Aktuelno iz kulture

Dokumentarac "Dugo putovanje u rat" Miloša Škundrića od aprila na Netfliksu

Komentari

Autor: Euronews Srbija

09/12/2021

-

12:23

Dokumentarac "Dugo putovanje u rat" Miloša Škundrića od aprila na Netfliksu
Dokumentarac "Dugo putovanje u rat" Miloša Škundrića od aprila na Netfliksu - Copyright Promo

veličina teksta

Aa Aa

Domaći dugometražni dokumentarni film "Dugo putovanje u rat" reditelja Miloša Škundrića, naći će se na filmskoj platformi Netflix od aprila 2022. godine.

Ovaj film, posvećen Prvom svetskom ratu, finansiran je sredstvima Filmskog centra Srbije, ali je za komercijalno korišćenje arhivskih snimaka bilo potrebno obezbediti dodatna sredstva.

"Imajući u vidu da je za ekspanziju srpske kinematografije važno prikazivanje na Netflixu, jednoj od najpopularnijih platformi u svetu, Upravni odbor Filmskog centra na poslednjoj sednici doneo je odluku da se zatraži preraspodela sredstava kojima će se omogućiti prikazivanje filma na ovoj platformi", navodi se u saopštenju Filmskog centra Srbije.

Promo

 

"Dugo putovanje u rat" je dokumentarni film sa nacionalnom temom, koji dubinski analizira uzroke Prvog svetskog rata. O tome kako su Austrougarska i Nemačka pripremale ratni sukob decenijama i godinama pre Sarajevskog atentata, u filmu govore najeminentniji svetski istoričari. Poput najnapetijeg igranog filma, ovaj dokumentarac vodi gledaoce po dvorovima i kabinetima predsednika vlada, kroz zakulisne političke i vojne igre, istovremeno analizirajući širi kontekst i donoseći male, životne detalje situacija u kojima se odlučivalo o sudbini Evrope.

Scenario, produkciju i režiju potpisuje Miloš Škundrić i Paradox Film d.o.o.

Promo

 

Da podsetimo, film "Dugo putovanje u rat" prikazan je u Misiji Srbije u Briselu u okviru završnice obeležavanja stogodišnjice primirja u Prvom svetskom ratu, a projekciji su prisustvovali predstavnici Evropske komisije, Evropskog parlamenta, Evropske spoljnopolitičke službe, država članica EU, kao i predstavnici vojno-diplomatskog kora.

"Film `Dugo putovanje u rat` neće biti jedini film čiji je nastanak podržao Filmski centar Srbije koji će se prikazivati na Netflix-u. U najavi je prikazivanje još jednog domaćeg ostvarenja na istoj platformi do kraja 2022. zahvaljujući ulaganjima države u nacionalni film", najavljuju iz Filmskog centra Srbije.

Preporuka za vas

Ekskluzivna projekcija filma i razgovor sa Krekom u Dvorani Kulturnog centra Beograda

Komentari (0)

Kultura