Aktuelno iz kulture

Bač predložen za Uneskovu listu kulturnog i prirodnog nasleđa

Komentari

Autor: Tanjug

17/01/2022

-

16:13

Bač predložen za Uneskovu listu kulturnog i prirodnog nasleđa
Bačka tvrđava - Copyright Tanjug/Rade Prelić

veličina teksta

Aa Aa

Vlada Srbije prihvatila je Dokument dosije "Nominacioni predeo Bača", koji će omogućiti upis tog lokaliteta na Uneskovu listu svetskog kulturnog i prirodnog nasleđa.

Upis je od izuzetnog značaja za Srbiju, posebno imajući u vidu da prvi put nominuje novu kategoriju kulturnog dobra - kulturni predeo, kao i da naša zemlja nije realizovala samostalnu nominaciju od 2007. godine.

Kulturni predeo Bača deo je južnog obodnog prostora Panonske nizije, prirodno omeđen predašnjim i sadašnjim tokom Dunava.

Na tom terasastom terenu sa obiljem vegetacije, voda i prirodnog tla, prati se kontinuitet naseljavanja iz koga je proistekao i izraziti kulturni diverzitet, o kome svedoči bogatstvo očuvanog materijalnog i nematerijalnog nasleđa.

Život različitih ljudskih zajednica na tom prostoru traje neprekidno od ranog neolita do danas, što je više od 8.000 godina.

U našoj eri taj predeo je bio i važno granično područje i raskrsnica puteva između civilizacija koje su ga kulturno, socijalno i ekonomski oblikovale.

Srbija je veoma posvećena zaštiti kulturnog nasleđa, a Ministarstvo navodi da upis svakog lokaliteta na Uneskovu listu za našu zemlju predstavlja posebnu čast i priznanje.

Kada nominacioni proces bude uspešno završen "Kulturni predeo Bača" će biti prepoznat kao prvi kulturni predeo u Srbiji, ali i regionu, čija izuzetna univerzalna vrednost prevazilazi nacionalne okvire i koji će dobiti poseban vid međunarodne zaštite u okviru Konvencije o zaštiti svetske kulturne i prirodne baštine.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura