Aktuelno iz kulture

Škola izbrisala ime Dž. K. Rouling zbog njenih stavova o transrodnim osobama

Komentari

Autor: Euronews.com

08/01/2022

-

08:41

Škola izbrisala ime Dž. K. Rouling zbog njenih stavova o transrodnim osobama
Škola izbrisala ime Dž. K. Rouling zbog njenih stavova o transrodnim osobama - Copyright AP/Charles Sykes

veličina teksta

Aa Aa

Škola u Engleskoj, čija je jedna od zgrada nosila ime u čast Džoane K. Rouling, autorke koja je stvorila stvet malog čarobnjaka Harija Potera, promenila je naziv zbog "nedavno iznetih stavova spisateljice o transrodnim osobama".

Škola Bosvels koja se nalazi u Čelmsfordu sada je zgradu nazvala po dvostrukoj olimpijskoj šampionki, atletičarki Keli Holms.

Kako piše Euronews, do promene je došlo pošto se određen broj studenata, ali i školskog osoblja u svetlu sve glasnijih optužbi na račun zbog reči Rouling upućenih na račun

trans zajednica.

Direktor Stiven Mansel je objasnio da ta škola, koju pohađaju deca uzrasta od 11 do 18 godina, želi da stvori "živu, inkluzivnu i demokratsku školsku zajednicu, uz podsticanje učenika da postanu nezavisni i samouvereni građani".

Direktor Stiven Mansel je objasnio da ta škola, koju pohađaju deca uzrasta od 11 do 18 godina, želi da stvori "živu, inkluzivnu i demokratsku školsku zajednicu, uz podsticanje učenika da postanu nezavisni i samouvereni građani".

Džoanina zamena, 51-godišnja tamnoputa dama Keli Holms, nije unapred pitana o tome da li bi zgrada trebalo da nosi njeno ime.

"Uvek sam počastvovana kada škola nazove neku građevinu po meni... Nadam se da moje ime predstavlja odlučnost, snagu u nedaćama i stav koji nikada ne odustaje", rekla je ona i iskoristila priliku da u izjavi odbrani status Dž. K. Rouling kao "briljantne" autorke.

"Dž. K. Rouling je briljantna, svetski poznata autorka i treba joj pripisati sve dobro što je učinila u svetu književnosti kako bi pomogla mladim ljudima, posebno da imaju viziju, kreativnost, snove i još mnogo toga", istakla je atletičarka.

Britanski građani koji su se istakli

U školskom biltenu, iz jula prošle godine, navodi se da šest objekata škole nose imena u čast "britanskih građana koji su se istakli". Nepromenjeni nazivi su oni koji su dati u čast Stivena Hokinga, Šarlote Bronte, Dejvida Atenboroa, Florens Najtingejl i Džona T. Kronvela.

Rouling je na početku 2022. već doživela kontroverze, budući da je i mnogima pažnju privuklo njeno odsustvo iz specijalne emisije "Dvadeseta godišnjica Harija Potera: Povratak u Hogvorts". Presuda o njenom izostanku navodno je pala pošto su članovi glumačke ekipe, od kojih su mnogi na razne načine uključeni u borbu za prava LGBTQ+, izrazili negodovanje zbog prisustva spisateljice.

Tako se umesto direktnog pojavljivanja u specijalu, Rouling pojavila kroz arhivske snimke iz intervjua koji je dala 2019. i u kom govori o sad već čuvenoj filmskoj franšizi.

S druge strane, u emitovanoj emisiji se niko nije dotakao "zapaljivih" tema zbog kojih su se od spisateljice distancirale mnoge zvezde franšize, ali su zato pričali o velikoj popularnosti njenih knjiga i njihovog uticaja na njihovu karijeru i odrastanje.

Bura na Tviteru traje od 2020.

Spisateljica, čije se bogatstvo procenjuje na milijardu evra, našla se na udaru dela javnosti pošto je 2020. na Tviteru podelila članak o "ljudima koji imaju menstruaciju" uz sarkastični komentar: "Sigurna sam da je nekada postojala reč za te ljude. Neka mi neko pomogne...", i u nastavku sarkastično navodeći izmišljene reči koje se rimuju sa žene (eng. women).

Članovi LGBTQ+ zajednice branili su upotrebljenu frazu jer transrodni muškarci mogu imati menstruaciju, dok transrodne žene ne mogu. I onda je autorka "Harija Potera" provela gotovo čitavu prošlu godinu detaljno opisujući svoju nelagodu zbog uočene razlike, sugerišući da je boravak u blizini trans žene neće sprečiti da se oseća "ranjivom na muško nasilje".

Status transrodnih osoba je bio predmet vrlo napete debate poslednjih godina u Ujedinjenom Kraljevstvu, koja je podelila javnost. Slična podela odvija se i na društvenim mrežama, a posebno na Tviteru gde pojedini pratioci staju u odbranu Roulingove, dok drugi ocenjuju da ona nanosi ozbiljnu štetu trans zajednici i njihovoj dugoj borbi za jednakost.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura