Aktuelno iz kulture

Osumnjičeni za krađu Pikasa i Mondrijana: Želeo sam slike samo za sebe, nisam imao nameru da ih prodam

Komentari

Autor: Proto themu

29/06/2021

-

11:32

Osumnjičeni za krađu Pikasa i Mondrijana: Želeo sam slike samo za sebe, nisam imao nameru da ih prodam
Ukradena slika - Copyright Twitter/MUP

veličina teksta

Aa Aa

"Čovek sam koji voli umetnost, želeo sam da imam te slike samo za sebe, nisam imao nameru da ih prodam", rekao je u policiji 49-godišnjak, koji je uhapšen zbog sumnje da je ukrao dva izuzetno vredna umetnička dela, Pikasovu "Glava žene" i Mondrijanov "Mlin".

Twitter

Čovek koji je uhapšen zbog sumnje da je opljačkao Nacionalnu galeriju

Pomenuti muškarac je pljačku pripremao šest meseci, svakodnevno je odlazio u Nacionalnu galeriju, kao posetilac se šetkao i beležio kada obezbeđenje odlazi na pauzu, navode izvori bliski policiji za grčku Proto themu.

Twitter

Pikasova "Glava žena"

Grčka policija je pronašla slike u skladištu oko 50 kilometara od Atine.

Podsetimo, umetnička dela ukradena su iz Nacionalne galerije 2012. godine. Slikama su skinuti ramovi tokom akcije u ranim jutarnjim satima, koja je trajala samo nekoliko minuta.

Pikaso je naslikao "Glava žene" 1939. i deset godina kasnije je to delo poklonio grčkoj Nacionalnoj galeriji. Vrednost slike je procenjuje na 16,5 miliona evra, ali slika ima poseban značaj za Grčku jer je Pikaso poklonio zemlji kako bi nagradio otpor te zemlje protiv nacista tokom Drugog svetskog rata.

Mondrijanova slika iz 1905, s druge strane, kako prenose grčki mediji, pronađena je u lošijem stanju jer je vidno oštećena.

Twitter

Mondrijanova slika iz 1905.

Grčka policija je već devet godina tragala za nestalim delima, ne odustajući budući da se "Glava žene" nikada nije pojavila na crnom tržištu, te su stručnjaci i verovali da ona nikada nije ni izneta iz zemlje.

Komentari (0)

Kultura