Aktuelno iz kulture

Kinoteka slavi 110 godina od prvog srpskog igranog filma: Filmska istorijska čitanka uz "Karađorđa" i Svetozara Botorića

Komentari

Autor: Euronews Srbija

28/12/2021

-

07:15

Kinoteka slavi 110 godina od prvog srpskog igranog filma: Filmska istorijska čitanka uz "Karađorđa" i Svetozara Botorića
Život i dela besmrtnog vožda Karađorđa - Copyright kinoteka.org.rs

veličina teksta

Aa Aa

Jugoslovenska kinoteka obeležiće 110 godina srpske kinematografije filmskim programom i predavanjem upravnika Arhiva kinoteke Aleksandra Erdeljanovića u Muzeju kinoteke 28. decembra, što je i datum prve filmske projekcije u svetu, koju su braća Limijer priredila 1895. u Parizu.

"Mi slavimo 110 godina od prvog srpskog igranog filma, 'Karađorđe', i početka organizovane filmske produkcije u Srba, koju je započeo Svetozar Botorić. Tim povodom održaću predavanje u formi filmske istorijske čitanke o 110 ličnosti značajnih za Srbiju i srpski narod od 1904. do 1945. godine", najavio je Erdeljanović.

Jugoslovenska kinoteka podseća da je Erdeljanović sličan projekat realizovao u vreme obeležavanja 70 godina rada Jugoslovenske kinoteke, kada je u Trebinju na studentskom kampusu održao predavanje uz filmske zapise o 70 značajnih ličnosti.

"Sada sam to proširio. To je jedna vrsta audio-video enciklopedije. Snimke ličnosti koje sam odabrao pratim komentarima i njihovim kratkim biografijama. Taj veliki kolaž napravio sam od onoga što mi posedujemo", izjavio je Erdeljanović, dodajući da, nažalost, mnoge značajne ličnosti iz perioda 1904-1945. još nisu nađene na filmu, a neke od njih nisu nikada ni snimljene.

Izbor obuhvata ličnosti različitih profila - od kraljevskih porodica preko državnika i političara do vojskovođa i oficira, crkvenih velikodstojnika, ali i do naučnika, književnika, slikara, sportista, glumaca, reditelja.

U nekoliko slučajeva čuće se i zvučni delovi, a veći deo materijala je iz nemog perioda i biće praćen muzikom.

Ovom prilikom, 28. decembra u Muzeju kinoteke, po prvi put će biti predstavljena i dva pečata preduzeća Svetozara Botorića, koja su nedavno otkupljeni od privatnog kolekcionara i uskoro će biti izloženi u stalnoj postavci "Naš muzej filma" u Uzun Mirkovoj ulici.

Posle predavanja u Muzeju kinoteke biće prikazani filmovi producenta Svetozara Botorića, šest dokumentarnih i dva igrana - "Ulrih Celjski i Vladislav Hunjadi" i "Život i delo besmrtnog vožda Karađorđa".

Ulaz je slobodan, a program počinje u 18 sati.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura