Aktuelno iz kulture

Sećanje na Ružicu Sokić: Vođenja kroz kutak posvećen legendarnoj glumici u "Adligatu"

Komentari

Autor: Euronews Srbija

15/12/2021

-

15:49

Sećanje na Ružicu Sokić: Vođenja kroz kutak posvećen legendarnoj glumici u "Adligatu"
Sećanje na Ružicu Sokić: Vođenja kroz kutak posvećen legendarnoj glumici u "Adligatu" - Copyright Promo/Adligat

veličina teksta

Aa Aa

U Udruženju za kulturu, umetnost i međunarodnu saradnju "Adligat" sinoć je organizovano posebno vođenje u Domu legata ovog udruženja, posvećeno glumici Ružici Sokić (1934-2013), povodom godišnjice njenog rođenja, a serija sličnih vođenja biće organizovana do 19. decembra, dana smrti čuvene glumice.

Juče je i Fondacija Ružice Sokić obeležila svoj dan, te podsetila javnost na jednu od naših  najvećih i najplodnijih glumica savremenog doba, koja je ostvarila preko 430 uloga ( 97 u pozorištu, 51-u na filmu, 57 u TV serijama, 28 televizijskih uloga i 199 radio uloga).

Pozorišne uloge ostvarila je u 21-om pozorišnom okrilju. Tačno pre godinu dana, 14. decembra 2020, otvoren je legat Ružice Sokić u Udruženju "Adligat", kada je preuzeta sva pozorišna i druga arhivska građa, veliki broj nagrada, deo biblioteke kao i deo porodičnog nameštaja koji se nalaze u kutku opredeljenom za Ružicu Sokić u muzejima "Adligata". Sva filmska građa sa nagradama i ličnim predmetima nalazi se u Jugoslovenskoj kinoteci u njenom legatu koji je otvoren u novembru 2015. godine.

Promo/Adligat

 

Ružica Sokić je, pored matičnih, igrala na više beogradskih scena u preko 80 pozorišnih predstava. Glumačku slavu svoje zemlje prenosila je ponosno i dostojanstveno u više evropskih glavnih gradova, u Rusiji (Moskva, Petrograd), SAD (Njujork, Los Anđeles, Ridžvud, Paterson), Meksiku, Širasu, Persepolisu... Istakla se kao tumač lirskih, komičnih i tragikomičnih uloga, naročito u savremenom repertoaru domaćih dramatičara i stranim delima avangarde i moderne dramaturgije.

Ružica Sokić se ogledala i kao pisac. Njena knjiga "Strast za letenjem", 2010, u izdanju "Lagune", doživela je više izdanja.

 

Fondacija je 2015. godine ustanovila Godišnju nagradu "Ružica Sokić", koja se dodeljuje mladim perspektivnim dramskim umetnicima za izuzetan doprinos umetnosti, pozorištu, filmu, radiju i televiziji. Nagradu čini Povelja i novčani iznos. Nagrada se dodeljuje na Dan fondacije, 14. decembra, odnosno tokom Omaža posvećenog Ružici Sokić. Do sada je dodeljeno pet nagrada, međutim, 2020. i ove 2021. godine, pandemija je osujetila organizovanje svečanosti dodelu godišnje nagrade.

Udruženje "Adligat" i Fondacija Ružice Sokić potpisali su prošle godine protokol o saradnji, tako da će u budućnosti zajedno čuvati sećanje na lik i delo slavne glumice koja je svojim talentom i karakterom obeležila ceo jedan vek.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura