Aktuelno iz kulture

Miloš Biković za Euronews Srbija: Nadam se da ćemo uspeti da snimimo "Budi Bog s nama"

Komentari

Autor: Staša Rosić

05/06/2021

-

20:58

Miloš Biković za Euronews Srbija: Nadam se da ćemo uspeti da snimimo "Budi Bog s nama"
Miloš Biković za Euronews Srbija: Nadam se da ćemo uspeti da snimimo "Budi Bog s nama" - Copyright Tanjug/Zoran Žestić

veličina teksta

Aa Aa

Vest da je Soni otkupio prava za snimanje rimejka ruskog filma "Sluge", najgledanijeg u istoriji ruske kinematografije, zatekla je Miloša Bikovića, zvezdu ovog ostvarenja, u Kalinjingradu, gde ovih dana snima komediju "Brak u inat".  

Jedan od najpoznatijih domaćih glumaca nove generacije, koji je postao jedan od najtraženijih u Rusiji, odgovarao je na pitanja za Euronews Srbija iz aviona, leteći za Moskvu, gde kako kaže, dogovara neke nove projekte i koprodukciju.  

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Miloš Biković (@bikovic)

Upitali smo ga šta je to što film "Sluga" čini univerzalno dopadljivim ostvarenjem, koje je aktuelno i interesantno u bilo kom delu planete. 

"Glavni adut ’Sluge’ je univerzalna priča koja pokazuje da sve kulture sveta dele slične vrednosti, a to su prijateljstvo, ljubav, razumevanje za drugog čoveka, pre nego materijalne vrednosti, kao i to da je određivanje vrednosti čoveka na osnovu toga koliko novca ima, isto kao arogancija svojstva suprotstavljena ljudskoj prirodi ka kojoj čovečanstvo teži. Uzdizanje jednog čoveka nad drugim u svakoj kulturi sveta je nepoželjno, a uz taj `začin` u zapletu scenarija - putovanje kroz vreme, ova priča postaje ne samo univerzalna nego i dinamična. Mogu da kažem čak i da je u osnovi scenarija arhetipski motiv", kaže Biković za Euronews Srbija.  

Direktorka ogranka za produkciju na lokalnim jezicima kompanije "Soni" Lejn Klajn, rekla je za magazin Varajati da "ne bi mogli da budu uzbuđeniji" što će se "Sluga", na engleskom nazvan "Son of a Rich", naći i na drugim jezicima, dok ga je Remi Himenz izvršni direktor za akviziciju i produkciju, nazvao "zabavnom mešavinom ’Trumanovog šoua’ i francuske komedije ’Posetioci’".  

Koga bi Biković voleo da vidi u glavnoj ulozi rimejka?  

"Vrlo je teško dati odgovor na to pitanje", kaže on. "Kada se daje uloga, ona mora da se dodeli u kontekstu celog projekta, u zavisnosti od toga o kojoj kulturi pričamo, tako da svakako bi to bio neko ko deluje kao da mu je sve u životu potaman, a opet to bi morao da bude glumac koji ume da igra u žanru komedije i da nosi tu ulogu, jer je ceo film postavljen tako da ga glavni glumac nosi. Tako da ne znam, ali siguran sam da će producenti koji to budu radili naći adekvatnog glumca za tu ulogu", dodao je on. 

Uvek bih pre izabrao da ispričam nešto novo

Iako, kako kaže, ne vidi ništa loše u rimejkovima, "ukoliko se priča primeni adekvatno i pametno i ako joj se pruži nova vizura", barem na našim prostorima još nije video novu verziju domaćeg filma, koji je uspešniji od originala. Zato nije siguran da li bi i on zaigrao u nekom.  

"Bio bih vrlo oprezan kada su u pitanju pokušaji da se napravi rimejk nečega kod nas. Uostalom, imamo toliko divnih priča iz naše kulture, koje treba da se ekranizuju, da bih uvek pre izabrao da ispričam nešto novo kroz film", kaže Biković.

A jedna od vrlo interesantnih i nikad ispričanih priča je "Budi Bog s nama", novi film velikana režije Slobodana Šijana, u kom je glavna uloga poverena upravo Bikoviću.   

Tanjug/Rade Prelić

Imamo veliki produkcioni problem da zatvorimo finansiranje za "Budi Bog s nama", nadam se da ćemo uspeti da završimo taj film

Film je posvećen zaboravljenom pioniru filmske kritike Bošku Tokinu i nazvan po njegovom ostvarenju koje je bilo prvi srpski avangardni film. Međutim, snimanje je više puta prekidano, što zbog pandemije, što zbog nedostatka sredstava.   

"Imamo veliki produkcioni problem da zatvorimo finansiranje za taj film. Radi se o početku 20. veka, a kada snimate neku vremensku epohu, onda je to produkciono zahtevnije i mogu da kažem skuplje, tako da se nadam da ćemo uspeti da završimo taj film", objašnjava Biković.   

"Teško je ljude ubediti u taj film, bez obzira na to što je veliki Slobodan Šijan jedan od autora i reditelj tog filma", kaže glumac, dodajući da je sa legendom naše kinematografije čast raditi, ali i lako i jednostavno, "jer takvi su veliki majstori".  

"Južni vetar" ovog leta neće imati granica

Naravno, želeli smo da saznamo i gde će ovog leta duvati "Južni vetar", druga sezona serije koju s nestrpljenjem očekuje domaća ali i regionalna publika, a u kojoj Biković igra glavnu ulogu.   

"Ovog leta `Južni vetar` neće imati granica. Duvaće mnogim državama, ne mogu da otkrivam kojima, ali najveći izazov je što planiramo da od `Južnog vetra` napravimo međunarodni projekat", najavio je glumac.  

Komentari (0)

Kultura