Aktuelno iz kulture

Gonkurova nagrada studenata Srbije za roman "Nestrpljive"

Komentari

Autor: Tanjug

14/05/2021

-

10:30

Gonkurova nagrada studenata Srbije za roman "Nestrpljive"
Gonkurova nagrada studenata Srbije za roman "Nestrpljive" - Copyright Wikipedia.org/Garitan

veličina teksta

Aa Aa

Dobitnik Gonkurove nagrade studenata Srbije je roman "Nestrpljive", autorke Ðaili Amadu Amal, koji je prošle godine u Francuskoj objavila izdavačka kuća "Emmanuelle Collas", saopštili su iz Francuskog instituta. 
 
Roman o prinudnom braku, o bračnom nasilju i poligamiji, književnice Ðaili Amadu Amal, otkriva potresnu poziciju žene u Sahelu, u Africi. 
 
Ðaili Amadu Amal je frankofona književnica, poreklom iz Kameruna. Osnovala je organizaciju žene Sahela, koja se bavi edukacijom žena na severu Kameruna. 
 
U okviru Molijerovih dana Francuskog instituta u Srbiji, i ove godine su studenti francuskog jezika univerziteta u Beogradu, Novom Sadu, Nišu i Kragujevcu, odabrali svog favorita među romanima objavljenim prošle godine u Francuskoj. 
 
U konkurenciji su bila četiri romana iz poslednje selekcije za dodelu francuske prestižne nagrade Gonkur 2020. Osim nagrađenog romana, u izboru su se našli i "Anomalija" Erve Le Telije (Gallimard), "Istoriografija Kraljevstva" Mael Renuar (Verdier) i "Tezej, njegov novi život" Kamij de Toledo (Verdier). 
 
Studenti su tokom proteklih meseci čitali i razgovarali o ovim delima, a nakon finalnog onlajn razgovora, proglasili su pobednika. Prevod romana "Nestrpljive" na srpski jezik očekuje se sledeće godine.

Pomenuti naslov su i gimnazijalci Francuske odabrali za svog favorita prošle godine. 

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura