Aktuelno iz kulture

Ako moraš da trpiš, nisi voljen: Predstava "Polomljeno rebro" protiv nasilja nad ženama

Komentari

Autor: Euronews Srbija

02/12/2021

-

18:50

Ako moraš da trpiš, nisi voljen: Predstava "Polomljeno rebro" protiv nasilja nad ženama
Ako moraš da trpiš, nisi voljen: Predstava "Polomljeno rebro" protiv nasilja nad ženama - Copyright Privatna arhiva

veličina teksta

Aa Aa

Predstava "Polomljeno rebro" u petak 3. decembra od 20 sati u Centru za kulturu i obrazovanje Rakovica u Beogradu. U predstavi, koja je nastapa po tekstu Nadice Đorđević i u režiji Janka Cekića, igraju Tamara Tomanović i Janko Cekić.

"16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama je globalna, svetska kampanja koju obeležava 1,700 organizacija u preko 100 država sveta. Kampanja je počela 25. novembra Međunarodnim danom borbe protiv nasilja nad ženama i završava 10. decembra Međunarodnim danom ljudskih prava. Tim povodom, na sceni Centra za kulturu i obrazovanje Rakovica biće odigrana predstava kojom želimo da skrenemo pažnju na problem nasilja nad ženama, problem koji postoji u Srbiji i širom sveta", navode iz ovog centra.

Privatna arhiva

Tamara Tomanović i Janko Cekić

Predstava "Polomljeno rebro" nastala je nakon istoimenog filma, koji je podržao Populacioni fond Ujedinjenih nacija.

"Nakon premijere filma, mnogo žena mi je pisalo da mi kažu da su se pronašle u svakoj mojoj rečenici i šta su sve proživele od partnera. Ni sama nisam bila svesna koliko je nasilje učestalo i ne pričam samo o fizičkom, govorim i o psihičkom nasilju, koje poprima sve veće razmere. 

Nadam se da će `Polomljeno rebro` ohrabriti one žene koje nemaju snage ili mogućnosti ili se, prosto, plaše da napuste zlostavljača", kaže glumica Tamara Tomanović.

"O suštastvenom nepoznavanju ljubavi i besramnom poistovećivanju njene vilinske nežnosti sa bestijalnom demonstracijom sile jačeg nad slabijim, o ubijanju mužastvenosti u muškarcu i ženi koja donosi najvažniju odluku za njen budući život zatraživši pomoć, o jedinom pravom i zdravom izboru, govori predstava `Polomljeno rebro`", kažu autori komada.

Divna, dražesna mlada žena vodi težak, za gledaoca mučan, za nju uobičajeni razgovor sa partnerom - nasilnikom. Rastače se i raspinje u pokušaju da tu horor priču sačuva, da joj da šansu, da razume tu grandioznu tugu i nesreću iz koje njena "ljubav" oseća potrebu da zadaje bol.

Privatna arhiva

"Polomljeno rebro" izvodi se u petak 3. decembra na sceni u Rakovici

Saznanje o pravom razlogu njegove nasilničke prirode, posredno dobijamo od njenog lepog i psihički rastrojenog mučitelja lično. "Tako me je moj otac vaspitao…", kaže Adamov potomak, pre no što onako moćan i dominantan, krene ka njoj u nameri da joj "pokaže gde joj je mesto".

Ispostavlja se da je sklonost ka nasilju nad ženom, zapravo model ponašanja usvojen u detinjstvu.

"Neko od oca nauči da peca, neko da igra šah, neko da čisti ribu, neko uz njega usvoji naviku da pere zube pre spavanja, a neko da bije ženu... A ljubav nije žrtvovamje. Ljubav je davanje bez osećaja gubitka. Davanje vremena, najlepših reči, najnežnijih dodira, vremena, truda oko osmeha i zadovoljstva voljenog, bubrega, najtamnije trešnje iz činije.., svega ali bez osećaja da smo bez nečega ostali. Žrtvovati nešto, znači dati nešto od sebe, odreći se zarad nekog drugog nečega što je moglo da ti donese korist, i biti svestan te koristi. U ljubavi nije tako. Ako moraš da trpiš, nisi voljen", ističu autori.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura