Aktuelno iz kulture

Počinje digitalizacija Miroslavljevog jevanđelja, u planu i dokumentarni film

Komentari

Autor: Tanjug

21/07/2021

-

12:28

Počinje digitalizacija Miroslavljevog jevanđelja, u planu i dokumentarni film
Ministarstvo kulture i informisanja - Copyright Ministarstvo kulture i informisanja

veličina teksta

Aa Aa

Sporazum o digitalizaciji Miroslavljevog jevanđelja, najstarijeg sačuvanog srpskog ćiriličnog rukopisa, potpisali su danas u Narodnom muzeju u Beogradu Maja Gojković, ministarka kulture i informisanja, Bojana Borić Brešković, direktorka Narodnog muzeja, Vladimir Kostić, predsednik Srpske akademije nauka i umetnosti (SANU), i Vladimir Pištalo, v.d. upravnika Narodne biblioteke Srbije.

"Miroslavljevo jevanđelje datira iz 12. veka i upisano je na Uneskovu listu na kojoj su i Teslini rukopisi, kao i druga važna kulturna dobra za našu državu. U 21. veku procesom digitalizacije imamo priliku da Miroslavljevo jevanđelje zaštitimo i učinimo ga dostupnijim dokumentom stručnoj i široj javnosti nego što je to bio slučaj do sada", kazala je Gojković i istakla važnost digitalizacije najstarijeg ćiriličnog rukopisa posebno za stručnu javnost koja će se baviti njegovim proučavanjem.

Wikipedia/prince Miroslav

 

U planu je, ističe ministarka, snimanje i posebnog dokumentarnog filma koji će govoriti o procesu digitalizacije Miroslavljevog jevanđelja i o njegovoj istoriji.

"Biće tu svedočanstva svih protagonista procesa digitalizacije. To je samo prva faza za koju će biti zadužen Audiovizuelni arhiv i centar za digitalizaciju SANU. Za drugu fazu digitalizacije iskoristićemo iskustva stručnjaka iz Evrope i sveta, a cilj celog procesa je da dođemo do vrhunskog fototipskog izdanja Miroslavljevog jevanđelja, što podrazumeva i raskoričenje ovog važnog istorijskog akta", rekla je ministarka.

Ministarstvo kulture i informisanja

Potpisivanje sporazuma o digitalizaciji danas u Narodnom muzeju

 

Bojana Borić Brešković se zahvalila svim akterima procesa digitalizacije i podsetila da ustanova na čijem je čelu, zajedno sa Narodnom bibliotekom Srbije već godinama sarađuju u procesu zaštite Miroslavljevog jevanđelja i brinu o tom izuzetno vrednom artefaktu.

Wikipedia/Đorđe Stakić

 

"Garantujem da će SANU odgovoriti svojim obavezama na najviši tehnološki, stručni i kulturno-istorisjki način. Današnji sporazum verifikuje zajednički napor tri nacionalne institucije i ovo je prilika da se još malo bolje upoznamo i steknemo više poverenja jedni u druge. Ako digitalizacija Miroslavljevog jevanđelja ostane jedni naš zajednički poduhvat onda smo metu žestoko promašili", kazao je Vladimir Kostić, predsednik SANU.

V.D. upravnika Narodne biblioteke Srbije, Vladimir Pištalo, nada se da će do kraja leta biti završen proces digitalizacije Miroslavljevog jevanđelja.

"Posebno se radujem dokumentarnom filmu o celom procesu koji će govoriti o važnom projektu od početka do kraja", dodao je Pištalo.

Komentari (0)

Kultura