Aktuelno iz kulture

Džejms Paterson o ekranizacijama njegovih knjiga: Holivudske stvari su baš loše

Komentari

Autor: Independent

25/11/2021

-

07:32

Džejms Paterson o ekranizacijama njegovih knjiga: Holivudske stvari su baš loše
Tanjug/ AP Photo/Mary Altaffer - Copyright Tanjug/ AP Photo/Mary Altaffer

veličina teksta

Aa Aa

Džejms Paterson ume da prodaje romane. Od svog prvog trilera koji je objavio 1976. godine, pisac je prodao više od 400 miliona knjiga širom sveta, pa drži rekord po najčešćem pojavljivanju na listi bestselera Njujork Tajmsa i rekord za najviše vremena provedenog na prvom mestu. 

U poslednjih 13 godina zaredom, njegove knjige bile su najpozajmljivanije u britanskim bibliotekama, a prošle godine magazin Forbes procenio je da je zaradio oko 80 miliona dolara, što ga čini najplaćenijim američkim piscem. Izgradio je imperiju na osnovu svoje neverovatne produktivnosti, pa će se samo ove godine čak 11 novih naslova sa njegovim potpisom naći na policama knjižara širom sveta.

Ipak, čak i autori najprodavanijih dela ne beže od neobičnih marketinških trikova. Tako će se u sredu pisac naći u Gradskoj skupštini Betnal Grin u Londonu, gde će "suditi" svom detektivu Aleksu Krosu za užasno trostruko ubistvo, u prvom interaktivnom događaju uživo u kom lično učestvuje.

"Sudija, porota i Džejms Paterson"

Kros, koji se prvi put pojavio u romanu iz 1993. "Prikrade se pauk", sada je junak najprodavanije detektivske serije knjiga. 

"Nadam se da će se izvući", kaže Paterson kroz smeh za Independent, naglašavajući da događaj nije njegova ideja. 

"Stvari iz sudnice su uvek interesantne, pa mi je ideja o tome da se Aleks nađe na suđenju sa porotom koja će glasati, delovala zabavno. Teško je ovih dana privući pažnju na knjige", kaže pisac.

Na događaju koji nosi naziv "Sudija, porota i Džejms Paterson", promovisaće svoje novo delo "Fear no Evil", 29. nastavak sage o Aleksu Krosu. U Patersonovom maniru, junak prolazi kroz lude avanture irom sveta - od Vašingtona, preko Pariza, Meksiko Sitija i na kraju do divljina Montane, gde je zaglavljen između nemilosrdnog narko kartela i grupe odmetnika koji su u ratu s njima. 

"Nije da se poredim s Pikasom, ali..."

Iako nova priča deluje potpuno neverovatno, Paterson objašnjava da je to u njegovom stilu.

"U većini slučajeva ne radim realizam. S vremena na vreme kritičari kažu: 'Ovo nije baš realistično!' Nije da se poredim sa Pikasom, ali za mene je to kao da gledate Pikasa i kažete: 'Pa, ovo nije baš realistično!' To nije dobra kritika. Možete reći: 'Ovo mi se ne sviđa' ili 'Mislim da je grozno', ali 'Fear No Evil' nije realizam. To je prema preterivanju sličnije filmovima, ali uvek se nadate da tu ima i neke emocionalne istine", kaže pisac.

Patersonovi popularni trileri deluju kao savršen materijal za filmsku adaptaciju, ali on na to odmahuje rukom. Kros je prvi put dospeo na veliki ekran 1997. kada ga je igrao Morgan Friman u "Kiss The Girls", a snimljen je i nastavak 2001. "Prikrade se pauk". 

Franšiza je onda 2012. krenula ispočetka sa novim glumcem u glavnoj ulozi - Tajlerom Perijem. 

Ipak, Paterson nije bio zadovoljan nijednom od tih ekranizacija.

"Holivudske stvari su baš loše. Morgan Friman je izvanredan, odličan je, ali su ti filmovi u najboljem slučaju, OK. Poslednji sa Tajlerom Perijem... Nije Tajlerova krivica, ali je užasan", smatra pisac.

Da se on pita, Idris Elba bi igrao Aleksa Krosa u filmu iz 2012. a rado se seća i sastanka s njim u hotelu na Beverli Hilsu.

"Bio je divan i stvarno je hteo da radi Aleksa", kaže Paterson, kog su u izboru nadglasali producenti, tražeći neko "zvučnije" američko ime. 

"Nismo mogli da ga proguramo! Oni su umesto njega doveli Tajlera Perija. Idris bi bio divan, a to bi bilo dobro i za njega. Oni su mu davali sve te uloge koje ga nisu vredne. 'Oh, igraj zlikovca'. Za*ebi to! Idris je tako dobar, talentovan lik", ispričao je pisac.

Trenutno radi na 31 projektu

Poslednjih godina, najzadovoljniji je bio Netfliksovom dokumentarnom serijom "Filthy Rich", koja je zasnovana na njegovoj knjizi o Džefriju Epstajnu. 

Nakon što je pažljivo pratio slučaj, Paterson kaže da nije siguran da li da veruje u zvaničnu priču o Epstajnovom samoubistvu u ćeliji njujorškog zatvora 2019. 

"Mislio sam da se on sigurno ubio, a onda sam čuo dovoljno priča da u to malo i posumnjam. Mogao je neko da ga 'sredi'", smatra pisac.

Ipak, nada se da će više istine izaći na videlo tokom suđenja Epstajnovoj saradnici Gislejn Maksvel. 

"Uskoro bi moglo da počne. Mislim, pretpostavljam da hoće. Ko zna? U Floridi bi se možda i izvukla, rekli bi da nije njena krivica, ali mislim da će je srediti u Njujorku", kaže on.

Uz sve što radi, takođe i producira novu dokumentarnu seriju na kanalu Discovery, koja se zove "Chasing Ghislaine". Ukupno radi na "31 projektu, uključujući i neke holivudske stvari", kaže on.

Mašineriju održava zahvaljujući stabilnoj bazi koautora, s kojima se stalno konsultuje kako bi se održao ritam produkcije. Iako neki kritičari negativno komentarišu njegov pristup pisanju kao serijskoj proizvodnji, on smatra da saradnja sa koautorima nije ni po čemu drugačija od produkcije serija, filmova i predstava.

"To nije neka ludačka stvar, ali pisce to izluđuje. Ako drugi pisci ne rade na određen način, odmah se bune: 'Kakvo je to sra*e? Kako se usuđuješ da ne radiš kako mi to radimo!' Ja sam potekao iz advertajzinga, ali se time ne bavim već preko 25 godina. To je samo dobra saradnja", kaže on.

Patersonovi koautori obično dobijaju priznanje ispod njegovog zvučnog imena na koricama, ali nekad piše i sa velikim imenima. Tako je napisao dva trilera sa bivšim predsednikom SAD Bilom Klintonom - "The President Is Missing" i ovogodišnji "The President’s Daughter", a sledeće godine u martu će objaviti "Run, Rose, Run", dugoočekivani roman na kom je sarađivao sa legendom kantri muzike Doli Parton.

Tanjug/AP/Netflix

 

Paterson kaže da je on inicirao kontakt sa Parton, jer je i ona, kao i on, donirala milione dolara za negovanje pismenosti kod dece i mladih. Ispostavilo se da imaju mnogo toga zajedničkog. Oboje su potekli iz malih gradova - on iz Njuburga u državi Njujork, ona iz ruralnog Tenesija. 

"Odmah smo se uklopili. Ona je iz mesta koje je tako malo da gotovo nema ime, tako da je kao i ja milionima kilometara daleko od onoga gde je odrasla. Oboje smo s obe noge na zemlji i vredno radimo. Pevala mi je 'Rođendansku pesmu' preko telefona i to je bilo baš kul", kaže pisac.

Naročito se raduje tom projektu, jer Parton objavljuje novi album koji će pratiti roman i pevati o njihovoj heroini koju su zajedno smislili.

"Postoji album sa 12 pesama koje su u knjizi. U priči ima malo misterije, ali uglavnom govori o kantri pevačici koja je krenula sa dna i pokušava da uspe u Nešvilu", objašnjava Paterson.

 "U nekim slučajevima, mogao sam da napišem bolje knjige"

Svim knjigama, bez obzira na to da li je reč o trilerima, romansi, tinejdžerskim dramama ili istinitim krimi pričama, pristupa sa iste polazišne tačke. 

"Kad sednem da pišem nešto, razmišljam da preko puta mene sedi jedna osoba kojoj pričam priču i ne želim da ona ustane pre nego što završim. Mislim da je to istovremeno i snaga i slabost. Snaga je u tome što se stranice same okreću. Slabost je u tome što toliko brinem o tome, da nekad ne uranjam duboko koliko bih mogao. U nekim slučajevima, mogao sam da napišem bolje knjige", kaže pisac.

Posle 45 godina pisanja i 400 miliona prodatih primeraka, priznaje da još uči.

"Mada moram da kažem da su neke stvari koje dolaze, možda i najbolje stvari koje sam ikad uradio, što je zanimljivo jer sam u poznim sedamdesetim", dodaje Paterson.

Komentari (0)

Kultura