Aktuelno iz kulture

Sahranjen Aki Rahimovski: 150 radio stanica širom bivše Jugoslavije istovremeno pustilo njegovu poslednju pesmu "Ponovo"

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Jutarnji list

27/01/2022

-

17:22

Sahranjen Aki Rahimovski: 150 radio stanica širom bivše Jugoslavije istovremeno pustilo njegovu poslednju pesmu "Ponovo"
Aki Rahimovski - Copyright E-Stock/twomonthsoff

veličina teksta

Aa Aa

Aki Rahimovski, frontmen grupe "Parni Valjak", sahranjen je danas na zagrebačkom groblju Mirogoj u Aleji velikana, a u čast legendarnog muzičara pesmu "Ponovo" u 15 sati je pustilo 150 radio stanica širom bivše Jugoslavije.

"Akiju u čast, danas tačno u 15 sati, za vreme njegovog ispraćaja na Mirogoju, više od 150 radijskih stanica širom Hrvatske i regiona emitovaće pesmu pod imenom `Ponovo` - poslednju pesmu koju je Aki otpevao", objavljeno je prethodno na Fejsbuk stranici grupe "Parni Valjak".

Pesma "Ponovo", delo gitariste ovog sastava Huseina Hasanefendića Husa, trebalo je da bude najava novog albuma i velike turneje.

U zajedničkom saopštenju, Kroacija rekords i "Parni valjak" su naveli da se bend pesmom "Ponovo" oprašta od čoveka "kome je muzika bila život, koji je svojom neuništivom energijom postao sinonim vrhunskog frontmena i uzor generacijama".

"Aki nas je iznenada napustio, ali njegov duh i glas ostaće zauvek upisani u svima nama koji smo uz Parni Valjak odrastali, zaljubljivali se, smejali i plakali", navodi se u saopštenju.

Kako je objavio zagrebački Jutarnji list, iako su preporuke bile da se zbog pandemije ne okuplja veliki broj građana, više stotina ljudi odalo je na groblju danas poslednji pozdrav legendi muzike.

Emotivan govor je održao Hus koji se u nekoliko navrata morao zaustaviti jer se rasplakao.

"Stalno mislim o toj prokletoj suboti. Mislim, da li je moglo biti drugačije. Aki je udisao život punim plućima. Živeo je barem 2-3 života. Takva osobnost, morala je otići uz veliki prasak, kao supernova. Bio je i paun i klovn, sve što je trebalo. Davao je sve za lica ispred nas, za publiku. Kad je pevao tugu, svi su tugovali, kad je pevao sreću, svi su plesali... Nadam se samo da je sada spokojan i da je našao mir koji je tražio", kazao je gitarista "Parnog Valjka", Hasanefendić.

Aki je ispraćen uz svoje omiljene pesme, makedonsku "Zašto si me majko rodila", a potom i uz stihove "My way" Franka Sinatre i 'I'm sailing' Roda Stjuarta.

Aki Rahimovski je iznenada preminuo u subotu 22. januara, u bolnici u Novom Mestu gde je završio nakon što mu je naglo pozlilo. Poslednji pozdrav proteklih dana upućuju mu brojni građani u Zagrebu, koji donose cveće i pale sveće ispred Hrvatskog narodnog kazališta.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura