pisac i režiser nije do sada bio poznat srpskoj publici.

"Zahvaljujući "Službenom glasniku" i prevodiocu, darovitoj i posvećenoj Jeleni Mitrović, (inače dobitnici nagrade "Branko Jelić" koja se dodeljuje za najbolje prevode sa francuskiog na srpski), čitaoci u Srbiji najzad će moći da se upoznaju sa životom i delom Romena Garija, kroz dva njegova uzbudljiva autobiografska romana `Obećanje u zoru` i `Pas belac`", navodi se u saopštenju Francuskog instituta.

Smisao za duboko sagledavanje civilizacije, koji je Romen Gari često izražavao kroz humor i sarkazam, doveo ga je dva puta do osvajanja Gonkurove nagrade. Prvi put za roman "Koreni neba", koji je doskora bio jedini njegov roman objavljen u Srbiji, a drugi put za roman "Život je pred tobom", koji je objavio pod pseudonimom Amil Ajar (Amil Ažar). 

Garijev buran život, koji ga je vodio kroz Rusiju, Poljsku, Francusku, Englesku, Afriku i Ameriku, okončan je samoubistvom, koje je izvršio godinu dana nakon samoubistva njegove žene, glumice Džin Siberg, koju je publika imala priliku da gleda i nedavno u filmu "Do poslednjeg daha", kojim je u Jugoslovenskoj kinoteci bila otvorena retrospektiva filmova posvećenih Belmondu. 

Četiri decenije nakon smrti, Romen Gari ne prestaje da intrigira, a njegov opus je 2019. objavljen u prestižnoj ediciji Plejada, rezervisanoj za književne klasike.

"Obećanje u zoru", kako kritičari ističu, najlepša je književna pohvala majci, obojena finom autoironijom. To je autobiografska priča o odrastanju u Rusiji, Poljskoj, Nici, u siromaštvu i blagostanju, o dečačkim i mladićkim inicijacijama, napornoj obuci za avijatičara, ratnim dešavanjima u Africi i Evropi, uz dirljiv omaž svojim saborcima, odvija se uz sveprisutnu majku, čak i kada je stotinama kilometara udaljena.

"Tokom tri i po godine, podržavali su me dah i volja veći od moje, a ta pupčana vrpca prenosila je u moju krv odvažnost srca čvršćeg od onoga koje je mene pokretalo", piše Gari.

Pripovest autobiografske inspiracije sažima bogato životno iskustvo i duboko promišljanje stvarnosti, u kome se, po autorovim rečima, "briga za umetnost neprestano uvlačila između događaja i njegovog književnog izraza".

"Pas belac" je još jedan njegov autobiografski roman, inspirisan životom u Americi sa suprugom Džin Siberg. Autor ovoga puta pripoveda o rasizmu, promišljajući istovremeno o "izlečivosti" mržnje, sve kroz priču o psu dresiranom da napada pripadnike samo jedne rase. Radnja je smeštena u proleće 1968, kada se u SAD, nakon ubistva Martina Lutera Kinga, razbuktavaju rasni nemiri, dok u Evropi demonstriraju studenti, a na Dalekom istoku bukti Vijetnamski rat.

Ova dva autobiografska romana jedinog dvostrukog dobitnika Gonkurove nagrade biće predstavljena 30. novembra u 18 sati u Francuskom institutu u Beogradu.

O knjigama će govoriti Milan Vlajčić, književni i filmski kritičar, Gordana Milosavljević Stojanović, urednik u Službenom glasniku, Jelena Mitrović, prevodilac i Stanislas Pjere, direktor Francuskog instituta u Srbiji.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura