Društvo

Priština opet traži od Beograda da vrati artefakte, Ministarstvo kulture: Skreće se pažnja sa ugroženosti srpskog kulturnog nasleđa na KiM

Komentari

Autor: Staša Rosić/Tanjug

18/06/2021

-

09:21

Priština opet traži od Beograda da vrati artefakte, Ministarstvo kulture:  Skreće se pažnja sa ugroženosti srpskog kulturnog nasleđa na KiM
Priština opet traži od Beograda da vrati artefakte, Ministarstvo kulture: Skreće se pažnja sa ugroženosti srpskog kulturnog nasleđa na KiM - Copyright Google Maps

veličina teksta

Aa Aa

Direktor Narodnog muzeja u Prištini Ajet Ljeci uputio je pismo Međunarodnom savetu muzeja (ICOM) u kojem navodi da Srbija ima obavezu da vrati artefakte koji su, kako tvrdi, "uzeti tokom 1998. i 1999. godine", prenosi Koha.

"Sporazumi potpisani između odgovarajućih institucija pojašnjavaju da su artefakti prebačeni u svrhu privremene izložbe i moraju se vratiti u zemlju porekla, u Nacionalni muzej Kosova, kojem pripadaju", navodi se u pismu toj organizaciji koja blisko sarađuje sa Uneskom, prenosi Koha.

Inače, u toku je Generalna skupština ICOM-a, trodnevna konferencija koja je počela 16. juna. Kako je Euronews Srbija potvrđeno, nijedna tačka dnevnog reda na pomenutoj skuštini ne odnosi se na pismo direktora Narodnog muzeja u Prištini.

Ministarstvo apeluje da se ne podleže  pritiscima

Ministarstvo kulture i informisanja ističe da je "sasvim očigledno da je reč o zloupotrebi kulture i međunarodnih foruma, kao i obmanjivanju javnosti sa isključivim ciljem promocije jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova i Metohije i fabrikovanja lažnog legitimiteta navodnih institucija."

"Svedoci smo još jednog ozbiljnog falsifikata kako privremenih institucija u Prištini tako i tzv. Nacionalnog muzeja Kosova. Prema navodima, direktor ove ustanove je pisao Međunarodnom savetu muzeja ICOM u kojem se navodi da Srbija ima obavezu da vrati artefakte `koji su uzeti tokom 1998. i 1999. godine`, ne obazirući se na pitanje kako nešto može da pripada ustanovi koja 1998. i 1999. godine nije ni postojala, kao ni na pitanje koliko ustanova u oblasti kulture je obavljalo svoju delatnost na teritoriji AP KiM pre 1999. godine i kojim ustanovama je omogućenom da nastave sa svojim radom na toj istoj teritoriji nakon juna 1999. godine", navodi se u saopštenju Ministarstva kulture i informisanja.

U saoštenju se potom ponovo naglašava da je "reč o pokušaju skretanja pažnje sa stvarne ugroženosti srpskog kulturnog nasleđa na Kosovu i Metohiji, koje je pod neprekidnom pretnjom, od fizičkog uništenja i skrnavljenja do falsifikovanja i preotimanja, što je i na međunarodnom planu dobro prepoznato".

"I ovim povodom ponavljamo apel svim organizacijama koje se bave zaštitom kulturnog nasleđa da ne podležu ovakvim pritiscima, već da svoj rad nastave u skladu sa međunarodnim pravom, stručnim kriterijumima i činjenicama. Cilj ovakvih pokušaja je providan, da ponavljanjem fraza iza kojih ne stoji ništa osim beskrupulozne želje za promocijom sopstvenih političkih ciljeva, učine normalnim ili uverljivim tvrdnje koje su svakom iole upućenom, i laiku i stručnjaku očigledno besmislene.

One su očigledno neuverljive svakome ko pamti bar nekoliko godina unazad, neizbrisive slike užasnog uništavanja kulturnog i verskog nasleđa, i svakome ko zna išta i o današnjim dešavanjima na Kosovu i Metohiji, gde je ugrožavanje i prava i baštine teška i tužna svakodnevica srpskog naroda", zaključuje se u saopštenju.

Pismo direktora muzeja u Prištini

Podsetimo, kosovski mediji krajem maja su preneli vest da se direktor Narodnog muzeja u Prištini obratio pismom Narodnom muzeju u Beogradu, Etnografskom muzeju u Beogradu i Srpskoj akademiji nauka i umetnost sa zahtevom da se Kosovu vrate artefakti koji se i dalje čuvaju u Beogradu. 

"U ime Narodnog muzeja Kosova, želim da vas podsetim na vašu obavezu da vratite artefakte iz arheološke i etnografske kolekcije Kosova. Iako su uzete iz Kosova tokom kasnih devedesetih godina prošlog veka u svrhu privremenog izlaganja u Srbiji i uz obavezu vraćanja, naši artefakti i dalje se bespravno drže u vašim muzejima. Želim da vas podsetim da imate tri obaveze kada je reč o ovim artefaktima.

  • Potpisani ugovor između naših institucija predviđa prebacivanje artefakata u svrhu privremene izložbe i njihov povratak na mesto porekla i u Nacionalni muzej Kosova, u čijem su vlasništvu.
  • UNESCO Konvencija o merama za zabranu i sprečavanje nedozvoljenog uvoza, izvoza i prenosa svojine kulturnih dobara iz 1970. godine koja zahteva od zemalja potpisnica da obezbede povratak kulturnih dobara u mesto porekla (Srbija je ratifikovala tu konvenciju).
  • Aneks V, član 6, paragraf 1 Ahisarijevog plana izričito zahteva od Srbije da vrati na Kosovo arheološke i etnografske kolekcije koje je privremeno uzela za potrebe izložbe u Beogradu.
  • Ukupan broj artefakata iz kosovske arheološke i etnografske kolekcije koji se bespravno drži u Srbiji je 1.247. Oni se što pre moraju vratiti u njihovu zemlju porekla", naveo je u pismu Ajet Ljeci. 

    U pismu je direktor Narodnog muzeja u Prištini predložio i formiranje radne grupe sačinjene od predstavnika četiri muzeja: Narodnog muzeja Kosova, Etnografskog muzeja Kosova, Narodnog muzeja u Beogradu  i Etnografskog muzeja u Beogradu, kao i međunarodnih stručnjaka u oblasti muzeologije. Zadatak ove radne grupe bio bi nacrt plana i nadgledanje procesa transfera svih artefakata na Kosovo.

    Eksponati u depoima, Muzej u Prištini obijen

    Pomenuti artefakti našli su se u Beogradu krajem 1998. godine, kada su predstavljeni na izložbi organizovanoj u Galeriji SANU pod nazivom "Arheološko blago Kosova i Metohije - od neolita do ranog Srednjeg veka". Istovremeno je u Konaku kneginje Ljubice prezentovano etnografsko nasleđe iz Muzeja u Prištini. 

    Usledile su vanredne okolnosti, NATO bombardovanje SRJ, te su artefakti sklonjeni na sigurno. Nakon uvođenja protektorata UN na KiM, Muzej iz Prištine je proteran iz svog sedišta i našao je utočište u Beogradu, a pomenuti eksponati ostali su u depoima Narodnog muzeja (arheološki deo) i Etnografskog muzeja (etnografski materijal) kojima su povereni na čuvanje.

    Branko Jokić, direktor Narodnog muzeja u Prištini sa sedištem u Beogradu, za Euronews Srbija je ranije izjavio da smatra da svaki baštinik kulturnog blaga Kosova i Metohije ima svoja prava, ali da se o tome malo vodi računa.  

    "Iste noći kada smo izneli eksponate za izložbu u Beogradu, Muzej je obijen i mi zapravo ne znamo šta je od 30.000 eksponata ostalo tamo. Međunarodna zajednica ne reaguje, a niko iz Muzeja ne želi da komunicira s nama. Mi kao da ne postojimo", kazao je Jokić.  

    Prema njegovim rečima, eksponati koji se trenutno nalaze u Srbiji zapravo su zaštićeni od neizvesne sudbine koja bi ih zadesila da su ostali u Muzeju u Prištini i smatra da je važno da nadležni u Srbiji zauzmu jasan zajednički stav o zaštiti kulturnog blaga na Kosovu i Metohiji.  

    "Srbija je finansirala sva arheološka istraživanja na tim prostorima i sigurno ima neka prava", zaključio je Jokić.

    Komentari (0)

    Srbija