Nauka

Praistorijsko krvoproliće: Otkriveni tragovi okršaja koji se dogodio pre 13.400 godina

Komentari

Autor: Jutarnji list

29/05/2021

-

17:23

Praistorijsko krvoproliće: Otkriveni tragovi okršaja koji se dogodio pre 13.400 godina
Praistorijsko krvoproliće: Otkriveni tragovi okršaja koji se dogodio pre 13.400 godina - Copyright Pixabay

veličina teksta

Aa Aa

Među plemenima koja su nastanila istočnu obalu reke Nil u severnom Sudanu pre oko 13.400 godina nije uvek vladao mir, što otkrivaju izranjavana tela koja su nekada davno  zakopana na groblju u jednom od najstarijih svetskih nalazišta.

Naučnici su izjavili da je nova analiza ostataka groblja Jebel Sahabe iskopanog šezdesetih godina prošlog veka pružilo novi uvid u ovo praistorijsko krvoproliće, uključujući dokaze da je bilo više nasilnih sukoba, a ne jedan smrtonosni obračun kako se ranije verovalo.

Posmrtni ostaci 61 muškarca, žene i dece otkrivaju da su na njih 41 tragovi barem jedne rane, većinom od koplja ili strele. Kod nekih su otkrivene zarasle rane što ukazuje na to da je osoba preživela borbu. 

Njih 16 imalo je i zarasle i nezarasle rane pa se veruje da su jednu borbu preživeli, ali da su u drugoj ubijeni. Mikroskopski pregled kostiju otkrio je ostatke kamenog oružja. 

Izvorna analiza iz 1960-ih identifikovala je samo 20 osoba s ranama, a nijedna nije imala rane koje su zarasle. 

Rašireno nasilje jednako je pogađalo muškarce i žene, a bilo je i ranjene dece starosti svega četiri godine, rekla je paleoantropolog Izabele Krevekur iz Francuskog nacionalnog centra za naučna istraživanja na Univerzitetu Bordo, koja je glavni autor studije objavljene u časopisu Sajentifik riports.

"Čini se da je jedno od glavnih smrtonosnih svojstava bilo iseći osobu kako bi se izazvao gubitak krvi", rekla je Krevekur.

Iako se koplja i strele mogu ispaljivati iz daljine, ima dokaza i o bliskoj borbi s brojnim slučajevima preloma, udaraca u podlakticu i slomljenih kostiju ruke. 

Lovci - sakupljači živeli su u to vreme u dolini Nila, pre razvoja poljoprivrede. Lovili su antilope, ribu i skupljali biljke i korenje. Njihove su skupine bile male sa ne više od stotinak ljudi. 

Iako se ne zna zašto su se borili, borbe su se održale u vreme klimatskih promena i prelaska iz sušnog u vlažnije razdoblje, zajedno s nizom velikih poplava, što je možda izazvalo konkurenciju među suparničkim klanovima za hranu i teritoriju.

Komentari (0)

Magazin