Aktuelno iz kulture

"Povratak u budućnost": Sve o 49. Festu na jednom mestu

Komentari

Autor: Staša Rosić

06/05/2021

-

16:58

"Povratak u budućnost": Sve o 49. Festu na jednom mestu
"Povratak u budućnost": Sve o 49. Festu na jednom mestu - Copyright FEST promo

veličina teksta

Aa Aa

Iako je bilo neizvesno, Međunarodni filmski festival - Fest ipak se održava pred publikom, počevši od 7. maja, a program će po 49. put biti održan do 16. maja pod sloganom "Povratak u budućnost". 

FEST promo

 

Mada je datum pomeren zbog epidemiološke situacije, Fest će izvesno biti jedan od retkih evropskih festivala, koji će biti održan ove godine pred publikom i uprkos pandemiji. Ali ono što organizatori ističu i ponavljaju, sve epidemiološke mere će biti poštovane, jer je prioritet zdravlje i bezbednost publike, gostiju i festivalskog tima.

Pred posetiocima će se naći više od 70 premijernih ostvarenja najnovije svetske, evropske i domaće kinematografije u sedam selekcija, a na otvaranju u Sava centru će biti prikazana biografska istorijska drama "Veliko iskopavanje" sa Keri Maligan i Rejfom Fajnsom u glavnim ulogama. 

Beogradski pobednici

Dobitnici počasne festivalske nagrade "Beogradski pobednik" za izuzetan doprinos filmskoj umetnosti su glumac Rade Šerbedzija i reditelj Puriša Đorđević. Laureatima će nagrade biti uručene na otvaranju, dok će u završnici Festa "Beogradskog pobednika" poneti i legendarni scenograf Miljen Kljaković Kreka.

U glavnom takmičarskom programu naći će se 18 filmova iz 12 zemalja (Tunis, Iran, Nemačka, Italija, Srbija, Argentina, Francuska, SAD, Turska, Mađarska, Hrvatska, Slovenija), među kojima su i tri domaća ostvarenja.

Premijerno domaća ostvarenja

"Oaza" reditelja i scenariste Ivana Ikića, govori o prijateljstvu dve štićenice institucije za mlade sa posebnim potrebama, koje zbog ljubavi prema istom mladiću prerasta u opasnu igru žmurke. Osuđene na doživotno skrivanje od društva, tinejdžere obuzima čežnja za nezavisnošću i ljudskim kontaktom. Vođeni novootkrivenim osećanjima želje i zavisti, njihovi impulsivni postupci ruše krhki balans uspostavljen strogim pravilima institucije i prelivaju se u konfrontaciju i očajnički beg u slobodu.

"Živ čovek" reditelja Olega Novkovića, za koji je scenario napisala Milena Marković, prati beogradskog rokera i njegove porodice koji odlučuje da promeni život iz korena, ali zbog niza nepredviđenih događaja koji ga odvode u drugom pravcu.

Film "Lihvar" Nemanje Ćeranića, po scenariju Strahinje Madžarevića prikazuje jedan dan u životu zelenaša u malom gradu u Srbiji, kome se život okreće naglavačke u trenutku kada je bio na korak do sna. 

U ovoj selekciji biće prikazano i ostvarenje koje se našlo u užem izboru za Oskara van engleskog govornog područja, "Čovek koji je prodao svoju kožu", tuniske rediteljke Koter Ben Hanije. 

Žiri glavnog takmičarskog programa čine glumac Igor Đorđević, reditelj Dane Komljen, grčki reditelj i scenarista Zaharijas Mavroeidis, glumica Dubravka Kovjanić i bosanskohercegovačka rediteljka Ines Tanović.

Fokus na 14 ostvarenja

U takmičarskoj selekciji "Fest Fokus" publika će u Domu omladine Beograda i bioskopu Cineplexx Galerija Belgrade moći da pogleda 14 filmova iz sedam zemalja. U ovoj selekciji, čije filmove odlikuje hrabar filmski izraz i izbor teme, biće prikazana i dva domaća ostvarenja: dokumentarno-animirani film "Prizori iz života džukca" Tanje Brzaković" i "Prolećna pesma" Natalije Avramović.

Iz zemalja bivše Jugoslavije dolaze tri ostvarenja, festivalska publika će u okviru ove selekcije moći da pogleda šest filmova iz SAD, dok je sa dva ostvarenja ovog puta zastupljena iranska kinematografija.

Žiri "Fest Fokusa" čine reditelj Darko Nikolić, glumica Isidora Simijonović i rediteljka Katarina Koljević.

Selekcija Gala i Festovih 50

U selekciji Gala biće prikazano 19 filmova, od čega pet koji su nedavno dobili nagrade Oskar: "Zemlja nomada" rediteljke Kloi Žao, koji je dobio nagrade za najbolji film, režiju i glavnu glumicu (Fransis Mekdormand), "Otac" Florijana Zelera, dobitnik u kategorijama glavna muška uloga (Entoni Hopkins) i adaptirani scenario (Florijan Zeler i Kristofer Hempton), "Žena koja obećava" čija je rediteljka i scenaristkinja Emerald Fenel dobila Oskara za najbolji originalni scenario, "Zvuk metala" sa nagradama za najbolju montažu i zvuk, kao i film "Minari" Lija Ajzaka Čunga, koji je dobio Oskara za najbolju glumicu u sporednoj ulozi (Ju-Džung Jun).

"Festovih 50" podseća na 10 kultnih ostvarenja svetske kinematografije, a u okviru glavnog programa ali van konkurencije pred publikom će se naći dokumentarni film "Kreka: Lovac na snove", kao i specijalna projekcija australijskog filma "Jazavac pred sudom", režiranog po pripovetki Petra Kočića.

Kako do ulaznica?

Ulaznice za Fest su u prodaji na blagajni Sava centra (ulaz B iz ulice Vladimira Popovića), Kombank dvorane, Doma omladine Beograda i Cineplexx Galerija Belgrade. Karte za projekcije u Sava Centru, Kombank dvorani i Domu Omladine Beograda mogu se nabaviti i onlajn, preko sajta www.tickets.rs, kao i na svim Ticket Vision prodajnim mestima.

Zahvaljujući odluci Kriznog štaba o povećanom kapacitetu raspoloživih sedišta u dvoranama Sava centra i Kombank dvorane, u prodaji su dodatne ulaznice za do sada rasprodate projekcije na 49. Festu.

U online prodaji putem sajta tickets.rs i na blagajni Sava centra moguće je kupiti ograničen broj karata za film svečanog otvaranja „Veliko iskopavanje”, ali se i karte za filmove “Otac”, „Zemlja nomada“, „Minari” i „Živ čovek” mogu kupiti takođe na blagajnama i onlajn.

Ulaz na sve projekcije u Sava centru, tokom trajanja Festa, biće moguć jedino na ulazu B iz ulice Vladimira Popovića.

Komentari (0)

Kultura