Aktuelno iz kulture

Otkazana premijera "Alise u zemlji strahova", novi termin biće naknadno objavljen

Komentari

Autor: Tanjug

14/01/2022

-

17:00

Otkazana premijera "Alise u zemlji strahova", novi termin biće naknadno objavljen
Otkazana premijera "Alise u zemlji strahova", novi termin biće naknadno objavljen - Copyright Nebojša Babić

veličina teksta

Aa Aa

Premijera nove drame "Alisa u zemlji strahova" Eve Mahkovic u režiji Aleksandra Popovskog, trebalo je da bude održana sutra veče (15. januar, 20h) na sceni "Ljuba Tadić" Jugoslovenskog dramskog pozorišta (JDP). Ali iz JDP kažu da je premijera otkazana i da će o novom terminu premijere naknadno obavestiti javnost.

"Alisa u zemlji strahova" trebalo je da bude izvedena krajem prošle godine, ali je datum premijere pomeren. Glavne uloge igraju Milena Radulović, Sloboda Mićalović, Milan Marić, Radovan Raša Vujović, Nebojša Ljubišić, Denis Murić, Iva Stefanović, kao i Tamara Šustić i Jovana Belović.

Na dašanjoj konferenciji za medije, umetnički direktor JDP, reditelj Gorčin Stojanović, izjavio je da su troje glumaca u novoj predstavi prvi put u projektu ovog pozorišta i poželeo im je iskrenu dobrodošlicu - Mileni Radulović, Ivi Stefanović i Denisu Murić, kog bioskopska publika može gledati u filmu "Zlatni dečko".

"Za sve nas je sutra veliki praznik, odnosno tako se svi osećamo u našoj pozorišnoj kući na dan kada imamo premijeru. Reditelj Aca Popovski je uveliko naš, kućni reditelj, ovo mu je četvrta predstava u JDP za poslednjih 15 godina", rekao je Stojanović.

U režiji gosta iz Makedonije, predstava "Alisa u zemlji strahova" je inspirisana epizodama iz čuvene "Alise u zemlji čuda" (1865) Luisa Kerola.

"Kada uđem u JDP, zaista se osećam kao da je ovo moj hram. Od početka mojih studija, na Velikoj sceni sam uživao gledajući `Pozorišne iluzije`, bila je to prava magija", podsetio se Popovski te hit predstave po delu Pjera Korneja, u režiji njegovog profesora, takođe iz Skoplja, Slobodana Unkovskog.

"Nova drama je nastala upravo kroz ideju straha koji proživljavamo ove dve čudne godine usled koronavirusa. Sakrivam se na neki način od stvarnosti tako što provodim u teatru, u umetnosti", primetio je reditelj i dodao da je autorka napisala dramu kao savremenu bajku koju je sa uživanjem čitao.

Popovski je istakao da sa gotovo celim glumačkim ansamblom prvi put sarađuje.

"Jedino sam sa Rašom Vujovićem radio ranije, taman kada je krenuo biti izuzetno talentovan. Sa Slobodom Mićalović i Nebojšom Ljubišićem sam odavno želeo raditi, a Milan Marić je nešto posebno. Već sam ga gledao u predstavi `Te noći sam je video` u Sloveniji, i naravno u filmu `Toma`, tako da sam srećan što je i on u ekipi", rekao je makedonski umetnik.

On je naglasio da je bilo onda neophodno pronaći glumicu za glavnu ulogu Alise, i tako je odabrao, za njega veoma autentičnu mladu damu Milenu Radulović, a sa njom je došla i druga ekipa mladih glumaca u projekat.

Milena je izrazila ogromno zadovoljstvo i zahvalnost što su je odabrali reditelj i samo požorište da tumači vodeću rolu, budući da nema iskustva na sceni. Napomenula je da je predstava toliko neobična i jedinstvena, da je sigurna da ništa slično ne postoji u pozorištima kod nas, i mnogo šire.

Radulović je ukratko opisala dramu kao vreme generacije koje više nema, a govori o sadašnjem trenutku.

Dramaturškinja Eva Mahkovic objasnila je da je njena drama autorsko delo prema motivima iz čuvene bajke Luisa Kerola, i zapravo predstavlja autobiografske elemente iz njenog života.

Kako je rekla, njena drama je tip poezije iz koje beži iz ove aktuelne stvarnosti.

Autorski tim nove predstave čine još scenografkinja Vanja Magić, kostimografkinja Mia Popovska, kompozitor Marjan Nećak, dok scenski govor potpisuje Ljiljana Mrkić Popović.

Komentari (0)

Kultura