Aktuelno iz kulture

Kulturni predeo Bača nominovan za Uneskovu listu svetskog nasleđa

Komentari

Autor: Tanjug

29/01/2022

-

11:23

Kulturni predeo Bača nominovan za Uneskovu listu svetskog nasleđa
Kulturni predeo Bača nominovan za Uneskovu listu svetskog nasleđa - Copyright Wikipedia.org/CrniBombarder!!!, Serbianchick, Tanjug/Rade Prelić, profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Srbija je predala nominacioni dosije "Kulturni predeo Bača" za upis na Uneskovu listu svetskog kulturnog i prirodnog nasleđa Centru za svetsko nasleđe Uneska u Parizu.

Kako se navodi u saopštenju Ministarstva kulture i informisanja, predajom dosijea zvanično je započeta procedura nominacije "Kulturnog predela Bača", što je od izuzetnog značaja za Srbiju, jer prvi put nominuje novu kategoriju kulturnog dobra - kulturni predeo.

Na taj način, dodaju, "Kulturni predeo Bača" biće prepoznat kao prvi kulturni predeo u Srbiji, ali i regionu, čija izuzetna univerzalna vrednost prevazilazi nacionalne okvire i koji će dobiti poseban vid međunarodne zaštite u okviru Konvencije o zaštiti svetske kulturne i prirodne baštine.

Kulturni predeo Bača deo je južnog obodnog prostora Panonske nizije, prirodno omeđen pređašnjim i sadašnjim tokom Dunava.

Život različitih ljudskih zajednica na tom prostoru traje neprekidno od ranog neolita do danas, što je više od 8.000 godina.

U našoj eri ovaj predeo je bio i važno granično područje i raskrsnica puteva između civilizacija koje su ga kulturno, socijalno i ekonomski oblikovale.

"Srbija je veoma posvećena zaštiti kulturnog nasleđa i upis svakog lokaliteta na Uneskovu listu za našu zemlju predstavlja posebnu čast i priznanje", navodi se u saopštenju.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura