Aktuelno iz kulture

Ikićeva "Oaza" među 25 favorita za nominaciju i osvajanje "Oskara"

Komentari

Autor: Euronews Srbija

11/12/2021

-

16:29

Ikićeva "Oaza" među 25 favorita za nominaciju i osvajanje "Oskara"
Ikićeva "Oaza" među 25 favorita za nominaciju i osvajanje "Oskara" - Copyright Prinstscreen YouTube/FAME Solutions

veličina teksta

Aa Aa

Drugi celovečernji igrani film Ivana Ikića "Oaza" ovogodišnji je kandidat Srbije u trci za nagradu "Oskar", odnosno za nominaciju za tu nagradu u kategoriji međunarodnog dugometražnog filma.

"Tim povodom, nedavno su tri referentna, cenjena i prestižna filmska i esnafska glasila to Ikićevo ostvarenje uvrstila među 25 favorita za nominaciju i pobedu. U pitanju su izbori objavljeni u sledećim glasilima: Variety, The Hollywood Reporter i The Wrap", piše na sajtu Filmskog centra Srbije, koji je ovo zapaženo ostvarenje podržao na svom konkursu.

"Oaza" je premijerno prikazana i potom nagrađena na 77. Venecijanskom filmskom festivalu. Ikićevom ostvarenju je, kao najboljem evropskom filmu u selekciji "Dani autora", pripala prestižna Nagrada "Europa Cinemas Venice Label". 

Nakon toga, film je prikazivan i/ili nagrađivan na festivalima širom planete, u Kotbusu, Zagrebu, Skoplju, kineskom gradu Pinjao, Sofiji, El Guni (u Egiptu), Montrealu, Bergenu, Soluni, Minsku, Sevilji, Talinu...

Priča je smeštena  u Dom za decu i mlade sa posebnim potrebama, a vrti se oko ljubavnog trougla između dve devojke i jednog mladića. Pored scenarista i reditelja Ivana Ikića (poznatog po debitantskom filmu "Varvari" iz 2014. godine), na nastanku "Oaze" su radili: montažer filma Dragan von Petrović, direktor fotografije Miloš Jaćimović, scenograf Dragana Baćović, kostimograf Milica Kolarić, snimatelj zvuka Aleksandar Perović...

U filmu glume debitanti Valentino Zenuni, Tijana Marković i Marijana Novakov. Uloge vaspitača poverene su Maruši Mejer i Goranu Bogdanu.

U pitanju je koprodukcija Srbije, Holandije, Slovenije, BiH i Francuske. Producenti filma su "Sense Production" iz Beograda (Marija Stojanović i Milan Stojanović), a koproducenti "Kepler Film" iz Amsterdama, "Tramal Films" iz Ljubljane, SCCA Pro.ba iz Sarajeva i "Les Flms D'Antoine" iz Pariza.

Projekat su podržali Filmski centar Srbije, Holandski filmski fond, Slovenački filmski centar i Evropska komisija kroz program Kreativna Evropa (potprogram MEDIA) i panevropski koprodukcioni fond "Eurimages".

Komentari (0)

Kultura