Aktuelno iz kulture

Ulično večernje ćaskanje "na čekanju" za upis na Uneskovu listu svetske baštine

Komentari

Autor: Tanjug

30/01/2022

-

11:40

Ulično večernje ćaskanje "na čekanju" za upis na Uneskovu listu svetske baštine
Algar - Copyright Wikipedia.org/El Pantera

veličina teksta

Aa Aa

Algar, mesto s 1.400 stanovnika na jugu Španije, zatražilo je od Uneska da uvrsti na spisak svetske kulturne baštine ulično večernje čavrljanje stanovništva i tako zaštiti taj običaj druženja na otvorenom koji u toj sredini traje već vekovima.

U Algaru, koji se nalazi u unutrašnjosti zemlje i udaljen je 60 kilometara od primorskog grada Kadiza, leta su ekstremno topla, pa ljudi izlaze tek uveče kada popusti vrućina, prenose lokalni mediji.

Čim se prvi sumrak nadvije nad mesto a s okolnih planina dopre svežiji vazduh, meštani krenu da iznose stolice i stolove ispred svojih kuća, a na ulicama se okupi grupe izmedu 10 i 15 osoba koje razgovaraju, igraju karte ili samo uživaju u ambijentu.

Stanovnici strahuju da bi Internet i društvene mreže mogli da unište običaj koji traje vekovima.

Lokalna vlast je stoga objavila na društvenim mrežama video pod nazivom "Očuvajmo običaje", a na kraju je prikazan načelnik mesta Hose Anhel Sančes koji kaže: "Neka društvene mreže ne prekinu našu tradiciju".

Sančes smatra da bi taj obicaj trebalo da bude uvršten na Uneskovu listu.

Prema Unesku, nematerijalna kulturna baština ukljucuje praktikovanje običaja predaka kako bi se sačuvali od zaborava. Među njima se nalaze rituali i festivali koje određene zajednice smatraju svojim obeležjem.

Algar je zahtev za uvrštenje na Uneskovu listu poslao kancelariji regionalne vlade Andaluzije, koja je poručila da se još ne zna kada bi mogao stići odgovor.

Komentari (0)

Kultura