Aktuelno iz kulture

Nomi Rapas: Snimanje trilogije "Milenijum" je za mene bilo davljenje u traumi

Komentari

Autor: Guardian

06/12/2021

-

22:12

Nomi Rapas: Snimanje trilogije "Milenijum" je za mene bilo davljenje u traumi
profimedia - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Svet je upoznao Nomi Rapas kao Lisbet Salander u hit ekranizaciji trilogije "Milenijum". Iako joj je ta uloga donela svetsku slavu, zarobila ju je uduboko osećanje tuge, kog je tek nedavno uspela da se oslobodi.

"Snimanje tih filmova je za mene bilo davljenje u traumi",  kaže Rapas u svom velikom intervjuu za Gardijan.

"To je značilo da je prvo vezivno tkivo između mene i sveta godinama bio bol. Bol i tuga su bili kao moja lična karta. Sada sam mnogo bolje. Možda nisam vedrija, ali bih rekla da dozvoljavam više boja u sebi. Osećam se slobodnijom, a spoljašnji oklop koji sam gradila od detinjstva, konačno spada. Sada se osećam živom, umesto da samo preživljavam", dodaje ona.

"(Ne) želim da se dopadam drugima"

Iako je Šveđanka, jedan deo detinjstva provela je na Islandu na farmi svojih roditelja. Tamo je dobila i prvu ulogu u filmu, kada je imala samo sedam godina. Bila je to srednjevekovna saga "Senka vrane".

"Osećala sam se kao da su me pozvali u raj. Bila je to sloboda na setu. Nisam morala da budem slatka - uvek sam osećala odbojnost prema potrebi da se nekom dopadnem, jer nisam. Zapravo, očajnički želim da se dopadnem drugima. To je problem. Moja potreba da budem prihvaćena u finim sofisticiranim društvima bila je tako jaka, da sam donela svesnu odluku: 'Ok, ne želim da se dopadam drugima'. U suprotnom bih bila rob. Čak sam napisala manifest sebi kao podsetnik da ne mogu da radim stvari samo da bih se drugima sviđala", kaže ona.

Ako postoji uloga koja oslikava baš tu njenu težnju, to je Lisbet Salander, oštra, opasna i pametna osvetnica iz romana Stiga Larsona. Iako je pre Lisbet imala i ulogu Dejzi Dajmond u nezavisnom švedskom filmu, ona ju je ipak učinila slavnom.

Međutim, sada definitivno želi da se odvoji od nje, što joj dobro ide od ruke. Svaki njen novi film predstavlja jasno odvojeno poglavlje njenog života, bilo da je reč o "The Drop" sa Tomom Hardijem ili trileru "Bright" sa Vilom Smitom. Treba joj samo nekoliko sekundi gledanja tih filmova, da se seti svog tadašnjeg stanja uma. 

Težak razvod

Tako pogled na film "Šerlok Holms" u režiji Gaja Ričija, u kom je igrala uz Roberta Daunija Džuniora i Džada Loua, odmah budi sećanje na razvod.

"Ako ga gledam, vidim da sam usred razvoda. Vidim to u mom licu, čujem u svom glasu. Vidim da su mi grudi zaključane. Vidim da je to bio dan kada smo ujutru imali veliku svađu ili nisam celu noć spavala. Tokom snimanja 'Šerloka Holmsa' i 'Prometeja' prolazila sam kroz razvod i život je bio zaista haotičan", kaže ona.

Njen bivši muž, otac njihovog 18-godišnjeg sina, je švedski glumac Ola Rapas, ranije poznat kao Per Ola Norel. Oboje su promenili prezimena na venčanju. Njeno je bilo Noren. 

"Nisam se osećala povezanom sa svojim imenom i želela sam da započnem nešto novo i lepo. Rapas znači 'ptica grabljivica'", kaže ona.

Najnoviji film "Lamb" u kom igra ženu Mariju koja sa mužem usvaja hibrid čoveka i ovce, znači joj više od većine.

"Osećam da sam čekala na njega otkad znam za sebe. Moje telo mi je govorilo: 'Ovo ti treba. Da uroniš duboko u tlo i lavu Islanda", kaže Rapas ističući da je zavolela tu zemlju otkako je prvi put na nju kročila. 

profimedia

 

"Uvek sam bila autsajder u Švedskoj: bila sam previše emocionalna, previše strastvena", kaže ona.

Više Marija, nego Nomi

Ta njena priroda ostaje skrivena u minimalističkom portretisanju lika Marije u filmu "Lamb". Ona sa mužem, životinjama i nekim skrivenim bolom iz prošlosti živi na farmi na Islandu.

Kada jedna ovca ojanji biće koje je pola čovek, a pola jagnje, par mu daje ime Ada i usvaja je kao svoje dete. Međutim, Adina prava majka stoji ispred štale i neprestano bleji pogleda uprtog u njih.

"Imala sam noćne more zbog nje. Među nama je bila čudna energija. Uvek me je gledala pravo u oči: 'Bee, beee'. Dosta! Ta buka mi je u snovima. Izašla sam ispred da pokušam da se povežem s njom, a ona je počela da preteći udara nogama zemlju. Osećala sam da je direktna pretnja mojoj sreći. Mrzela sam je. Reditelj (Valdimar Johanson) brinuo se da sam otišla predaleko. Rekao mi je da sam više Marija nego Nomi", kaže Rapas.

Komentari (0)

Kultura