Aktuelno iz kulture

Vladislav Bajac: Trudiću se da pobedi književnost i da uživam u literarnim igrarijama

Komentari

Autor: Tanjug

03/01/2022

-

09:41

Vladislav Bajac: Trudiću se da pobedi književnost i da uživam u literarnim igrarijama
Vladislav Bajac: Trudiću se da pobedi književnost i da uživam u literarnim igrarijama - Copyright Tanjug/Dragan Kujundžić

veličina teksta

Aa Aa

Za pisca i osnivača izdavačke kuće "Geopoetika" Vladislava Bajca kovid 19 koji je u prošloj godini bio "reditelj naših života", doveo je do toga da se, kako kaže, čovečanstvo našlo u paket-aranžmanu u kojem se prekomponuje sve: način života, uzroci i posledice pandemije, sve što predpostavljamo i ne možemo razumom da dosegnemo.

"U mom rečniku, prošlost je postala tadašnjost. Doživljaj vremena nam je drugačiji. Prolazimo kroz različite vidove prostorne i mentalne izolacije... Dugačak je spisak svega što nam je nedozvoljeno. Pronalazimo nove kanale da bismo realizovali poslovne i privatne prakse koje su nam se do juče podrazumevale. To juče nam se iz ove perspektive proživljenog pandemijskog vremena čini jako daleko", kaže Bajac.

Ali godina iza nas Bajacu je donela i jedno, jako značajno priznanje, i to za rad u koji je uložio više o četvrt veka - odlikovan je Ordenom za zasluge u rangu Zapovednika Kraljevine Norveške za promociju norveške književnosti.

 

 

Bajca je za odlikovao norveški kralj Harald za razvoj kulturnih odnosa između Norveške i Srbije, zbog brojnih prevoda dela norveških pisaca u "Geopoetici" na čemu je godinama zdušno sa saradnicima radio na otkrivanju desetina norveških autora i njihovih dela u Srbiji, Jugoslaviji, pa i na Balkanu, počev od Justejna Gordera, Erlenda Lua, Pera Petešuna, Lin Ulman, Nine Like ..., ali i klasika poput Henrika Ibzena.

Prijateljstvo sa Gorderom

Posle davnog poznanstva sa sada slavnim piscem Justejnom Gorderom, Bajac podseća, saradnja sa norveškim autorima bila je samo pitanje afirmacije odlične književnosti.

"Poznanstvo sa Gorderom potiče iz vremena kada se živelo naivnije, a delimično poštenije i srećnije. Kada tako živite, slučajnost može da pobedi mudrost i sve dobre osobine koje često pripisujemo sebi. Tako se dogodilo da sam stajao pored štanda Međunarodnog instituta za Geopoetiku, na Pariskom salonu knjige 1995. godine, dok se pored nas na oko štanda Norveške sa rukama džepovima šetao Justejn Gorder koji nije znao šta će sa sobom. Popričali smo i tako je počelo naše prijateljstvo", kaže Bajac i dodaje da je to bio period kada je Gorder bio na pragu svoje popularnosti.

Prema njegovim rečima Gorder tada nije uspeo da napiše udžbenik o filozofiji koji mu je naručen od jedne fondacije.

profimedia

Justejn Gorder

"Umesto toga on je napisao 'Sofijin svet' koji niko nije hteo da štampa u skadinsvakim zemljama, već su kasnije Nemačka i Francuska 'zavrtele' taj Gorderov krug uticaja i popularnosti", kaže Bajac i naglašava da je Gorder najskromniji od svih pisaca koje je upoznao bez obzira na to što je nećak Agate Kristi po tiražima knjiga.

"Gorderova knjiga 'Sofijin svet' prodata je u nepristojnom broju miliona primeraka. Gorder je ustanovio nagradu za najbolji esej o ekologiji koju su dobijale neke devojčice ali i ozbiljni ljudi. Iz svog džepa je finansirao tu nagradu u iznosu od 100 hiljada evra. Na kraju, ono što je za mene najvažnije, Gorderove knjige su postale granična linija populizma ispod koje uređivačka politika Geopoetike nikada nije išla. Gorderove knjige su mudre i obraćaju se svima. Zadužio je desetine hiljade pedagoga", kaže on.

Rad na novoj knjizi

Bajac inače trenutno piše novu knjigu i sudeći po dilemama vezanim za nju, ona bi mogla da bude zasnovana na stvarnim događajima i ličnosti i otkriva da trenutno postoje dve verzije tog štiva.

Unsplash

 

"Igram se i jedna od tih verzija polako pobeđuje. Prvi put mi se dogodilo nešto što u stvaralačkom procesu nikako nije dobro. Pomišljao sam da li je to što pišem dobro za javnost... Za neke anonimne ljude koji će to da čitaju. Malo me je ta profesionalna greška zarobila, ali nema mi druge nego da sve to prevaziđem i napravim knjigu u čijem će središtu biti priča iz sveta. Sjajna priča, ali ne tako poznata velikom broju ljudi", kazao je Bajac.

Trenutno je, kako kaže, u dilemi da li da ostavi poznata imena u knjizi koja su u funkciji priče.

Ta poznata imena bi, kako kaže, eventualno mogla da zasene sam sadržaj štiva koje piše.

"Trudiću se da pobedi književnost, i da uživam u tim literarnim igrarijama", poručuje Bajac.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura