Aktuelno iz kulture

“Alisa u zemlji strahova” premijerno 15. januara u Jugoslovenskom dramskom pozorištu

Komentari

Autor: Tanjug

06/01/2022

-

14:17

“Alisa u zemlji strahova” premijerno 15. januara u Jugoslovenskom dramskom pozorištu
Promo/JDP - Copyright Promo/JDP

veličina teksta

Aa Aa

Premijera drame "Alisa u zemlji strahova" Eve Mahkovic, a u režiji Aleksandra Popovskog, biće održana 15. januara na Velikoj sceni "Ljuba Tadić" Jugoslovenskog dramskog pozorišta (JDP).

Najnovija predstava bila je planirana da se izvede pred kraj prethodne kalendarske godine, 22. decembra, ali je iznenada odložena za početak 2022, i to će biti jedina pozorišna premijera tokom januara u beogradskim teatrima.

JDP će tako za kratko vreme imati tri premijere u sezoni 2021/2022, posle koprodukcije sa Slovenijom "Te noći sam je video" prema romanu Draga Jančara i u režiji Janeza Pipana, i drame "Beograd - Zagreb via Sarajevo" Jelice Zupanc, a u redižiji Gorčina Stojanovića.

U režiji gosta iz Makedonije, Aleksandra Popovskog, predstava "Alisa u zemlji strahova" je inspirisana epizodama iz čuvene knjige "Alisa u zemlji čuda" (1865) Luisa Kerola.

Isti reditelj je realizovao dramu "Alisa" 2005. godine, prema drami Biljane Srbljanović u Ateljeu 212, ali je tematika bila više okrenuta istinitoj priči koja se tiče čuvenog Stokholmskog sindroma.

Glavne uloge igraju : Milena Radulović, Sloboda Mićalović, Milan Marić, Radovan Raša Vujović, Nebojša Ljubišić, Denis Murić, Iva Stefanović, Tamara Šustić i Jovana Belović.

Autorski tim čine još scenografkinja Vanja Magić, kostimografkinja Mia Popovska, kompozitor Marjan Nećak, dok scenski govor potpisuje Ljiljana Mrkić Popović.

Reditelj Popovski je u Beogradu režirao pre 20 godina veoma uspešnu predstavu "Roberto Cuko" Bernar Mari Koltesa u Ateljeu 212, ruski klasik "Višnjik" A. P. Čehova na Velikoj sceni Narodnog pozorišta, dok je u JDP postavio "Metamorfoze" Ovidija, "Kandid" od Voltera, kao i Šekspirovog "Hamleta" (2016), gde je Nebojša Glogovac ostvario poslednju pozorišnu ulogu.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura