Aktuelno iz kulture

Naslednici Pita Mondrijana tuže muzej u Filadelfiji, zahtevaju da im vrate sliku za koju tvrde da su je ukrali nacisti

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Artnet

15/12/2021

-

21:15

Naslednici Pita Mondrijana tuže muzej u Filadelfiji, zahtevaju da im vrate sliku za koju tvrde da su je ukrali nacisti
Naslednici Pita Mondrijana tuže muzej u Filadelfiji, zahtevaju da im vrate sliku za koju tvrde da su je ukrali nacisti - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Naslednici holandskog umetnika Pita Mondrijana tvrde da su skoro 100 godina staro platno ovog osnivača grupe De Stajl, koje se trenutno nalazi u kolekciji Filadelfijskog muzeja umetnosti (PMA), ukrali nacisti i zbog toga sada tuže muzej zahtevajući da im se vrati cenjeno umetničko delo.

Slika "Kompozicija sa plavim" (1926) vredi više od 100 miliona dolara, prema sudskim dokumentima, piše Artnet.

Ovo delo je bilo dostupno javnosti gotovo neprekidno od 1952. godine, a u muzeju se našlo zahvaljujući donaciji legendarnog kolekcionara A.E. Galatina, naveo je Philadelphia Inquirer, objavljujući prvi vest o tužbi. Prema navodima ovog lista, Galatin je kupio umetničko delo 1939. od Kurta Valentina, suvlasnika njujorške Galerije Buholc, poznate kao jednog od omiljenih mesta gde su završavala dela koja su opljačkali nacisti.

U izjavi za Artnet News, muzej u Filadelfiji je opisao da slučaj nema preterani značaj niti važnost, budući da su i umetnik i njegovi naslednici bili svesni gde se slika nalazi nakon rata, te da je sve ovo vreme nisu ni pokušali povratiti.

Advokat koji zastupa naslednike Mondrijana, prijatelje i kolege umetnika Harija Holcmana, podneo je 10. decembra žalbu okružnom sudu u Filadelfiji, tražeći da se slika vrati naslednicima.

"Ovo veliko Mondrijanovo delo su zaplenili nacisti. Veoma smo razočarani zbog toga što smo bili primorani da preuzmemo pravne radnje kako bismo ostvarili svoja prava", izjavila je Madlen Holcman, jedna od zastupnica umetnikovih naslednika.

Predstavnik Muzeja umetnosti u Filadelfiji rekao je da muzej "u potpunosti podržava vraćanje umetničkih dela koje je nacistički režim opljačkao od pravih vlasnika" i da je to "činio u prošlosti". Podsetimo, ranije ove godine, muzej je Češkoj vratio ukradeni štit. Ali, prema rečima predstavnika muzeja, slučaj Mondrijan je drugačiji jer "privatni zastupnici koji tuže muzej nemaju legitimno pravo da tako nešto zahtevaju".

Galatin, koji je sliku poklonio muzeju, bio je Mondrijanov prijatelj, te iz muzeja tvrde da je umetnik bio potpuno svestan toga da je kolekcionar posedovao i izožio sliku. U jednom trenutku se čak i dobrovoljno javio da pomogne u njenoj restauraciji.

"Nema razloga da dovodimo u pitanje Mondrijanove odluke ili odluke njegovog dobrog prijatelja i neposrednog naslednika, Harija Holcmana, koji je čitave 43 godine nakon Mondrijanove smrti bio potpuno svestan da Filadelfijski muzej umetnosti poseduje i izlaže sliku, a koji do sada nikada nije podneo zahtev za povraćaj", rekao je portparol muzeja.

Ubrzo nakon što je Mondrijani sliku dovršio, 1926. godine se "Kompozicija sa plavim" našla u muzeju u Hanoveru a 1937. godine su je zaplenili nacisti u sklopu svojih napora da zemlju "oslobode" moderne umetnosti. Delo se pomenute godine našlo i na ozloglašenoj izložbi "Degenerisana umetnost“, koju je organizovala Hitlerova partija.

Ovo umetničko delo se kasnije našlo u posedu Karla Buholca, nemačkog dilera umetninama kog je Hitler imenovao da prodaje zaplenjenu umetnost, a koji je svojevremeno platno poslao svom poslovnom partneru Kurtu Valentinu u Njujork. Galatin je to delo kupio od Valentina 1939.

Plašeći se porasta fašizma širom Evrope, Mondrijan je pobegao iz Pariza u London 1938, a zatim iz Londona u Njujork 1940. Holcman, i sam apstraktni slikar,  pomogao je Mondrijanu da emigrira u SAD, gde su njih dvojica postali bliski prijatelji. Nakon Mondrijanove smrti 1944. Holcman je nasledio svu njegovu imovinu.

Predstavnici Mondrijanove ostavštine su prošle godine tužili nemački Umetnički muzej u Krefeldu, zahtevajući od te institucije da vrati četiri slike čuvenog umentika čijia je vrednost navodno procenjena na preko 200 miliona dolara.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura