Aktuelno iz kulture

Francuska vratila 26 vrednih artefakata ukradenih iz Benina

Komentari

Autor: Art Net

14/11/2021

-

11:07

Francuska vratila 26 vrednih artefakata ukradenih iz  Benina
profimedia - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Francuski predsednik Emanuel Makron ugostio je predsednika Benina Patrisa Talona s kojim je potpisao sporazum o vraćanju 26 predmeta takozvane beninske bronze. 

Reč je o vrednim artefaktima koje su francuske trupe odnele iz kraljevske palete u Abomeju, gradu u nekadašnjem Dahomeju, a koji su zatim bili izloženi u Muzeju Kvaj Brenli u Parizu. 

Predmeti koji će biti vraćeni u Benin su samo delić ogromne kolekcije od preko 70.000 artefakata koji potiču iz afričkih zemalja. Među njima je i tron Behanzina, poslednjeg kralja Dahomeja, tri totema, ornamentisana vrata palate, nekoliko oltara i tri ratnička štapa.

Skulpture će biti privremeno smeštene u Istorijski muzej "Vida" u Beninu i biće na turneji širom te zemlje, pre nego što se vrate u svoj dom - Palatu u Abomeju.

Benin trenutno gradi muzej, čiji je završetak najavljen za 2026. godinu, u koji je Francuska uložila 35 miliona evra grantova i pozajmica.

Stručnjaci veruju da se između 85 i 90 procenata kulturnog nasleđa Afrike nalazi van granica tog kontinenta, a da se u Francuskoj nalazi više od 90.000 artefakata, od kojih je većina dospela tokom kolonijalnog perioda.

Ipak, nisu svi predmeti iz Afrike koji se nalaze u evropskim kolekcijama ukradeni i zato muzeji širom Britanije, Nemačke i Francuske intenzivno rade na otkrivanju porekla artefakata.

Nedavno je Univerzitet Kembridž postao prva institucija u Velikoj Britaniji koja je Nigeriji vratila jednu od bronzanih skulptura iz perioda Beninskog kraljevstva, koje su 1897. britanske trupe odnele iz palate tadašnjeg vladara Benina. Budući da su na hiljade vrednih statua sa prostora današnje Nigerije krajem 19. veka bespravno donete u Britaniju, ovaj potez Univerziteta trebalo bi da napravi pritisak i na druge ustanove da vrate beninsko blago.

 

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura