Aktuelno iz kulture

U Italiju vraćene desetine krijumčarenih umetnina vrednih preko 10 miliona evra

Komentari

Autor: Euronews / AP

01/01/2022

-

10:17

U Italiju vraćene desetine krijumčarenih umetnina vrednih preko 10 miliona evra
U Italiju vraćene desetine krijumčarenih umetnina vrednih preko 10 miliona evra - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Na desetine ukradenih umetnina pronađenih širom sveta, vraćeno je nedavno u Italiju i izloženo na uvid javnosti.

Tokom decembra pronađeno je oko 200 umetničkih dela, kojima su privatni kolekcionari i muzeji kao što su Geti muzej u Los Anđelesu i Fordham muzej u Njujorku, ilegalno trgovali tokom protekle decenije širom Sjedinjenih Američkih Država, saopštio je general Roberto Rikardi, koji se nalazi na čelu jedinice Karabinjera zadužene za zaštitu kulturnog nasleđa.

Rimske statue i etrurske vaze bile su ili ukradene ili ilekalno iskopane od strane krijumčara sa nekoliko arheoloških lokaliteta u Italiji.

Vrednost pronađenih predmeta prelazi 10 miliona evra, a potiču iz perioda između 8. veka stare i 1. veka nove ere.

Drevne umetnine će biti vraćene u oblasti iz kojih potiču, najavio je italijanski ministar kulture Dario Frančeskini, a tu akciju opisao je kao "veliku operaciju povratka kući".

Italija je ponosna na to što važi za muzej pod vedrim nebom, a 1969. osnovala je specijalnu jedinicu za suzbijanje krijumčarenja umetnina.

profimedia

 

Karabinjeri su saopštili da su u svoju zemlju vratili 23.000 arheoloških artefakata tokom protekle godine i zaplenili na hiljade falsifikata, čija bi cena prešla 427 miliona evra, da su se kojim slučajem našli na tržištu.

profimedia

 

To obuhvata i gotovo 800 arheoloških predmeta iz takozvane Daunske civilizacije, koja je naseljavala regiju današnje Apulije na jugu Italije u periodu pre Rima, a zaplenjeni su u Belgiji u junu prošle godine.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura

Porodica sa supermoćima, novi Sajnfildov projekat i Dženifer Lopez u svemiru: Nove serije i filmovi u maju na Netfliksu