Aktuelno iz kulture

Biblioteka grada Beograda preuzela brigu o Legatu Milorada Pavića

Komentari

Autor: Tanjug

13/12/2021

-

17:03

Biblioteka grada Beograda preuzela brigu o Legatu Milorada Pavića
Tanjug/Zoran Žestić - Copyright Tanjug/Zoran Žestić

veličina teksta

Aa Aa

Gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić potpisao je danas u Starom dvoru ugovor o sadržini Legata Milorada Pavića sa Bibliotekom grada Beograda, i ugovor o preuzimanju osnivačkih prava Centra lepih umetnosti Gvarnerius.

Gradonačelnik Radojičić izjavio je agenciji Tanjug da je ugovor o sadržini Legata Milorada Pavića veoma važan za Beograd, jer je ovaj pisac i akademik jedan od najvećih pisaca u istoriji ovog grada.

"Veoma je važno da vodimo računa o Legatu kao velikom kulturnom i naučnom blagu. Do sada su mnogi stručnjaci posvetili veliku pažnju proučavanju dela Milorada Pavića i verujem da će kroz ovaj Legat i njegovu zaostavštinu imati još lakši pristup svim rukopisima i da će ih to još dublje uvesti u njegovo delo", naveo je Radojičić Tanjugu.

Radojičić je dodao da se Pavićevo neponovljivo delo ne može objasniti nikakvim naučnim radom ili opisati rečima.

"Na Gradu Beogradu je sada velika odgovornost da o Legatu vodi računa, kao i da obezbedi pristupačnost svih eksponata", rekao je Radojičić.

Tanjug/Zoran Žestić

Jasmina Ninkov

Direktorka Biblioteke grada Beograda Jasmina Ninkov izjavila je Tanjugu da je preuzimanje odgovornosti o Legatu veoma lep zadatak za ovu instituciju.

"Ustanove kao što je Biblioteka su u temeljima prosvećene i treba da se staraju o ovakvom blagom - rukopisima, knjigama, svemu što je vezano za Pavića koji je bio izuzetna ličnost, kao pisac, naučnik i profesor", rekla je Ninkov Tanjugu.

Ona dodaje da će se Biblioteka grada Beograda truditi da zaštiti Legat, da digitalizuje građu i omogući komunikaciju sa njom.

Tanjug/Zoran Žestić

Jasmina Mihajlović

Ugovor su u ime Legata potpisali supruga Milorada Pavića Jasmina Mihajlović i sin Ivan Pavić, koji su izrazili svoje zadovoljstvo što je konačno revidiran ugovor koji je ovaj pisac još 1992. godine sklopio sa Gradom Beogradom i tako mu predao svu svoju zaostavštinu.

"Ovo je ugovor koji je 21. vek tražio... Potrajalo je malo duže - Pavić je umro 2009. godine, a mi tek sada potpisujemo ugovor - ali važno je da je sve što je trebalo biti stručno urađeno sada završeno", navela je Mihajlović Tanjugu.

Gradu pripala osnivačka prava Gvarnerijusa

Radojičić je danas potpisao i ugovor sa osnivačem Centra lepih umetnosti Gvarnerius, violinistom Jovanom Kolundžijom, čime su osnivačka prava ove institucije pripala Gradu Beogradu.

Radojičić je rekao i da je dosadašnji rad Ustanove Gvarnerius od veoma velikog značaja za Beograd i da ovaj grad sada na jedan novi način podržava ovu instituciju.

Tanjug/Zoran Žestić

Jovan Kolundžija i Gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić

"Kroz osnivačka prava i brigu o samom Centru još ćemo dodatno pomoći i uliti dodatnu energiju timu Jovana Kolundžije da nastavi svoj veoma važan rad... Kultura je od neizmerne važnosti za svaki grad i ima razne izazove, ali jedino kroz umetnost čovek može afirmisati i sebe i svoj grad i tako se boriti za vrednosti koje se moraju očuvati", istakao je Radojičić.

Jovan Kolundžija izjavio je Tanjugu da će Gvarnerius nastaviti svoju delatnost na isti način kao i do sada, a saradnja sa Gradom Beogradom će omogućiti i efikasnije funkcionisanje ove institucije.

"Naša priča traje već 20 godina i ona je privatni poduhvat - ja sam je finansirao sopstvenim sredstvima i izgradio. Nisam više mogao da sam snosim sve te troškove i zato to sada Grad preuzima na sebe", naveo je Kolundžija.

Tanjug/Zoran Žestić

Jovan Kolundžija

Kolundžija je takođe naveo da je osnovna ideja Gvarneriusa da se u njegovim prostorijama održavaju najkvalitetniji koncerti klasične muzike, ali i umetnička dešavanja generalno, i da će se ta ideja nastaviti.

"Ovo je bio jedini izlaz, ali ja sam veoma srećan što Gvarnerius nastavlja s radom uz jaču snagu", rekao je Kolundžija.
 

Komentari (0)

Kultura