Aktuelno iz kulture

Završena digitalizacija Miroslavljevog jevanđelja

Komentari

Autor: Tanjug

08/09/2021

-

17:59

Završena digitalizacija Miroslavljevog jevanđelja
Miroslavljevo jevanđelje - Copyright Wikipedia/prince Miroslav

veličina teksta

Aa Aa

Završena je digitalizacija Miroslavljevog jevanđelja, najstarijeg sačuvanog srpskog ćiriličnog rukopisa iz 12. veka u specijalno opremljenoj prostoriji u Narodnom muzeju, čime su upravljali stručnjaci iz Audiovizuelnog arhiva i centra za digitalizaciju SANU, kazao je danas akademik Aleksandar Kostić na konferenciji za medije u SANU.

Kostić je napomenuo da je Miroslavljevo jevanđelje digitalizovano u pet varijanti, a svaka strana i svaka iluminacija sa jednim ili dva svetlosna tela, što je omogućilo da se vidi svaki detalj, kao i cela knjiga.

"Snimanje je završeno pre nekoliko dana, predstoji proveravanje kvaliteta svakog snimka i da se kao finalni proizvod Miroslavljevo jevanđelje pohrani u najvišoj mogućoj rezoluciji u Audiovizuelni arhiv. Samo jedan snimak ima oko 700 megabajta", pojasnio je Kostić.

Akademik je istakao da je digitalizovano 400 iluminacija i napravljeno oko 2.000 snimaka.

"Ovaj vedni kulturni spomenik biće dostupan stručnjacima. Konačno je uslikan na način koji će ga ubuduće štititi i čuvati, te nema potrebe da se koristi original", dodao je akademik.

On je dodao da je Miroslavljevo jevanđelje deo srpskog kulturnog identiteta, te da preostaje da se početkom iduće godine postavi na sajtove nadležnih institucija kako bi bilo dostupno domaćoj i stranoj publici.

"Osim razvezivanja ove knjige imali smo problem i to što neke iluminacije ulaze u povez. Zlato na iluminacijama je takođe predstavljalo problem, ali sada je uslikano da se vidi da je reč o nanosu zlata" kazao je Kostić.

Kostić je naveo da će i 166. stranica Miroslavljevog jevanđelja, koju Rusija treba da vrati Srbiji, takozvani Petrogradski list, biti digitalizovana ako stigne, ali se još ne zna da li će to biti zasebno ili kao već digitalizovani deo Miroslavljevog jevanđelja.

Miroslavljevo jevanđelje je digitalizovano na osnovu Sporazuma o saradnji Ministarstva kulture i informisanja Srbije, Narodnog muzeja u Beogradu koji ga čuva, SANU i Narodne biblioteke Srbije.

Srbija je Miroslavljevo jevanđelje 2005. godine upisala na Uneskovu listu Pamćenje sveta.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura