Aktuelno iz kulture

Stranica stripa o Spajdermenu prodata za rekordnih 3,36 miliona dolara

Komentari

Autor: Artnet

18/01/2022

-

21:56

Stranica stripa o Spajdermenu prodata za rekordnih 3,36 miliona dolara
Spiderman - Copyright profimedia/Heritage Auctions/HA.COM/MEGA

veličina teksta

Aa Aa

Stranica originalnog crteža stripa o Marvelovim superherojima iz 1984. prodata je za rekordnih 3,36 miliona dolara na aukciji kuće Heritage Auctions u Dalasu.

Rad Majka Zeka iz stripa pod nazivom "Marvel Super-Heroes Secret Wars", osmo izdanje, na strani 25 iz 1984. godine podstakao je veliko nadmetanje, pa je od početne cene od 330.000 dolara vrtoglavom brzinom iznos dostigao šestocifrene brojke. 

Raniji rekord držala je strana iz stripa "Neverovatni Hulk", br. 180 iz 1974. godine, koji je nacrtao Herb Trimpe, u kom se prvi put pojavio Volverin. Ta strana prodata je, takođe na Heritage Auctions, za 657.250 dolara.

Na crtežu se prvi put vidi Spajdermenov crni kostim, koji će kasnije inspirisati stvaranje antiheroja Venoma, piše ArtNet.

profimedia/Heritage Auctions/HA.COM/MEGA

 

Na toj strani Spajdermen dobija novi kostim, nakon što je u bici oštetio stari, koristeći nešto za šta je mislio da je uređaj za replikovanje tkanine.

Na prethodnim stranama vidi se kako iz mašine izlazi crna kugla, koja njegovo telo prekriva crnim materijalom.

Ta strana istog stripa prodata je na odvojenom nadmetanju za 288.000 dolara.

Takođe, 13. januara je prvo izdanje stripa o Supermenu Action Comics, jedan od najtraženijih u istoriji, prodat za 3,2 miliona dolara, čime je postignut novi rekord aukcijske kuće za taj naslov.

"Rocket Copy" kako je aukcijska kuća  nazvala taj broj, verovatno je mogao da dostigne i veću cenu, ali je primerak bio u lošem stanju.

Naime, na koricama je trag dečjeg pečata u vidu rakete, koju je prethodni vlasnik kao 13-godišnji dečak stavio na svoj primerak stripa.

To, međutim, nije pokolebalo kolekcionare da se nadmeću za njega nudeći šestocifrene iznose.

Preporuka za vas

Popularni hrvatski glumac Goran Višnjić: Napisao sam strip koji želim pretvoriti u seriju

Komentari (0)

Kultura