Aktuelno iz kulture

Vigo Mortensen "preoteo" drugom glumcu ulogu Aragorna u "Gospodaru prstenova": Bila je to luda škola filma

Komentari

Autor: Yahoo Entertainment

18/12/2021

-

19:53

Vigo Mortensen "preoteo" drugom glumcu ulogu Aragorna u "Gospodaru prstenova": Bila je to luda škola filma
Aragorn - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Teško je zamisliti bilo kojeg drugog glumca u ulozi Aragorna, od talentovanog Viga Mortensena u trilogiji "Gospodar prstenova" Pitera Džeksona. 

Međutim, manje je poznato da je drugi glumac trebalo da igra jednog od ključnih likova u "Družini Prstena". 

Nedugo nakon što je počelo snimanje, Džekson je doneo tešku odluku da promeni glumca u ulozi Aragorna.

"Osećao sam se nespremno", rekao je Mortensen za Yahoo Entertainment. 

"Drugi glumci su bili tu nedeljama i mesecima i pripremali se za veliki zadatak snimanja cele trilogije. Takođe mi je bilo neprijatno jer sam bio u poziciji da menjam drugog glumca", dodao je on.

Džeksonov prvi izbor za tu ulogu bio je Stjuart Tauzend, koji je u tom trenutku imao 27 godina. Međutim, ubrzo je reditelj shvatio da je taj irski glumac premlad za ulogu, jer je istih godina kao glumci koji su igrali hobite.

"Trebao im je neko ko je samo malo stariji. Jednostavno je posredi bila loša sreća", rekao je Mortensen.

On je tada imao 31 godinu, ali nije bio jedini u trci za ulogu Aragorna. Džekson je navodno razmatrao Rasela Kroua i Danijela Deja Luisa, ali su i jedan i drugi odbili tu šansu.

profimedia

Stjuart Tauzend

Ni Mortensen nije bio siguran da li da je prihvati, ali ga je na posletku sin, veliki ljubitelj Tolkinove književnosti, nagovorio da kaže "da".

Iako je došao nespreman na Novi Zeland, glumac je brzo uspeo da nadoknadi propušteno. 

Prva scena koju je snimao bila je bitka kod Amon Sula, gde je na brzinu učio da vitla mačem.

"Prvo što sam radio nakon što sam sleteo je učenje mačevanja. Bilo je fino što sam prvo radio nešto fizički. A potom sam sedeo u uglu gostionice i pušio lulu. Tako da su te stvari ustanovile kako se lik kreće i njegovo fizičko prisustvo. Bio sam zahvalan što nisam ubačen pravo u scenu sa dijalogom", rekao je glumac.

AP/Petros Giannakouris

 

Kompletno iskustvo pomoglo mu je da se pripremi da i sam sedne u rediteljsku stolicu za svoj film "Falling", koji je premijerno prikazan početkom ove godine.

"Gledajući Pitera Džeksona i njegov tim kako svakodnevno rešavaju probleme i smišljaju nove načine da snimaju, bilo je kao velika, otvorena, luda škola filma", rekao je on.

Interesantno je što je kasnije sasvim slučajno naleteo na Tauzenda, kom je "preoteo" ulogu.

"Slučajno sam naleteo na Stjuarta na ulici i pozdravio se s njim. Delovao je kao zaista fin lik i očigledno je odličan glumac. Ali to je jedna od stvari koje se dešavaju u tom poslu", rekao je Mortensen.

profimedia

 

Interesantno je da ser Ijan Mekelen takođe nije bio prvi izbor za lik Gandalfa. Džekson je, naime, ulogu Sivog čarobnjaka prvo ponudio Šonu Koneriju, ali nekadašnji Bond nije bio ljubitelj fantastike.

Preporuka za vas

Dok su Volt Dizni i Džordž Lukas cepali scenarija, Šveđani uz pomoć "štapa i kanapa" snimili prvu verziju "Gospodara prstenova"

Komentari (0)

Kultura