Aktuelno iz kulture

Kejt Blančet zvezda prvog Almodovarovog filma na engleskom "Priručnik za čistačice"

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Variety

09/01/2022

-

22:26

Kejt Blančet zvezda prvog Almodovarovog filma na engleskom "Priručnik za čistačice"
Pedro Almodovar i Kejt Blanšet - Copyright AP/Willy Sanjuan, Joel C Ryan

veličina teksta

Aa Aa

Kejt Blančet je zvanično potpisala ugovor za glavnu ulogu u prvom igranom filmu Pedra Almodovara na engleskom jeziku pod nazivom "Priručnik za čistačice" (A Manual for Cleaning Women), piše Variety.

U pitanju je filmska adaptacija istoimene zbirke priča Lusije Berlin (1936–2004), spisateljice čija je biografija bila neobična poput  životne priče Fride Kalo, Čarlsa Bukovskog ili Klinta Istvuda.

Na sajtu srpskog izdavača IPC Media, o Lusiji piše da je rođena na Aljasci, a da je veći deo detinjstva provela je po rudarskim kampovima u Ajdahu, Kentakiju i Montani, prateći sa porodicom oca na njegovim radnim mestima.

Tokom Drugog svetskog rata obitava s majkom i sestrom u El Pasu, majčinom rodnom gradu, da bi, po očevom povratku iz vojne službe, nakratko vodila udoban i privilegovan belački život u Santjagu u Čileu. Slede, uz studiranje i magistraturu, tri propala braka, četvorica sinova, seljenja u Albukerki, Njujork - onaj u kojem, u njeno vreme, prvi put izlaže Rotko, a u klubu "Fajv spot" prvi put nastupa Ornet Kolman - potom i život u seocetu u Meksiku, te u Berkliju, Ouklandu i Meksiko Sitiju.

Za sve to vreme izdržavala je sinove mahom samostalno, radeći kao nastavnica u srednjoj školi, čistačica, medicinska sestra, službenica na bolničkom šalteru, operaterka na bolničkoj telefonskoj centrali, boreći se pri tom sa svakodnevnim životnim problemima samohrane majke i izrazito osetljive osobe.

"Poslednjih desetak godina života predavala je na Univerzitetu u Koloradu. Pisala je sporadično, ali briljantno, za sobom ostavivši 76 pripovedaka, britkih, pregnantnih, pronicljivih, beskompromisno iskrenih, mučnih, duhovitih, i nadasve saosećajnih", navodi se u biografiji na sajtu IPC Media. 

Priče u "Priručniku za čistačice" su međusobno povezane pre svega unikatnom osećajnošću osobe koja ih pripoveda, osobe koja ih je proživela, i gotovo su sve ispripovedane u prvom licu, na beskompromisan način. Zbirka je objavljena posthumno, deset godina po njenoj smrti, a osvojila je Nagradu Kalifornije za knjigu fikcije 2015. i te godine bila uvršena i u najuži izbor za nagradu Kirkus. 

Prvo pisao na španskom

Projekat, koji još uvek nije počeo da se snima, biće prvo dugometražno ostvarenje španskog sineaste na engleskom jeziku u karijeri dugoj više od četiri decenije. 

Almodovar je još u decembru rekao da je počeo da piše scenario na španskom, ali da ga je potom preveo na engleski. Višestruko nagrađivani autor, prethodno je na engleskom snimio samo jedno ostvarenje i to kratki film "Ljudski glas" u kom je glumila Tilda Svinton, a koji je 2020. prošao izuzetno zapaženo kod kritike.

Prošle godine je napisao i režirao "Paralelne majke", koji je Penelope Kruz doneo Pehar Volpi - nagradu za najbolju glumicu 78. Filmskog festivala u Veneciji. Bio je to Almodovarov prvi dugometražni film posle "Bola i slave", koji je Antoniju Banderasu doneo nagradu za najboljeg glumca u Kanu i zaradio nominacije za Oskara za najboljeg glumca i najbolji igrani film van engleskog govornog područja.  

Blančet je, podsetimo, osvojila dve nagrade "Oskar" i to u kategoriji najbolja sporedna glumica za ulogu u filmu "Avijatičar" (2004) i nagradu za najbolju gumicu, za ostvarenje "Plavi jasmin" (2013). Publika ima priliku da je gleda u dva aktuelna filmska naslova, u Netfliksovom hitu "Don`t Look Up" i u režiji Adama Mekeja, ali sudeći po kritici, očekuje se da ove godine ponese neku od prestižnih nagrada zbog uloge u novim filmom višestrukonagrađivanog scenariste i reditelja Giljerma del Tora.

U pitanju je "Aleja košmara", film koji je zasnovan na romanu Vilijema Lindzija Grešama iz 1946. i govori o ambicioznom mladom vašarskom opsenaru Stenu Karlajlu (Bredli Kuper) sa darom da manipuliše ljudima uz samo nekoliko odabranih reči. On se upoznaje sa psihijatrom Zinom Kramblajn (Kejt Blančet) koja je, ispostaviće se, opasnija od njega.

Prema pisanju Variety, Blančet bi ove godine trebalo da predstavi tri nova filma - "TÁR" Toda Filda, "Borderland" Elija Rota, i nova verzija "Pinokija ", na kojoj je ponovo sarađivala sa Giljermom del Torom.

Potpisnik "Panovog lavirinta" i "Oblika vode", ovog puta se udružio sa Netfliksom kako bi publici ponudio mračnu verziju čuvene dečje bajke i to u vidu mjuzikla, u kom igraju i Gregori Man, Juan Mekgregor, Dejvid Bredli i Tilda Svinton.

Preporuka za vas

Bredlija Kupera mračna vremena neraskidivo povezala sa rediteljem "Aleje košmara"

Komentari (0)

Kultura