Aktuelno iz kulture

Filharmonijski novogodišnji izazov: Napravite instrumente od kućnih predmeta i osvojite nagrade

Komentari

Autor: Tanjug

04/01/2022

-

18:12

Filharmonijski novogodišnji izazov: Napravite instrumente od kućnih predmeta i osvojite nagrade
Filharmonijski novogodišnji izazov: Napravite instrumente od kućnih predmeta i osvojite nagrade - Copyright Promo

veličina teksta

Aa Aa

Nakon dva tradicionalna novogodišnja koncerta, Beogradska filharmonija pripremila je svojoj publici dva poklona za prve dane 2022. godine - filharmonijski novogodišnji izazov i onlajn premijeru "Fantastične filharmonije".

Filharmonijski novogodišnji izazov je zabava koju je ova institucija uvela prošle godine, kada je publiku pozvala da u kućnoj atmosferi "diriguje" svojim orkestrom.

Ovogodišnji izazov pripremljen je u saradnji sa perkusionistom Aleksandrom Radulovićem, koji je od kućnih predmeta napravio muzičke instrumente i sa svojom porodicom odsvirao kompoziciju "Šećerna vila" Petra Iljiča Čajkovskog.

Radulovićev video objavljen je na društvenim mrežama Filharmonije i time je publika pozvana da od kućnih predmeta napravi instrumente, iskoristi ih za sviranje bilo kojih melodija i svoje video snimke pošalje ovoj instituciji do 10. januara.

Kako najavljuju organizatori, najkreativnije i najzanimljivije radove očekuju vredne nagrade i iznenađenja.

Kao poklon najmlađim ljubiteljima muzike, Filharmonija će 8. januara na svom YouTube kanalu održati onlajn premijeru "Fantastične filharmonije", koju je njihov orkestar izveo prošle jeseni na koncertima za decu.

Uz pomoć reditelja Nikole Zavišića, Filharmonija je priredila digitalnu verziju ovog programa sa željom da što više mališana uživa u muzičkoj literaturi inspirisanoj bajkama.

Publiku kroz muzičke bajke vode osmogodišnja glumica Anđelija Stajkić i filharmoničarka Slavica Perić, a repertoar čine poznate kompozicije, poput "Krcka Oraščića", "Čarobne frule", “Bumbarovog leta", i mnogih drugih.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura