Aktuelno iz kulture

Igor Đorđević o snimanju serije po njegovom scenariju: "Bunar" je baš ono što meni kao gledaocu najviše nedostaje (FOTO)

Komentari

Autor: Sonja Šulović

02/01/2022

-

20:15

Igor Đorđević o snimanju serije po njegovom scenariju: "Bunar" je baš ono što meni kao gledaocu najviše nedostaje (FOTO)
Serija "Bunar" - Copyright Branimir Milovanović

veličina teksta

Aa Aa

"Pisanje je uvek bila moja strast, još od studentskih dana, moja profesorka Vida Ognjenović, i sama spisateljica, nas je sve i na tu stranu gurala. A zašto serija - 19. vek je bio vek romana, 20. vek filma, a ovaj naš 21. je vreme TV serija", kaže Igor Đorđević, višestruko nagrađivani glumac i scenarista serije "Bunar".

Prvak Drame Narodnog pozorišta, kog je TV publika upoznala, između ostalog, kao Đorđa Katića u seriji "Koreni" i kroz ulogu ozloglašenog ustaškog majora Ante Vrbana u filmu "Dara iz Jasenovca", prvi put će se sada prestaviti i kao scenarista.

Budući da je oduvek "koketirao s tom idejom da zna da piše, ali nema vremena", kad je proglašena pandemija, priroda kao da mu je poručila: "Evo, imaš vremena". I tako je, boraveći na dedovini van Beograda, krenuo da piše.

Ukratko, to je priča o profesoru Radomiru, koji se sklonio u rodno selo u Šumadiji pošto je imao aferu sa studentkinjom, a kako bi o svemu razmislio. Hoće li uspeti da pobegne od đavola u sebi i izbunariti mir, ostaje da vidimo.

Đorđević u seriji tumači i glavnu ulogu, dok je režija poverena Maši Nešković. Premijera deset epizoda ove drame, u kojoj igraju i Nataša Ninković, Branka Katić, Ljubomor Bandović, Zoran Cvijanović, Boris Milivojević, Nenad Okanović.., očekuje se 2022. na kanalu Superstar.

Đorđević u razgovoru za Euronews Srbija ističe da je zadovoljan kako napreduje snimanje, precizirajući da su pri kraju i dodajući: "Zapravo ostalo nam je još tri dana dosnimavanja koje će se desiti na proleće".

Jeste li i u "najluđim snovima" mogli da zamislite da naš glumački drim tim oživi likove koje ste izmaštali? 

Da, stvarno nisam. Zaista sam zahvalan svim glumcima, od poznatih i velikih, pa sve do mladih koji tek sad završavaju školovanje i prave svoj put, svi su dali svoj maksimum, i malo više.

Da budemo zdravo, i u glavu i u telo

Šta biste najradije bacili u bezdan da se nikad ne vrati iz 2021?  

Ništa ne bih bacio, sve može da posluži, a pogotovo to što bih prvo bacio...

A koju želju s novičićem bacate u vodu da se ostvari u 2022? 

Jedan penzionerski odgovor - Samo da budemo zdravo. Svi. I u glavu i u telo.

Najavili ste da će ova priča dotaći dubinska pitanja od kojih često bežimo, ne želeći da se sa istim susretnemo. Ako čovek obično gleda kako da pobegne i od svoje senke, koga očekujete da će najpre dotaći ova priča? 

Malo je pretenciozan taj moj odgovor sa dubinskim pitanjima. Ali i sam naslov je takav - dubinski. Svako traženja odgovora na pitanja u vezi pravog uzroka čovekovog ponašanja su bolna i vrlo neprijatna. Ali ta spoznaja nesvesnog je neophodna za osvešćen život. I za nju treba mnogo hrabrosti. Jung je negde rekao: "Dok ne pretvorimo nesvesno u svesno, ono će upravljati našim životom i mi ćemo ga zvati - Sudbina". Ne znam koga će ova priča interesovati, kad sam je pisao i smišljao nisam o tome mislio. Ni ja, a mislim ni Nataša Drakulić, koja mi je u tome dobro pomogla. Možda je jedino Gaga Antonijević o tome mislio. U stvari, sudeći po njegovim primedbama i indikacijama, siguran sam da jeste. To je dakle pitanje za njegov šalter.

Koliko su se menjali radnja i likovi od početne ideje pa do samog početka snimanja? I šta se u međuvremenu "izbunarilo"? 

Budući da sam glumac, računao sam s tim, da će se reči i postupci menjati, dok sam pisao priču i dijaloge... Ali mogu vam reći da je toga bilo vrlo malo i kad je bilo, bilo je na moju veliku sreću. Nadogradnja i obogaćivanje likova su uvek dobri u granicama funkcije priče.

Jednom prilikom ste i sami citirali Pekića, početak "Besnila": "Događaji u priči su fiktivni, realna je samo njihova mogućnost". Iznenađuje li vas ili plaši upravo ta mogućnost u ovim vremenima? 

Ništa me ne plaši. Radujem se da vidim kako će ljudi reagovati na seriju.

Da li je teže hraniti i razvijati lik pred kamerom ili belim papirom?

Kao glumac imate mnogo, da se tako izrazim - filtera, da bi izrazili svoju kreativnost. Od zadatog teksta, kolektiva, preko reditelja koji vas usmerava. Dok je pisanje sam izvor kreativnisti. To mi je uvek malo nedostajalo, ta neusmeravana i neomeđena mašta i veština. Pisanje je uvek bila moja strast, još od studentskih dana, moja profesorka Vida Ognjenović, i sama spisateljica, nas je sve i na tu stranu gurala. A zašto serija - 19. vek je bio vek romana, 20. vek filma, a ovaj naš 21. je vreme TV serija.

Postoji li tajna koja ne može isplivati?

Sve prave su takve. I nosioce mnogo koštaju, tako da ne znam da li se na kraju to isplati. Istina je mnogo zdravija.

Šta mislite, koju bi Čehov svoju dramu prvo ekranizovao? 

Čehova i njegovu ličnost ne mogu da zamislim van pozorišta. A njegove drame mogu. I mnoge su i ekranizovane.

Šta vama kao gledaocu najviše nedostaje na malom ekranu?

Ne znam. U stvari baš to ćete videti kad se pojavi serija "Bunar".

I to je ono što sve sigurno najviše zanima, kad možemo očekivati emitovanje? 

Na jesen sledeće godine.

Komentari (0)

Kultura