Aktuelno iz kulture

Trijumf filma "The Power of the Dog": Bez zvezda i pompe dodeljene nagrade Zlatni globus

Komentari

Autor: Variety

10/01/2022

-

10:13

Trijumf filma "The Power of the Dog":  Bez zvezda i pompe dodeljene nagrade Zlatni globus
Tanjug/AP/Chris Pizzello - Copyright Tanjug/AP/Chris Pizzello

veličina teksta

Aa Aa

Film "The Power of the Dog" i serija "Succession" trijumfovali su na najneobičnijoj dodeli Zlatnih globusa do sada, piše Variety.

Tradicionalno, ceremonija dodele prestižnih priznanja podrazumeva crveni tepih i prisustvo najvećih zvezda kinematografije, ali su ove godine kontroverze oko diverziteta i nemoralne prakse Holivudskog udruženja stranih novinara doveli do toga da se od njih distanciraju i filmadžije i dosadašnji medijski partneri.

 

 

Događaj u nedelju uveče odigrao se u Hotelu Beverli Hilton u Los Anđelesu bez zvezda i publike, a rezultati su saopšteni putem društvenih mreža.

Netfliksov "The Power of the Dog" proglašen je za najbolji film u kategoriji drame, dok je Džejn Kempion, njegova rediteljka, postala treća žena u istoriji koja je ponela priznanje za najbolju režiju. 

Kodi Smit Mekfi iz istog ostvarenja dobio je nagradu za najboljeg sporednog glumca.

Vil Smit proglašen je za najboljeg glumca u drami za rolu oca Serene i Venus Vilijams u filmu "King Richard", dok je Nikol Kidman najbolja glumica u istom žanru za svoju ulogu komičarke Lusil Bol ("Being the Ricardos").

To je četvrti put da ta glumica ponese titulu, nakon šesnaest dosadašnjih nominacija.

Rimejk čuvenog mjuzikla "West Side Story" u režiji Stivena Spilberga dominirao je u kategoriji mjuzikl/komedija, osvojivši priznanja za najbolji film, najbolju glumicu (Rejčel Zegler) i najbolju sporednu glumicu (Arijana Debose). 

Endrju Garfild takođe je proglašen najboljim glumcem u tim žanrovima za svoju komediju "Tick, Tick … Boom!".

Kada je reč o televizijskim sadržajima, HBO serija "Succession" dobila je nagrade za najbolju dramu, najboljeg glumca (Džeremi Strong) i najbolju sporednu glumicu (Sara Snuk). 

Ta tv mreža takođe je dobila priznanje za najbolju komediju za seriju "Hacks", dok je zvezda tog programa Džin Smart proglašena za najbolju glumicu u tom žanru. 

Džejson Sudeikis proglašen je najboljim glumcem u komedijama za ulogu u "Ted Lasso", dok je O Jung-Su osvojio nagradu za najboljeg sporednog glumca za njegov debi u hit seriji "Squid Game".

M. Dž. Rodrigez postala je prva trans žena koja je dobila nagradu za najbolju glumicu u drami za seriju "Pose".

"Ovo će otvoriti vrata mnogim mladim talentovanim osobama. Videće da je to više nego moguće", napisala je ona na svom Instagramu.

 

 

Kejt Vinslet proglašena je za najbolju glumicu u mini seriji za "Mer iz Istauna", dok je Majkl Kiton proglašen za najboljeg glumca u mini seriji "Dopesick". 

Titulu najbolje mini serije poneo je "The Underground Railroad".

Među ostalim dobitnicima Zlatnih globusa su japanski film "Drive My Car" za najbolji film van engleskog govornog područja, "Encanto" za najbolji animirani film, "Belfast" Keneta Brane za najbolji scenario, "Nije vreme za umiranje" za najbolju originalnu pesmu i "Dina" za najbolji saundtrek.

Među poznatim glumcima koji su se uključili u program putem video linka bili su Arnold Švarceneger i Džejmi Li Kertis, koji su pohvalili filantropske aktivnosti Holivudskog udruženja stranih novinara.

Tanjug/AP/Chris Pizzello

 

Kredibilitet "Zlatnih globusa", tradicionalno druge nagrade po značaju u Holivudu iza nagrade "Oskar", ali i njihova budućnost, stavljena je pod znak pitanja zbog sve glasnijih kritika na račun udruženja.

Lavinu bojkota pokrenuo je tekst objavljen početkom prošle godine u "Los Anđeles tajmsu" koji je obelodanio brojne sporne činjenice o Holivudskom udruženju stranih novinara, o kojima se dugo šuškalo.

Iako se udruženje u međuvremenu obavezalo da će promeniti način funkcionisanja, postati transparentnije u odlučivanju, povećati članstvo za 50 procenata u narednih godinu i po dana i uključiti više pripadnika drugih rasa u svoje redove, mnoge firme su otkazale saradnju sa njima, a mreža NBC odbila je da prenosi dodele dok se ne preduzmu konkretni koraci.

Organizatori u međuvremenu pokušavaju na sve načine da poprave imidž, a udruženje se obavezalo da će preispitati postojeće kodekse i promeniti način funkcionisanja. 

Predstavljeni su i najavljeni  projekati koji bi trebalo da doprinesu jednakosti, inkluziji mladih umetnika, podjednakoj zastupljenosti mnogih rasnih i etničkih grupa, a u oktobru je primljen 21 novi član - što je u istoriji postojanja tog udruženja najveći broj ljudi uključenih u članstvo u jednoj godini.

"Prošle godine Holivudsko udruženje stranih novinara bilo je pozvano na promenu, što smo i učinili - i interno u okviru udruženja, kao i dodavanjem 21 novog člana kako bismo dobili novu perspektivu", rekla je Helen Hoene, predsednica udruženja.

"Na putu smo promene i nećemo stati. Bićemo otvoreni po pitanju toga šta učimo i izazvaćemo i druge da nam se pridruže", dodala je ona.

Komentari (0)

Kultura