Reflektor

Circus (must) SEE: Najbolje od savremenog cirkusa predstavlja se publici u Srbiji i Hrvatskoj

Komentari

Autor: Euronews Srbija

04/09/2021

-

12:15

Circus (must) SEE: Najbolje od savremenog cirkusa predstavlja se publici u Srbiji i Hrvatskoj
Circus (must) SEE: Najbolje od savremenog cirkusa predstavlja se publici u Srbiji i Hrvatskoj - Copyright Francuski institut/Promo

veličina teksta

Aa Aa

Zahvaljujući saradnji francuskih profesionalaca, koji su vodeći u oblasti savremenog cirkusa u svetu, sa deset partnerskih organizacija iz Srbije i Hrvatske, koje zauzimaju najznačajnija mesta u oblasti scenskih umetnosti u regionu, krajem avgusta i tokom septembra će u Jugoistočnoj Evropi proteći u znaku savremenog cirkusa.

Više gradova u ove dve zemlje ugostiće brojne predstave savremenog cirkusa za sve uzraste, kao i radionice za cirkuske umetnike, te stručne konferencije na temu cirkusa i njegove uloge u razvoju zajedništva.

"Objedinjenim programom pod nazivom `Circus (must) SEE` nastoji se skrenuti pažnja publike i institucija na bogatstvo, raznovrsnost i povezanost regionalne cirkuske scene, na njenu umetničku dimenziju i internacionalni duh. Zahvaljujući ovoj saradnji evropske institucije i mreže profesionalaca prepoznale su potencijal cirkuskih umetnika iz Srbije i regiona. Naglašena zastupljenost francuskih umetnika i predstava rezultat je kontinuirane podrške Francuskog instituta u Srbiji, koji kroz program Teatroskop podstiče razvoj regionalne cirkuske scene", navode iz Francuskog instituta.

Francuski institut/Promo

 

Poseban razlog što se umetnici iz regona okreću ka Francuskoj je taj što ona predstavlja primer dobre prakse, budući da se u toj zemlji savremeni cirkus svrstava među najrazvijenije oblasti izvođačkih umetnosti, zahvaljujući brojnim obrazovanim ustanovama i institucijama za promociju cirkusa - visokim školama i specijalizovanim pozorištima. Ta strategija dovela je Francusku na sam vrh svetske scene savremenog cirkusa.

"Otuda želja da se ovog septembra brojni događaji u Hrvatskoj i Srbiji objedine pod zajedničkom kampanjom, te da se prisustvo stranih umetnika dodatno iskoristi kako bi se pokazalo da savremeni cirkus ima svoje punopravno mesto među izvođačkim umetnostima, te da cirkuski umetnici sa punim pravom pretenduju na status slobodnih umetnika", dodaju iz Fransuckog instituta.     

Francuski institut/Promo

 

Jedan od plodova pomenute saradnje biće premijera nove srpsko-hrvatsko-francuske koprodukcije "Duel" koja je, pored redovne podrške Teatroskopa, dobila i podršku Francuskog instituta u Parizu i Bitef Teatra.

Ovo, ali i brojna druga ostvarenja, publika će moći da  vidi  na predstojećem festivalu Cirkobalkana u Beogradu. Ovaj festival savremenog cirkusa u cirkuskom šatoru, koji okuplja evropske izvođače, biće organizovan od 16. do 25. septembar  (Silosi Beograd, Dunavski kej 46), kao prateći program 54/55 Bitefa.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura