Aktuelno iz kulture

Ne smemo da žmurimo na nasilje: Andrićeva pripovetka kao monodrama "Zlostavljanje" na sceni Madlenijanuma

Komentari

Autor: Euronews Srbija

09/12/2021

-

10:51

Ne smemo da žmurimo na nasilje: Andrićeva pripovetka kao monodrama "Zlostavljanje" na sceni Madlenijanuma
Ne smemo da žmurimo na nasilje: Andrićeva pripovetka kao monodrama "Zlostavljanje" na sceni Madlenijanuma - Copyright Promo/Madlenianum

veličina teksta

Aa Aa

Povodom 60 godina od dodele Nobelove nagrade našem književniku Ivi Andriću, na Maloj sceni Opere i teatra Madlenianum 17. decembra od 20 časova biće izvedena monodrama "Zlostavljanje", po Andrićevoj pripovetki, u dramskom tumačenju Milice Janković.

Ova predstava premijerno je izvedena letos u pozorištu Teatrijum, a imala je svoje gostovanje i u Zagrebu.

Šta se dešava kada zažmurimo na psihičko zlostavljanje i tako sami sebe zavaramo? Gde to vodi i kakve su posledice? Da li na ovim prostorima čovek i dalje ne može da brani svoje pravo nego mora, pored toga što je žrtva, da preuzme na sebe i izgled krivca?

"Jedan čovek, pogotovo jedna žena, mora u odbrani svojih prava i svoje ličnosti da se osloni na druge ljude i na svoje pravo onakvo kakvo je formulisano u zakonima, ili bar u shvatanjima i navikama društva."

Promo/Madlenianum

Milica Janković izvodi monodramu

Predstava "Zlostavljanje" je dramsko tumačenje istoimene Andrićeve pripovetke čija se radnja dešava u periodu između dva svetska rata.

Glavni lik u priči, Anica, suočava se sa psihičkim zlostavljanjem u braku. U borbi sa samom sobom ali i sa normama društva koje osuđuje njenu odluku da napusti muža, Anica ostaje dosledna sebi bez obzira na posledice.

Ovo je predstava koja na jedan minimalistički, sveden pristup u skladu sa samom pričom dočarava Andrićevu perspektivu psihičkog zlostavljanja, ali i položaja žene toga vremena. Ono što aktuelizuje predstavu jesu istraživanja koja pokazuju da veliki broj žena i dalje trpi psihičko i verbalno nasilje u braku, tako da je ova monodrama zapravo način da žene prepoznaju psihičko zlostavljanje i da same sebe osnaže na to da imaju pravo na, kako Andrić kaže, "ličnu sreću".

Promo/Madlenianum

 

Milica Janković je rođena u Beogradu 1989. godine. Diplomirala je glumu na Fakultetu dramskih umetnosti 2012. godine. Igrala je u više pozorišnih predstava: "Don Žuan" (pozorište Teatrijum), "Prisutnost" (Madlenianum), "Lepotica i zver" (Pan teatar), "Nevidljivi grad" (Dah teatar), "Kad su cvetale tikve" (BDP). Gledali smo je i u više TV serija, kao što su: "Vreme zla", "Urgentni centar", "Srce zločina", "Junaci srpske prošlosti", "Andrija i Anđelka"... Radila je na mnogim projekatima za decu, kao autor i glumica.

Preporuka za vas

"Vreme Don Žuana je danas vreme - nezasitosti. Čula su nam otupela od previše vizuelnih senzacija"
Tika Stanić u subotu otvara pozorište pod vedrim nebom "Teatrijum" u dvorištu Kapetan Mišinog zdanja

Komentari (0)

Kultura