Aktuelno iz kulture

Darko Perić, Helsinki iz "La Casa De Papel": Pre nisu hteli da sednu pored mene u metrou, a sad mi traže da se slikamo

Komentari

Autor: El Comercio

14/12/2021

-

07:12

Darko Perić, Helsinki iz "La Casa De Papel": Pre nisu hteli da sednu pored mene u metrou, a sad mi traže da se slikamo
Darko Perić, Helsinki iz "La Casa De Papel": Pre nisu hteli da sednu pored mene u metrou, a sad mi traže da se slikamo - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Darko Perić, glumac srpskog porekla koji je igrao Helsinkija u "La Casa De Papel", priznao je da je tu seriju koja mu je donela planetarnu popularnost u jednom trenutku čak i mrzeo.

U intervjuu za Netfliks povodom završetka te serije, koji je ustupljen peruanskom listu "El Comercio", Perić je između ostalog, opisao kako je teklo snimanje poslednje sezone.

"Svaka sezona 'La Casa De Papel' bila je impresivna vožnja, ali ova, sa ovom pandemijom... Živim u Barseloni, a snimanje je bilo u Madridu. Putovao sam od Barselone do Madrida svake nedelje, a putovanja u to vreme su bila potpuno luda", rekao je on, dodavši da su mu osećanja bila pomešana, kada je shvatio da je reč o poslednjoj sezoni.

Perić kaže da je i za njegovog lika Helsinkija ovo bila vrlo teška sezona, zapravo, najteža.

"Uvek to kažem: ova serija je kao da se istovremeno snimanju tri ili četiri serije. Jedna od njih je samo Profesor, pa jedna su policajci, jedna su Berlinova sećanja... A tu smo i mi u banci. Dakle, to su četiri serije istovremeno. Neke ljude sam video tek na kraju snimanja, na žurci i sada, jer zbog pandemije nije bilo premijere četvrte sezone. Tako da je sve to veoma čudno. Neke ljude nisam video mesecima, pa čak i više od godinu dana", dodaje on.

"Ranije sam uvek igrao ruske mafijaše"

Perić kaže da još ne razume fenomen ove serije, iako je prošlo već nekoliko godina kako su on i njegove kolege postali poznati u celom svetu. Ipak, svestan je da ulogu kao što je Helsinki glumci dobijaju jednom u životu i priznaje da mu je promenila život.

"Počeo sam kao sporedni lik, jer u prvoj sezoni, u prve četiri epizode ne progovaram. Bio sam tu kao tehničar zvuka sa oružjem", kaže Perić kroz smeh.

Međutim, malo po malo, Helsinkijev život na malom ekranu je rastao.

"Pre 'La Casa De Papel' radio sam razne stvari u Španiji, snimio nekoliko filmova, radio serije... ali uvek sam igrao nekog lošeg Rusa, mafijaša. Odjednom je Helsinki sve to promenio. Zapravo, Helsinki je jedini član bande koji ima nadimak Helsi", kaže glumac.

"Sve je to ludo. Nekada ranije ljudi su imali predrasude zbog mog izgleda, tetovaža, brade, obrijane glave, akcenta... A sada... Uvek kažem: 'Ranije nisu hteli da sednu pored mene u metrou, a sad mi traže da se slikaju sa mnom'. I sve je to Helsijeva krivica", dodaje on.

Perić kaže da je bilo vrlo teško da dobija poslove kao glumac u Španiji, jer ima mnogo klišea, koji su ga ograničavali po pitanju uloga koje su mu nuđene. 

"Možda će za pedesetak godina lik kao ja moći da radi bilo šta. Ali vaš fizički izgled vas u velikoj meri uslovljava, a to je nešto što se desilo i  meni. Uslovilo me je. Sada, međutim, imam druge ponude i želim da ih prihvatim. Nemam problem da radim i ono što sam pre radio, jer znam kako to ide, ali naravno da želim da radim i druge stvari, i na svemu tome imam da zahvalim Helsinkiju", rekao je Perić.

profimedia

 

Pored toga što mu je otvorio mnogo novih poslovnih prilika, glumac kaže da ga je njegov lik iz "La Casa De Papel" naučio i strpljenju.

"Takođe ću sa sobom poneti je to što je Helsinki uvek bio odan sebi, vrlo iskren, vrlo autentičan", rekao je Perić, dodavši kroz smeh da je srebrni zub ono što ipak neće zadržati sada kada više ne igra Helsija.

Upitan da definiše Helsinkija u tri reči, glumac odgovara: "Mogu da ga definišem u dve i to na latinskom: 'Semper fidelis' ('Uvek odan'). I mislim da je to to".

Morao je da odbije Terija Gilijama zbog "La Casa De Papel"

Međutim, zbog uloge na koju je pristao morao je mnogo toga i da se odrekne. 

"Uvek ispričam ovu anegdotu. Neki dan sam video film Terija Gilijama sa Hovikom Keučkerjanom u ulozi koja je trebalo da bude moja. Odabrali su me, ali sam tada snimao 'La Casa De Papel' i nisam mogao da je prihvatim. Ali želeo sam tu ulogu, jer sam veliki ljubitelj Terija Gilijama i rekao sam svom agentu: 'Pusti ih da me ubiju u La Casa De Papel'. Želim da radim ovo sa Terijem Gilijamom, veliki sam njegov fan celog života'. Ali nisam mogao da to uradim. Tada sam bio baš deprimiran, mrzeo sam sve, mrzeo sam 'La Casa De Papel'", kaže Perić.

To je bilo u vreme kada je prva sezona serije tek počela da se emituje na španskoj Anteni 3, pre nego što će je kupiti Netfliks. Na televiziji je već počela da pada gledanost, a glumac je počeo da sumnja u svoju odluku.

"Nisam mogao da verujem da sam odbio onu ulogu da bih radio 'La Casa De Papel', ali evo šta se desilo", kaže Perić.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura