Aktuelno iz kulture

Preminuo Aki Rahimovski, pevač "Parnog valjka"

Komentari

Autor: Večernji list

22/01/2022

-

14:08

Preminuo Aki Rahimovski, pevač "Parnog valjka"
Aki Rahimovski - Copyright E-Stock/twomonthsoff

veličina teksta

Aa Aa

Pevač grupe "Parni Valjak" Aki Rahimovski preminuo je danas u 67. godini. Tužnu vest za 24 sata je potvrdio njegov menadžer Damir Osredečki. 

"Pozlilo mu je danas ujutro, završio je u bolnici u Novom Mestu. Pre sat su mi javili da je preminuo, ne znamo još uzrok smrti", rekao je Osredečki, a prenose hrvatski mediji.

"Dragi prijatelji, s neopisivom tugom u srcu vam javljamo da je danas, 22. januara 2022. zauvek zaspao Aki Rahimovski", objavljeno je i na zvaničnoj Fejbuk stranici kultnog benda, uz fotografiju Rahimovskog i stihove: "Za malo nježnosti na sve ću pristati, za malo nježnosti da mogu zaspati".

Aleksandar Aki Rahimovski rođen je u Nišu, ali se ubrzo sa porodicom preselio u Skoplje. Kako mu je otac bio muzički profesor, sa sedam godina je krenuo u muzičku školu, odsek klavir i pevanje. Kao tinejdžer bio je član nekoliko sastava od kojih su neki grupe "Vakuum", "Krvna braća2 i "Tor", sa kojom je nastupio na festivalu u Zagrebu 1975. godine.

Iste godine upoznaje gitaristu i kompozitora Huseina Hasanefendića Husa i Juricu Pađena. U saradnji sa menadžerom Vladimirom Mihaljekom Mihom osnivaju prvu postavu "Parnog valjka".

Predvođen harizmatičnim Rahimovskim i gitaristom i autorom Huseinom Hasanefendićem Husom, "Parni Valjak" je tokom svoje izuzetne višedecenijske karijere objavio dvadesetak studijskih albuma. U kolektivnu svest na ovim prostorima urezali su se mnoštvom bezvremenih hitova kakvi su "Lutka za bal", "Stranica dnevnika", "Neda", "Uhvati ritam", "Jesen u meni", "Ugasi me", "Sve još miriše na nju", "Zastave", "Sunčanom stranom"...

Kreativnu moć "Valjak" pokazuje aktuelnim studijskim albumom “Vrijeme” (Croatia Records 2018), na kome se uz pet prethodno neobjavljenih pesama, nalaze i singlovi iz poslednjih nekoliko godina: "Samo ti (Norma Belle)", "Prolazi sve, zar ne?", "Za malo nježnosti", "Opet se smijem", "Ljubav", "Vrijeme", "Kad nemaš kud" feat. Tina Kresnik i "Otkud ti pravo".

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura